2020. szeptember 18. péntek Diána

Nagy eső, viharos szél: pocsék idő lesz a következő napokban

  • Pénzcentrum.hu/MTI
  • 2014. május 13. kedd 16:01

Szerdától több napon át jelentős esőzésekre és viharos szélre kell készülni - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében. Pedig a hétvége sem volt könnyű, a biztosítók komoly károkról számoltak be.


A magyarországi időjárást meghatározó ciklon kedden és szerdán a Kárpát-medencétől délre, délkeletre kezd kialakulni. A ciklon hatására szerdán az ország délkeleti harmadán már jelentősebb mennyiségű (10-20 milliméter) csapadék hullik. Emellett kezdetben a Dunántúlon, később északkeleten is viharossá, 60-90 kilométer/órás erősségűvé fokozódik az északnyugati, északi szél.

A ciklon - melynek centruma Erdély térsége felett lehet - tovább erősödik, aminek hatására csütörtökön az ország más részein is intenzív esőzések várhatók. A Dunántúlon és északkeleten pedig már 90 kilométer/óra feletti széllökések is lehetnek.

Pénteken tartós és intenzívebb esőzés leginkább a nyugati és északi országrészben várható. A szél veszít erejéből, de nyugaton még lehetnek 80 kilométer/óra körüli széllökések. A ciklon a hét végére hagyja el térségünket - fejtették ki.


A meteorológiai szolgálat repülésmeteorológiai és veszélyjelző osztálya közleményében azt írta: összességében - a jelenlegi számítások szerint - a lehulló csapadék mennyisége országos viszonylatban 25-70 milliméter között várható, de kisebb körzetekben ennél több is hullhat.

Pongrác, Szervác és Bonifác napja - május 12-14. - összekapcsolódott a tavaszi fagyokkal. Ebben az évben fagy még a talaj közelben sem valószínű, de sokfelé jelentős mennyiségű csapadék és viharos szél várható.

Pedig a hétvége sem volt könnyű...

A lakásokat is biztosító társaságoknál - egyenként - néhány száz kárbejelentés érkezett a hétvégi viharok után, a becsült kár, szintén biztosítónként, pár tízmillió forint - közölték a biztosítók hétfőn.

Az Aegon Magyarországhoz - ez a társaság rendelkezik a legnagyobb lakásbiztosítási portfólióval - hétfő délig mintegy 200 meteorológiai eredetű kárbejelentés érkezett, a károk becsült összege megközelíti a 16 millió forintot.

A legtöbb kárt a fővárosból és Pest megyéből jelentették. Bács-Kiskun és Borsod megye mellett sok bejelentés érkezett Fejér és Vas megyéből is, de országszerte okozott károkat a nagy erejű szél és a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék.

Most hétvégén katasztrófa jellegű károk nem következtek be, de szerdán orkán erejű szél érkezik a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint - hívja fel a lakástulajdonosok figyelmét az Aegon.

A Generali Biztosítóhoz hétfő délutánig több mint 300, az időjárással összefüggő kárbejelentés érkezett, ezek becsült értéke meghaladja a 30 millió forintot. A bejelentések csaknem fele viharkár, ezt követik a villámkárok, a tetőbeázások, valamint a jég okozta károk.

A legtöbb elemi kárbejelentés Pest megyéből és Budapestről érkezett, ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Baranya megye. A leginkább érintett települések Budapest és Pécs, de sok kárbejelentés érkezett Dömsödről és Szombathelyről is.

Májusban eddig - az első, ugyancsak viharos hétvégét is beleértve - több mint 2230, az időjárással összefüggő kárbejelentés érkezett a Generalihoz, ezek becsült értéke meghaladja a 150 millió forintot.

Az Allianz Hungáriához - ugyancsak hétfőn délig - több mint 300 kárbejelentés érkezett. Az ügyfelek által előzetesen becsült kár értéke meghaladja a 20 millió forintot. Ez a biztosító 2013-ban több mint 15 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált, így a mostani hétvégi károk nem kirívóak.

A Groupama Garancia Biztosítóhoz is közel 300 bejelentés érkezett, melyek értéke megközelíti a 30 millió forintot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.