2 °C Budapest

Nem fizet a biztósító ebben az esetben a járvány miatt: jobb lesz még most intézkedni

2020. szeptember 29. 10:31

Az elmaradó vendégek és a szabályozás jelentős szigorítással fenyegető módosítása mellett az Aibnb-ző lakástulajdonosoknak további kockázattal is szembe kell nézniük. Amennyiben a szerződők nem jelzik időben biztosítójuk felé, hogy az ingatlant az adott időszakban nem használták, káresemény esetén egyes biztosítók dönthetnek úgy, hogy az emiatt nagyobb kockázattal bekövetkező káresemények - például betörés vagy csőrepedés okozta tartós ázás - esetében visszatartják a kártérítést vagy annak egy részét. A rendszeres használatot a biztosító többek között a közműszámlák segítségével egyszerűen ellenőrizheti.

A korábban az Airbnb keretében kiadott, ám a járványhelyzet miatt immár hónapok óta üresen álló ingatlanok biztosítását mielőbb újra kell egyeztetni a biztosítóval, különben káresemény esetén előfordulhat, hogy a biztosító nem fedezi a felmerülő károkat - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A nem állandóan lakott ingatlanok esetében a nyaralóépületekhez hasonlóan a biztosítók gyakran jelentős, akár 50-100 százalékos pótdíjat is felszámíthatnak annak fejében, hogy az életvitelszerűen lakott ingatlanokéhoz hasonló biztosítási fedezetet nyújtsák. E fedezet fenntartása érdekében az ingatlan huzamosabb ideig üresen állásáról az ügyfélnek kell mielőbb tájékoztatnia a biztosítóját

- magyarázza Baksa Melinda, a FBAMSZ elnökségi tagja. A turisztikai célú utazások korlátozása várhatóan még hosszú hónapokig tart, ezért az Airbnb-ben korábban részt vevő ingatlantulajdonosok egy része jelenleg albérletként hasznosítja kiadható lakását. Ebben az esetben a biztosítás feltételeit nem kell megváltoztatni, a bérlés időtartama ugyanis egyik biztosítónál sem releváns szempont. Arra azonban célszerű albérlet esetén figyelni, hogy a bérlő személyes ingóságát külön biztosítás fedezze. A biztosító ugyanis kizárólag a biztosítottként megjelölt személy vagyonára tud fedezetet nyújtani.

További fontos, mind az Airbnb-re, mind a hosszú távú bérbeadásra vonatkozó tudnivaló, hogy szándékos károkozás, rongálás, vandalizmus esetére a lakásbiztosítások nem nyújtanak fedezetet, és erre a kárfajtára nem terjed ki az Airbnb által nyújtott, úgynevezett "házigazdákat védő biztosítás" sem, amely kizárólag felelősségbiztosítási szolgáltatásokat nyújt a bérbeadóknak.

A magyarországi lakások mintegy 70 százaléka rendelkezik biztosítással, ami nemzetközi összehasonlításnak is kedvező aránynak számít. Az alkuszok statisztikái szerint a lakásbiztosítások éves átlagdíja 2020 első nyolc hónapjában 40 800 volt, ami az inflációnál is kisebb mértékben, 2 százalékkal haladja csak meg a tavalyi év hasonló időszakában még 40 000 forintos szintet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm