21 °C Budapest
Őrület, mennyit kaszálhatsz vérplazmadonorként egy hónap alatt

Őrület, mennyit kaszálhatsz vérplazmadonorként egy hónap alatt

2020. január 15. 11:07

A vérplazma sokak számára jelent jó keresetkiegészítést, főleg mivel évről-évre egyre több pénzt kínálnak érte. De pontosan mit is jelent a vérplazma adás, hogy zajlik a folyamat és hányszor lehet menni egy hónapban? Ennek járt utána a Pénzcentrum.

Sokan még mindig keverik a vérplazma adást a véradással, holott a kettő nem ugyanaz. Ugyan mindkettő önkéntes alapon működik, a véradásért azonban soha senki nem kaphat anyagi ellenszolgáltatást, ellenben a vérplazma adásért jó kis summát lehet zsebre rakni.

Ám fontos tudni, hogy törvényileg szabályozva van, hogy a vérplazmagyűjtő cégek mekkora költségtérítést fizethetnek a donoroknak: "Vérkomponens gyűjtése esetén a donornak biztosított kalóriapótlás és a rendelkezésre állásának ellentételezéseként juttatott vagyoni érték adott év vonatkozásában egy donációra vetítve átlagosan legfeljebb a mindenkori hatályos jogszabályban megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) alapján alkalmazott órabér ötszörösének mértékéig terjedhet" - áll a jelenleg hatályos miniszteri rendeletben.

2020-ban a hivatalos minimálbér emelkedésével párhuzamosan emelkedett a hetibér, a napi bér és ezzel együtt a hivatalos minimális órabér is, ami jelenleg 926 forint. Így törvényileg ennek az ötszörösét, 4630 forintot lehetne adni maximálisan.

Sok helyen találkozni azonban olyan hirdetésekkel, melyek 7000 forintot is ígérnek egy-egy donáció után.

Mint ahogy ezt a Pénzcentrum korábban kiderítette, ez úgy lehetséges, hogy sok cég egyéb szolgáltatás címén, például egy kérdőív kitöltetésével emeli meg a kötségtérítés összegét. Emellett gyakran bónuszpontokat is adnak a visszatérőknek, egy budapesti központban például a levett plazma mennyisége pontokat ér: ahány milliliter plazmát adsz, annyi pontot kapsz, majd ezek a pontok pénzre válthatók. Ígyők azt ígérik, hogy 

akár havi 95 ezer forintot is összegyűjthetsz,

amennyiben jó minőségű a plazmád és rendszeresen megjelensz az időpontokon. Egy év alatt legfeljebb 45 alkalommal lehet vérplazmát adni, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 naponta. Ám a terhesség, a 4 hónapnál frissebb fülbelövés, tetoválás, piercing kizáró tényezők, ahogy bizonyos gyógyszerek szedése, illetve oltások után sem adhatsz vérplazmát.

 
A vérplazmadonoroknak évente egyszer kötelező vért adni, amiről igazolást kell vinniük. A 439/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján az első plazmaadástól számított 365 napon belül legalább egy alkalommal teljes véradáson kell részt vennie. Amennyiben ezt nem teljesíti a donor, nem fogják tudni felvenni a rendszerbe plazmaadás céljából.

Adj plazmát!

Nem csak véradással, plazmaadással is segíthetsz embertársaidon, mivel a plazma különféle fontos gyógyszerek előállításához szükséges, például a vérzékenységben szenvedő betegeknek heti 2-3 alkalommal plazmából készült gyógyszert kell kapniuk, de az immunvédekezési zavarral küzdő betegeknek is nagy szükségük van a plazmadonorokra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vérplazma kb. 90 százalékban víz, amit megfelelő folyadékbevitellel pótolni lehet, a maradék 10 százalékában fehérjék, ionok, nyomelemek, vitaminok, zsír, bomlástermékek és egyéb szerves vegyületek vannak.

Adj vért!

Egyetlen véradással három betegen segíthetsz: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. Ugyanakkor a véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Fontos tudni, hogy a biztonságos hazai vérellátáshoz évente 400 ezer egység vérre van szükség, amelyet 270 ezer önkéntes véradót jelent. egy évente maximum négyszer, egy férfi pedig ötször adhat vért, és két alkalom között nagyjából 2 hónapnak kell eltelnie. Egy alkalommal 400-500 ml vért vesznek le a könyökvénából melynagyjából 5-12 percbe telik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?