Így csap le a karácsonyi átok: percek alatt oda lehet mindened

2015. december 24. 12:02

Az ünnepek alatt rendre megszaprodnak a lakástüzek Magyarországon. A Pénzcentrum mutatja, hogy kerülheted el a bajt.

Az országos statisztikák szerint az elmúlt években 15-45 ezer között mozgott a regisztrált tűzesetek száma, amelyből éves szinten 5-9 ezret tettek ki a lakástüzek. A részletesebb statisztikák ráadásul azt is megmutatják, hogy karácsonykor még mindig jelentősen megemelkedik a háztartásokban bekövetkezett tűzesetek száma: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint

az adventi, karácsonyi időszakban kétszer annyi lakástűz van, mint általában

Ez persze nem véletlen, az ünnepi időszak kellékei ugyanis mind-mind veszélyt hordoznak magukban. Egy átlagos fenyőfán például többszázezer tűlevél található, melynek három fő összetevője a cellulóz, az illóolajok, valamint a víz. Ugyanakkor a legtöbb fából a víz hamar elpárolog, különösen, ha már ősszel kivágták azt a kereskedők.

Így pedig a legapróbb szikra is életveszélyes és nehezen megfékezhető tűzzé nőhet alig pár másodperc alatt - egy fa ilyenkor gyakorlatilag felrobban (a fenti bemutató videón jól látszik, hogy pillanatok elegendőek ahhoz, hogy kiégjen egy lakás).

De az adventi koszorúk, a szabadon álló mécsesek, valamint a kültéri és beltéri égősorok (főként, ha hibásak, de a megfelelő műszaki állapot sem kizáró ok) is okozhatnak komoly galibát. Éppen ezért a tűzoltóság telefonszámát az ünnepek alatt is érdemes észben tartani:

Tűzoltóság: 105

A Pénzcentrum biztonsági tippjei az ünnepekre:

 • Ha a karácsonyfát vízbe vagy földbe állítjuk, amelyet folyamatosan öntözünk, megelőzhető, hogy a fa túlságosan kiszáradjon, és így könnyen lángra kapjon. A száraz karácsonyfa megdöbbentően gyorsan lángra lobban. Mint az a fenti felvételen is látható a tűz szinte pillanatok alatt eléri az ágak és tűlevelek belsejében található illóolajokat és cellulózt - a fenyő gyakorlatilag felrobban.
 • Ügyeljünk arra, hogy a karácsonyfát megfelelően rögzítsük, és ne álljon túl közel a függönyhöz, dekorációhoz, bútorokhoz, mert a tűz pillanatok alatt elterjedhet ezeken keresztül a szobában.
 • Éghető karácsonyfadíszek, valamint égősorok közelébe lehetőleg ne tegyünk gyertyát, csillagszórót. Ez ugyanis könnyen tragédiához vezethet.! Túlzott óvatosságnak tűnhet, de a csillagszóró, gyertya használatakor jó, ha kéznél van egy pohár vagy tál víz arra az esetre, ha a szikra például egy ajándék csomagolópapírjára hullik.
 • Az elektromos karácsonyfaizzóknál a nem szabványos vezeték hamar felmelegedhet és tüzet okozhat, ezért a megfelelő minőségről már vásárláskor érdemes meggyőződni. Továbbá - az esetleges zárlat elkerülése végett - bizonyosodjunk meg arról, hogy égősorunk típusa kompatibilis-e konnektorunkkal. Minden terméknek rendelkeznie kell CE jelöléssel, melyből tudjuk, az égősor megfelel a hatósági követelményeknek. Belső használatra tervezett égősort sose használjunk szabad téren, mivel kültéri társával ellentétben nem vízálló.
 • Mind a kültéri, mind a beltéri égőket próbáljuk ki, mielőtt feltesszük! Ha valamelyik izzó kiégett, ne használjuk addig, amíg nem javíttatjuk meg.
 • Ne csatlakoztassunk nagyon sok égősort (elosztók használatával) egyetlen konnektorhoz.
 • A kültéri és beltéri izzókat egyaránt úgy rendezzük el, hogy ne érjenek össze, ne melegítsék egymást, és az izzók ne legyenek más vezetékek közelében. A karácsonyfára tett égősoron az izzók mindig kifelé nézzenek. A vezeték mellett ne használjunk más hőforrásokat (gyertyát, csillagszórót).
 • Az égősort ne hagyjuk égve éjszakára, s kapcsoljuk ki nappal is, amikor elhagyjuk a szobát! Hosszabb távollét esetén az egyéb elektromos eszközöket is érdemes áramtalanítani (pl.:televízió), és a fűtést is ajánlatos "őrlángra" kapcsolni. Azon túl, hogy így az esetleges baleseteket is elkerülhetjük, még rengeteg energiát is megspórolhatunk.
 • Soha ne hagyjunk lángot őrizetlenül, pár percre sem! Kisgyermeket nem szabad egy pillanatra sem felügyelet nélkül hagyni olyan helyiségben, ahol nyílt láng ég! A gyertyaláng nagyon izgalmas a gyerekeknek, akik belenyúlhatnak, megégethetik magukat és leránthatják a koszorút, gyertyát.
 • A karácsonyfát ne helyezzük ajtó, illetve közlekedési útvonal közelébe, mivel tűz esetén - főként, ha eldől a fa - elállja a menekülési útvonalat.
 • A karácsonyfát és más dekorációkat is legalább egy méter távolságra helyezzük el a fűtőtesttől. Tartsuk távol a gyúlékony anyagoktól (függöny, könyvespolc, puha szövettel borított kanapé). Mivel sokszor a felgyulladó fa eldől (vagy eleve azért gyullad meg, mert felborították), amennyire lehet, képezzünk a fa és a lakás többi része között egy "biztonsági zónát", ahol minél kevesebb gyúlékony anyag van.
 • Ugyan a csillagszóró által szórt "szikrák" önmagukban nem tudják meggyújtani a karácsonyfát, a középső, izzó része igen! Ezért mindig úgy rögzítsük, hogy kifelé álljon, és ne érjen se a tűlevelekhez, se a gyúlékony díszekhez!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?