31 °C Budapest

Őrület, mennyit kaszálhatsz vérplazmadonorként egy hónap alatt

2020. január 15. 11:07

A vérplazma sokak számára jelent jó keresetkiegészítést, főleg mivel évről-évre egyre több pénzt kínálnak érte. De pontosan mit is jelent a vérplazma adás, hogy zajlik a folyamat és hányszor lehet menni egy hónapban? Ennek járt utána a Pénzcentrum.

Sokan még mindig keverik a vérplazma adást a véradással, holott a kettő nem ugyanaz. Ugyan mindkettő önkéntes alapon működik, a véradásért azonban soha senki nem kaphat anyagi ellenszolgáltatást, ellenben a vérplazma adásért jó kis summát lehet zsebre rakni.

Ám fontos tudni, hogy törvényileg szabályozva van, hogy a vérplazmagyűjtő cégek mekkora költségtérítést fizethetnek a donoroknak: "Vérkomponens gyűjtése esetén a donornak biztosított kalóriapótlás és a rendelkezésre állásának ellentételezéseként juttatott vagyoni érték adott év vonatkozásában egy donációra vetítve átlagosan legfeljebb a mindenkori hatályos jogszabályban megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) alapján alkalmazott órabér ötszörösének mértékéig terjedhet" - áll a jelenleg hatályos miniszteri rendeletben.

2020-ban a hivatalos minimálbér emelkedésével párhuzamosan emelkedett a hetibér, a napi bér és ezzel együtt a hivatalos minimális órabér is, ami jelenleg 926 forint. Így törvényileg ennek az ötszörösét, 4630 forintot lehetne adni maximálisan.

Sok helyen találkozni azonban olyan hirdetésekkel, melyek 7000 forintot is ígérnek egy-egy donáció után.

Mint ahogy ezt a Pénzcentrum korábban kiderítette, ez úgy lehetséges, hogy sok cég egyéb szolgáltatás címén, például egy kérdőív kitöltetésével emeli meg a kötségtérítés összegét. Emellett gyakran bónuszpontokat is adnak a visszatérőknek, egy budapesti központban például a levett plazma mennyisége pontokat ér: ahány milliliter plazmát adsz, annyi pontot kapsz, majd ezek a pontok pénzre válthatók. Ígyők azt ígérik, hogy 

akár havi 95 ezer forintot is összegyűjthetsz,

amennyiben jó minőségű a plazmád és rendszeresen megjelensz az időpontokon. Egy év alatt legfeljebb 45 alkalommal lehet vérplazmát adni, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 naponta. Ám a terhesség, a 4 hónapnál frissebb fülbelövés, tetoválás, piercing kizáró tényezők, ahogy bizonyos gyógyszerek szedése, illetve oltások után sem adhatsz vérplazmát.

 
A vérplazmadonoroknak évente egyszer kötelező vért adni, amiről igazolást kell vinniük. A 439/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján az első plazmaadástól számított 365 napon belül legalább egy alkalommal teljes véradáson kell részt vennie. Amennyiben ezt nem teljesíti a donor, nem fogják tudni felvenni a rendszerbe plazmaadás céljából.

Adj plazmát!

Nem csak véradással, plazmaadással is segíthetsz embertársaidon, mivel a plazma különféle fontos gyógyszerek előállításához szükséges, például a vérzékenységben szenvedő betegeknek heti 2-3 alkalommal plazmából készült gyógyszert kell kapniuk, de az immunvédekezési zavarral küzdő betegeknek is nagy szükségük van a plazmadonorokra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vérplazma kb. 90 százalékban víz, amit megfelelő folyadékbevitellel pótolni lehet, a maradék 10 százalékában fehérjék, ionok, nyomelemek, vitaminok, zsír, bomlástermékek és egyéb szerves vegyületek vannak.

Adj vért!

Egyetlen véradással három betegen segíthetsz: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. Ugyanakkor a véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Fontos tudni, hogy a biztonságos hazai vérellátáshoz évente 400 ezer egység vérre van szükség, amelyet 270 ezer önkéntes véradót jelent. egy évente maximum négyszer, egy férfi pedig ötször adhat vért, és két alkalom között nagyjából 2 hónapnak kell eltelnie. Egy alkalommal 400-500 ml vért vesznek le a könyökvénából melynagyjából 5-12 percbe telik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
ChikansPlanet  |  2024. július 12. 14:03
Szinte minden otthonban van egy olyan fiók, ami tele van különböző típusú töltőkábelekkel, amelyek s...
Holdblog  |  2024. július 12. 08:00
Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külö...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm