17 °C Budapest
Jobb figyelni: rengeteg pénzt csaltak ki idős magyaroktól a bűnözők

Jobb figyelni: rengeteg pénzt csaltak ki idős magyaroktól a bűnözők

MTI
2020. november 18. 17:25

Harmadára esett vissza 2018-hoz képest az úgynevezett unokázós csalásokkal okozott kár a fővárosban, két éve még több mint 600 millió forintot "zsákmányoltak" az elkövetők idős embereket megtévesztve, míg az idén eddig 95 millió forintot - számoltak be a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai szerdai sajtótájékoztatójukon.

Pál Adrián, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese felidézte: 2018 novemberében hozták létre azt a tizenkét tagú csoportot, amelynek kifejezetten erre a bűncselekménytípusra kellett kialakítani bűnmegelőzési és felderítési stratégiát.

Az ezredes közlése szerint ezek a bűncselekmények jellemzően szervezett körökhöz voltak köthetők, és szinte mindig ugyanazt a módszert alkalmazták. A sértettet a szervezet egyik irányítója hívta fel legtöbbször egy angliai telefonszámról és az időskorú rokonának adta ki magát. A telefonáló volt, hogy azt állította, balesetet okozott és a kár megtérítéséhez van szüksége azonnal pénzre, de "bevált" módszerük volt az is, hogy azt mondták az időseknek: egy kétes ügy, vagy tartozás miatt tartják őket fogva, és csak a kért összeg fejében engedik el őket.

Az álrokon, hogy elkerülje a közvetlen találkozásokat, meggyőzte a sértettet, mivel ő nem tud elmenni a pénzért, azt adják oda egy hozzájuk küldött ismerősüknek. Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítottak, aki a pénzt, ékszereket átvette, majd a csomagot továbbadva eljuttatta azt a szervezet irányítóinak.

Pál Adrián elmondta: két bűnszervezetet azonosítottak. Az egyik vezetőit, N. Csabát és L. Máriát október 1-jén, H. Ernőt és H. Marinát november 10-én fogták el az Egyesült Királyságban, ők jelenleg kiadatási őrizetben vannak. A másik angliai szervezet vezetésével gyanúsítható L. Attilát és H. Anasztáziát nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik. Az "unokázós" nyomozók az Egyesült Királyságból irányított két szervezet tagjai közül 82 csalót: 63 futárt, 12 irányítót és 7 szervezőt fogtak el.

Ismertette azt is: a két év során elfogott csalóktól több mint 51 millió forintot és ékszereket foglaltak le, így a vagyonvisszaszerzéssel kártalanítani tudtak számos becsapott idős embert.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sajtótájékoztatón lejátszottak egy olyan telefonbeszélgetést, amelyet akkor rögzítettek, amikor azonosították az egyik elkövetőt, és a hatóságok figyelték a hívásait. Ezen az hallható, ahogy egy férfi, magát a sértett fiának kiadva, egy idős nőt arra vesz rá, hogy az otthon tartott pénzét küldje el neki, mert ittasan balesetet okozott.

Nagy-Kovács Dávid, a BRFK betörési alosztályának vezetője rámutatott: eleinte fiatalokat küldtek futárnak, de később szélesítették a kört és a legidősebb futár egy 74 éves férfi volt, aki 20 millió forintot vett át egy idős nőtől. Ebben az esetben a rekordösszegű kicsalt pénzt hiánytalanul visszakapta a sértett. Volt olyan futár is, aki feladta magát, miután hallott a sorozatos rajtaütésekről - mondta az őrnagy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?