19 °C Budapest
Külföldre mész nyaralni? Van már egészségbiztosítási kártyád?

Külföldre mész nyaralni? Van már egészségbiztosítási kártyád?

2015. július 8. 17:02

A nyári hónapokban megnő az európai egészségbiztosítási kártyát kiváltók száma - mondta az InfoRádiónak Hegyes Enikő, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője.

Hegyes Enikő azt is hozzátette: Budapesten nem ritka, hogy ezer műanyag kártyát állítanak ki a hivatalok naponta. A műanyag azonosítót az európai gazdasági térség tagállamaiban, illetve Szerbiában és Svájcban fogadják el a legalapvetőbb egészségügyi ellátásokhoz, amelyek ingyenesek.

Arra nem tudunk előre felkészülni, hogy ne érjen váratlanul bennünket egy baleset. Erre az esetre mindenképpen jó szolgálatot tesz az európai egészségbiztosítási kártya. Ezzel a kártyával csak átmeneti tartózkodás alatt, maximum három hónapig lehet igénybe venni egészségügyi szolgáltatásokat - mondta Hegyes Enikő.

Hangsúlyozta: fontos tudni, hogy ezzel a kártyával csak közfinanszírozott szolgáltatóhoz lehet fordulni, tehát magán-egészségügyi szolgáltatóknál ezt a kártyát nem fogadják el.

Az igénybe vehető szolgáltatások tekintetében az unió területén mindig annak az államnak a társadalombiztosítása az irányadó, ahol van. Ez azt jelenti, hogy az egyenlő bánásmód elve alapján ezzel a kártyával a magyar beteg például egy ausztriai tartózkodás esetén azt az ellátást veheti igénybe, amelyet az osztrák biztosított is megkap közfinanszírozott szolgáltatónál. Ezen belül, hogy az ellátások mely körére vonatkozik, arról mindig jó előre érdemes tájékozódni, a baleseti ellátás minden tagállam ellátási csomagjába beletartozik.

Az európai egészségbiztosítási kártya mellé mindenképpen javasolt kiegészítő biztosítást kötni. A kiegészítő biztosítás például nem csak a sürgősségi betegellátáshoz kapcsolódó ellátásra vonatkozik, hanem például a hazaszállításra is. Mert a hazaszállítás csak nagyon szűk körben, nagyon indokolt esetben történhet az európai egészségbiztosítási kártya terhére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Külföldön az ellátás előtt meg szokták kérdezni a beteget, hogy rendelkezik-e európai egészségbiztosítási kártyával, de az is elképzelhető, hogy csak az ellátás végén kérdezik meg, amikor arról történik döntés, hogy állítsanak-e ki számlát vagy sem. Érdemes az ellátás igénybe vétele előtt jeleznie a betegnek, hogy van ilyen kártyája, és megkérdeznie, hogy erre az esetre elfogadják-e - mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője.

Hozzátette: a kártya a kiadástól számított három évig érvényes. Ettől eltérő érvényességi időt csak az talál, akinek az itthoni biztosítási jogviszonya ennél rövidebb időre szól. Hiszen az európai egészségbiztosítási kártya azon személyeknek adható ki, akik Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosultak. A magyar egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság előfeltétele az európai egészségbiztosítási kártya kiállításának.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?