2021. február 28. vasárnap Elemér

Alkoholban úszik az ország: ők lennének a legnagyobb piások?


Az orvosok, az ügyvédek és a tanárok hajlamosak leginkább a túlzott alkoholfogyasztásra - derül ki egy brit tanulmányból, amely szerint akik jól keresnek, azok igazán nem sajnálják a pénzt piára, és rendszeresen fogyasztanak alkoholt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly, a 2016-os adatok alapján közzétett listája szerint a magyarok sokkal több alkoholt fogyasztanak, mint az európai átlag. Ez évente fejenként 12,3 litert jelent. Tavaly az élen a litvánok végeztek egyébként 18,2 literrel, míg Líbia, Kuvait, Egyiptom és Indonézia szerepelt a legjobban, ahol az éves alkoholfogyasztás az 1 litert sem érte el. Persze, utóbbiak muzulmán államok, így az eredmény annyira nem is meglepő.

Európa lakosai egyébként évi átlag 10,3 liter alkoholt isznak, vagyis ehhez képest a magyar eredmény semmi esetre sem nevezhető jónak. Hogy miért isznak egyre többen évről évre? Steve Clarke addiktológiai szakember szerint a válasz a stresszcsökkentés. Egyre több középosztálybeli nyúl a pohár után a munkanap végén.

Egy brit kutatás szerint leginkább az anyagilag stabil, jól kereső emberek fogyasztanak alkoholt rendszeresen. Egészen pontosan az orvosokat, az ügyvédeket és pedagógusokat említi a Daily Mail által ismertetett tanulmány, amely megjegyzi, minél idősebb valaki és minél többet keres, annál többet is iszik. A felmérésben részt vevő 30 ezer és 40 ezer fontot, vagyis több mint 10 millió forintot kereső emberek 69,5 százaléka mondta, napi rendszerességgel iszik alkoholt, míg a 10 ezer font alatt keresők 46,5 százaléka válaszolta azt, hogy a kérdőív kitöltése előtti héten fogyasztott egyáltalán alkoholt. Vagyis a felmérés alapján a fizikai munkát végző emberek kevesebbet isznak, mint a szellemi munkát végzők.

Az alkohol Magyarországon is komoly probléma, népbetegség az alkoholizmus és a depresszió. Zacher Gábor korábban úgy nyilatkozott a Pénzcentrumnak, hogy hazánkban 800 ezerre tehető az alkoholisták, 2,5 millióra pedig a nagyivók száma. A túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatos betegségek miatt 30 ezren halnak meg évente Magyarországon.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked