21 °C Budapest
Focused millennial caucasian woman calculating domestic expenses, paying bills or taxes, planning investment or checking financial data. Life in economic inflation, dealing with financial issues.

Fontos határidő közeledik a magyar lakástulajoknak: sok pénztől eshet el, aki nem lép időben

2024. március 11. 11:01

Naponta 15-ször annyian számolják, és kötik újra a lakásbiztosításukat, mint egy átlagos márciusi hónapban köszönhetően a lakásbiztosítási kampánynak - drült ki a Netrisk saját adataiból, mely szerint március első hetében az éves átlagdíjak 33 ezer forintot tettek ki a biztosítónál. Jelentősen, 11 százalékról 23 százalékra nőtt a minősített fogyasztóbarát lakásbiztosításokra szóló kötések száma, amelyeknek átlagos éves díja 32 ezer forint volt.

Lendületesen indították a márciust az ingatlantulajdonosok és a bérlők, a lakásbiztosítási kampány első hetében naponta 15-ször annyian számolják, és kötik újra a lakásbiztosításukat, mint egy átlagos márciusi hónapban - közölte a Netrisk.

Repülőrajtot vett a biztosítási piac

„Számítottunk arra, hogy sokan már az első napokban lépnek és új lakásbiztosítást kötnek, de a több mint 15-szörös emelkedés felülmúlja a várakozásinkat. Ez a forgalom a netrisk.hu oldalon jelentősen meghaladja az előzetes szakértői becsléseket, ráadásul az ügyfelek 65 százaléka korábban nem volt kapcsolatban az összehasonlító oldallal, azaz új érdeklődőként jelent meg" - mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója, hozzátéve:, ez is mutatja, hogy az ügyfelek többsége nyitott arra, hogy online hasonlítsa össze az elérhető ajánlatokat.

Ráadásul még hátravan három hét a kampányból, amelynek során évfordulótól függetlenül újraköthetik a lakásbiztosításukat a lakástulajdonosok vagy éppen a bérelt lakásban élők. Az első hétre vonatkozó adatok alapján a Köbe és a Genertel ért el jelentős növekedést éves összevetésben. Ugyanakkor még korai mérleget vonni, hiszen jelentősen változhatnak az arányok március végéig

- jelentette ki.

33 ezer forintos átlagdíj

A márciusi kampány első hetében a Netrisknél megkötött lakásbiztosítások átlagos éves díja 33 ezer forint volt, ami már most átlagosan közel 25 ezer forintos megtakarítást jelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt év harmadik negyedévére vonatkozó hivatalos adataiban szereplő átlagdíjhoz képest, ami egyébként a tavalyi szinthez képest csökkent 37 ezer forintról. Azonban ez is jelentős megtakarítás lehet azok számára, akik már előző évben is online intézték a lakásbiztosításukat, hiszen a biztosítási díjak számos szerződés szerint az éves átlagos infláció mértékével emelkedhetnek,

ez pedig most majdnem 18 százalékos díjemelést jelentene.

A Netrisk adataiból az is kiderült, hogy egyre többen választják az MNB feltételrendszerének megfelelő, úgynevezett Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat. Március első hetében a Netrisknél megkötött lakásbiztosítások majdnem negyede, 23 százaléka ilyen konstrukció volt. Szemben az egy évvel korábbi 11 százalékos aránnyal. A fogyasztóbarát lakásbiztosítások esetén 32 ezer forintos éves átlagos díj mellett újíthatták meg a meglévő lakásbiztosításukat az ügyfelek.

Besnyő Márton kiemelte, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a különböző biztosítók ajánlatai között lakásonként, extrém esetben akár éves 200 ezer forintos díjeltérés is tapasztalható ugyanarra a szolgáltatási tartalomra, ezért is érdemes összehasonlítani a különböző ajánlatokat.

Az első hét adataiból kiderült, hogy a megkötött lakásbiztosításoknál az ingatlan átlagos mérete 99 négyzetméter volt, a kötések több mint fele, 55 százaléka házakra szól, a budapesti ingatlanok aránya 30 százalékos, csak ingóságra pedig egyelőre a biztosítások mindössze 5,5 százaléka szól, pedig az albérletben élőknek, pontosabban a bérlőknek is érdemes figyelniük a márciusi lakásbiztosítási kampányra. Lehetőségük van arra, hogy új, az igényeiknek, a lakás és az ingóságok értékének jobban megfelelő biztosítást kössenek.

Elavult a biztosítások jó része

A lakásbiztosítások megújítása azért is szükséges, mert a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 10-ből közel 9 ügyfélnek a lakásbiztosítása elavult, alulbiztosított, vagyis a biztosítója egy esetleges kár esetén csak részben fizeti ki a kár összegét. Ez például azt jelenti, hogy egy 3 éve 30 millió forintból felépített ingatlan mai újjáépítési ára 50 millió forintra emelkedett, és aki elmulasztotta ezt a változást lekövetni, az könnyen pórul járhat.

A kampány fontos célja, hogy az új biztosítások jobban passzoljanak az adott ingatlan értékéhez. Azaz, hogy az évekkel vagy akár évtizedekkel ezelőtt lakásbiztosításokat lecseréljek az érintettek olyanra, amely megfelelő védelmet nyújt baj esetén

– tette hozzá Besnyő Márton.

Az első napok tapasztalatait és visszajelzéseit felhasználva a netrisk.hu finomhangolta a lakásbiztosítási folyamatát, aminek köszönhetően több mint 40 százalékkal egyszerűsödött a kalkulációs folyamat. Az ügyfelek gyorsabban, egyszerűbben hasonlíthatják össze a kínálatot, és köthetnek új biztosítást az oldalon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm