18 °C Budapest

Betiltotta az MNB ezt a biztosítást: irreálisan nagy hozamot ígértek, tévesen

2020. június 11. 13:33

Az MNB a jogszerű állapot helyreállításáig megtiltotta a szlovákiai NOVIS Biztosító SENSUM befektetési életbiztosításának magyarországi értékesítését. A biztosító ügyféltájékoztatása során nem a jogszabályban előírt számítási módszertan szerint határozta meg a teljes költségmutató értékét, s a termék egyes mögöttes eszközalapjainak várható teljesítményét, azaz azt, hogy az ügyfelek várhatóan mekkora összegre számíthatnak a lejáratkor.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytatott az itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó pozsonyi székhelyű NOVIS Insurance Company, NOVIS Versicherungsgesellschaft, NOVIS Compagnia di Assicurazioni, NOVIS Poisťovňa a.s. biztosítónál (NOVIS Biztosító).

Az MNB 2018. szeptember 1-jétől tekintette át, hogy a biztosító rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött SENSUM életbiztosítási termékénél a szerződéskötés előtti és ahhoz kapcsolódó ügyfél-tájékoztatás megfelel-e a fogyasztóvédelmi célú jogszabályi előírásoknak. A jegybank vizsgálata során már 2019 októberében felfüggesztette a konstrukció hazai forgalmazását (a már megkötött ilyen életbiztosításainál a biztosító szerződéses kötelezettségei változatlanok).

Az MNB feltárta, hogy a vizsgált biztosítási termék lényeges jellemzőit bemutató, a leendő szerződők részére kötelezően átadandó egyes dokumentumok félrevezető, nem megfelelő tájékoztatást tartalmaznak a konstrukció teljes költségmutatójának (TKM) értékeire, illetve annak várható, különböző forgatókönyvekben kalkulálható teljesítményére vonatkozóan (vagyis, hogy az ügyfelek mekkora összeget kapnak majd kézhez).

A helytelen módszertannal végzett számítások alacsonyabb költséget, valamint esetenként irreális, több százmilliós várható lejárati összeget mutattak ki.

A TKM tájékoztatók és a mögöttes eszközalapok jövőbeni teljesítményét modellező forgatókönyvek a biztosítási alapú befektetések különösen fontos jellemzőit mutatják be. Az ezekről adott félrevezető információk torzítják a hasonló konstrukciókkal való összehasonlíthatóságot, hiszen az ügyfelek esetleg épp ezek alapján választhatják e biztosítást más ajánlatokhoz képest. Ez - a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény előírásait megszegve - súlyosan sérti a fogyasztók tájékoztatáshoz való jogát, korlátozza döntési szabadságukat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindezek miatt ma közzétett határozatában a jegybank a jogszerű állapot helyreállításáig megtiltotta a SENSUM konstrukció hazai értékesítését. Felhívta továbbá a NOVIS Biztosítót, hogy az ügyfeleknek a szerződéskötés előtt átadandó életbiztosítási termékismertetőt és életbiztosítása általános szerződési feltételeit jogszabályszerű tartalommal készítse el, igényfelmérési eljárása során azonosítsa az ügyfelek tényleges igényeit, illetve a fogyasztói alkalmasság felmérésére szolgáló dokumentumokat is úgy állítsa össze, hogy azok alapján beszerezhetők legyenek az ügyfél számára alkalmas biztosítási alapú befektetési termék ajánlásához szükséges információk.

A jegybank 2018. július 4-én felfüggesztette, majd 2019. július 11-én megtiltotta a NOVIS Biztosító több más itthon terjesztett, befektetési egységekhez kötött élet-, illetve nyugdíjbiztosításának értékesítését. E tiltás addig marad érvényben, amíg a biztosító termékértékesítési dokumentumaiban világos, pontos és közérthető tájékoztatást nem ad e biztosításoknál az ügyfél által befizetett tőke megőrzésére, illetve hozamra vonatkozó vállalása tényleges tartalmáról.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm