11 °C Budapest

Hiába kapnak chipet a kutyák, harmaduk így sem azonosítható

Pénzcentrum
2013. szeptember 23. 12:02

Bár egyre nő a chipezett kutyák száma, az állatok 30-40 százaléka így sem azonosítható, mert az adatfelvitel sok esetben hiányos vagy hibás.

Január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező azonosító mikrochipet tetetni, hogy a kutya gazdája azonosítható legyen. Az azonosító chip nélküli kutyákat az állatorvosok nem látják el.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata az, hogy bár nőtt a chipes kutyák száma, az azonosító számához sok esetben nem tartozik tulajdonosi adat - írja a Délmagyarország című napilap.

A chipezett állatok 30-40 százalékát érinti ez a probléma. Az állatvédő egyesület munkatársai múlt héten két olyan kutyát is mentettek, amelyekben ugyan volt azonosító, csakhogy nem árult el semmiféle elérhetőséget. Ez adódhat abból, hogy például az azonosítót hamarabb behelyezték a kutyába, mint ahogy a nyilvántartó rendszert létrehozták, de sok esetben az állatorvos figyelmetlensége okozza a hiányosságot: rosszul viszi be az adatokat, vagy nem menti el azokat.

A mikrochipek feladata pedig éppen az lenne, hogy segítségükkel az elkóborolt állatokat visszajuttathassák gazdáikhoz, vagy ha szándékosan dobták ki az egykori kedvencet, felelősségre lehessen vonni az elkövetőt. De így tudják értesíteni például azokat a gazdákat is, akiknek kedvencét elütve találják meg az úton. Éppen ezért az állatvédő egyesület azt javasolja, mindenki ellenőrizze le az interneten vagy az állatorvosnál, valóban szerepelnek-e adatok a chipen, és ha igen, azok helyesek-e.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem