20 °C Budapest
Pouring rain, meadow scattered with hail, damaged roses in flower pots. Italy during a strong summer storm.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki erre nem figyelt: nagyon sok pénze múlt ezen

2024. január 24. 17:02

Tavaly 15 százalékkal nőtt az összkárok száma az előző évhez képest. Egyre szélsőségesebb az időjárás: a viharokhoz kapcsolódó károk mértéke és kártérítési összege túllépte a csőtörésekét- derül ki az Allianz közleményéből.  Augusztusban volt a legtöbb, áprilisban a legkevesebb káresemény. A kárinfláció folyamatos emelkedése miatt az ingatlanok és az ingóságok esetében is egyre fontosabb, hogy ne legyünk alulbiztosítottak. Többek között ezekre világítanak rá az Allianz Hungária 2023-as lakásbiztosítási kárstatisztikái

Tavalyhoz hasonlóan az Allianz Hungária biztosító idén év elején is megvizsgálta az előző évre vonatkozó kárstatisztikáit. 2023-ban a társaság összesen mintegy 15 százalékkal több lakóingatlannal kapcsolatos káresetet regisztrált, mint 2022-ben, több mint százezer a károk száma. Az idei nyár az egyik legpusztítóbb volt viharok tekintetében – a nyári hónapokban 50 százalékkal volt magasabb a károk száma az előző év azonos időszakához képest.

A viharszezon megtépázta az otthonainkat

A lakásbiztosításoknál a károk típusát tekintve továbbra is a csőtörés a leggyakoribb károk, ami az előző évekhez hasonlóan az összes kárbejelentés 30 százalékát tette ki. A toplista második helyén a viharkárok állnak 16 százalékkal, ám ha az összes viharos időjárással összefüggésbe hozható károkat nézzük (gyakoriság szerint: általános viharkárok, beázás, villámcsapás indukciós hatása, jégverés, felhőszakadás, hónyomás, villámcsapás, tetőbeázás), ezek száma 2022-vel ellentétben már megelőzte a csőtörésekét (összes káreset 38%-a vs 30%-a), csakúgy, mint kárkifizetésben (szintén 38% vs 30%), így valójában ezek állnak az első helyen. 2023-ban 50 százalékkal több viharos időjárással összefüggésbe hozható kár volt, mint 2022-ben, 2021-hez képest pedig 60 százalékkal.

A kárkifizetések összege pedig több mint 65, illetve 75 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

Az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények miatt a magyarok jelentős része egyre jobban tart az elemi károktól, ami miatt felértékelődött az ingatlanok és a bennük található vagyontárgyak biztosításának fontossága. Az Allianz Hungária lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásából1 kiderült, hogy a víz- (78,3%), tűz- (67,6%) és a természeti károktól (62,9%) féltjük leginkább az otthonunkat. A biztosítótársaság felmérése szerint a megkérdezettek 85,5 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással, míg a teljes hazai lakásállományra vonatkozóan nagyjából 75 százalék ez az arány.

A szélsőséges időjárás miatt bekövetkező kártípusok közül 2023-ban a felhőszakadás kártípus darabszáma megháromszorozódott, a beázás és tetőbeázás pedig darabszámban és kifizetésben is megduplázódott 2022-höz képest. Emellett darabszámban duplázódott, kárkifizetésben ötszörösére nőtt az idegen tárgyak rádőlése kártípus is. 

Augusztusban volt a legtöbb kárbejelentés, áprilisban a legkevesebb

Az összesített károk száma augusztusban volt a legkiemelkedőbb, csaknem 60 százalékkal volt a havi átlag felett. Júliusban és augusztusban összesen pedig mintegy 75 százalékkal volt magasabb a károk száma 2022 azonos időszakához képest. Ezzel szemben a legnyugodtabb hónapban, áprilisban, a havi átlaghoz képest több mint 35 százalékkal kevesebb kárbejelentés érkezett az Allianzhoz, többnyire csőtörés, viharos időjárás és balesetek miatt.

A viharszezon 2022-höz hasonlóan tavaly is korán indult, hiszen már az egyébként még nyugodtnak mondható januártól áprilisig tartó időszakban is jellemzően megduplázódott a viharokhoz kapcsolódó kárbejelentések száma.

Az elmúlt években tapasztalt havi átlag 1700-ról 2023-ban 3400-ra nőtt.

Február elején a viharos erejű szél jelentős károkat okozott. A májusi esőzések szintén sok, jellemzően közepesebb mértékű károkat okoztak, számottevő kártérítési összegeket vonva maguk után. Ezt követően júniusban a viharos időjárás már rendkívül jelentős mennyiségű kárbejelentéssel és magas kárkifizetéssel járt.

Júliusban kirívó esetnek számított például a nagyecsedi jégverés, ahol minden épületet megrongáltak a teniszlabda nagyságú jégdarabok, augusztusban pedig több mint 9000 kárbejelentés érkezett hozzánk a viharokkal kapcsolatban, ami milliárdos nagyságrendű kárkifizetést eredményezett. A viszonylag nyugodtnak mondható őszi időszak után az év utolsó hónapjában a rég nem látott havazás okozta a hónyomáskárok előző évekhez képest tapasztalt jelentős emelkedését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta Borbély Krisztián, az Allianz Hungária Zrt. kárrendezési igazgatóságának vezetője.

Nem érdemes „játszani” a tűzzel

Bár a tűzesetek nem tartoznak a leggyakrabban előforduló kártípusok közé, hiszen az összes bejelentett kár 1 százalékát sem teszik ki darabszám tekintetében, a kárkifizetéseket nézve viszont 13 százalék az arányuk. Ebből a szempontból a tűzkárok a viharok után a harmadik helyen állnak, az átlagos térítési összeg pedig több mint egymillió forintra rúg.

Az adventi koszorúk, gyertyák, csillagszórók, berepülő petárdák vagy akár az elektromos hálózat túlterhelése (pl.: túlzott, szabálytalan díszkivilágítás, illetve elektromos radiátorok, rossz minőségű hosszabbítók használata) miatt bár karácsonykor és szilveszterkor gyakoribbak a lakástüzek, mint az év többi napján, a tűzkárok nem csak az ünnepi időszakra jellemzőek.

Gyakrabban fordulnak elő a fűtési idényhez kapcsolódóan is, például a kazánok karbantartásának hiánya vagy a kémények éves tisztításának elmaradása miatt. A legtöbb tűzkár bejelentést decemberben, illetve januárban kapjuk, de kiemeltnek számít a novemberi és a februári hónap is. A bejelentett tűzkárok közel 40 százaléka történik ebben a 4 hónapban. Átlagkárokat tekintve a tűzkárok átlagos kárkifizetése több mint tízszerese az otthonbiztosítási szerződések alapján történő egyéb kárkifizetéseknek

–magyarázta az Allianz Hungária kárrendezési szakértője.

Kárrendezés online, egyszerűen

Az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielőbbi helyreállítására fel lehet készülni otthon- és lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra. A biztosítótársaság azt javasolja ügyfeleinek, hogy minden esetben éljenek az online kárbejelentés lehetőségével, és minél részletesebb kárleírást adjanak meg. A kárbejelentést követően egy személyre szabott linket kap a károsult, amire minél hamarabb és minél jobb minőségben érdemes feltölteni a kárhoz kapcsolódó fényképeket, hiszen ez nagyban hozzájárulhat a gyors kárfelvételhez, ezáltal a gyors kárrendezéshez is. A linken keresztül ráadásul a nap 24 órájában, a hét minden napján nyomon követhető a kárügy alakulása.

Az ügyintézés részletei mellett fontos, hogy az értékkövetésre is figyeljünk annak érdekében, hogy elkerüljük az alulbiztosítottságot, hiszen az építőipari anyagárak, valamint munka- és rezsióradíjak jelentős növekedésével már a kisebb káresemények helyreállítása is egyre többe kerül. Meglévő biztosítási szerződésünket érdemes rendszeresen, legalább évente felülvizsgálni, különösen egy-egy jelentős értéknövekedéssel járó beruházás, például átalakítás, felújítás, hozzáépítés, vagy a korábbinál értékesebb ingóságok beszerzését követően. A szükséges fedezeteket is gondoljuk át, és győződjünk meg róla, hogy a biztosításunk minden olyan kockázatra fedezetet nyújt, amelytől tartunk

– hangsúlyozta a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem