Hiába kapnak chipet a kutyák, harmaduk így sem azonosítható

Pénzcentrum
2013. szeptember 23. 12:02

Bár egyre nő a chipezett kutyák száma, az állatok 30-40 százaléka így sem azonosítható, mert az adatfelvitel sok esetben hiányos vagy hibás.

Január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező azonosító mikrochipet tetetni, hogy a kutya gazdája azonosítható legyen. Az azonosító chip nélküli kutyákat az állatorvosok nem látják el.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata az, hogy bár nőtt a chipes kutyák száma, az azonosító számához sok esetben nem tartozik tulajdonosi adat - írja a Délmagyarország című napilap.

A chipezett állatok 30-40 százalékát érinti ez a probléma. Az állatvédő egyesület munkatársai múlt héten két olyan kutyát is mentettek, amelyekben ugyan volt azonosító, csakhogy nem árult el semmiféle elérhetőséget. Ez adódhat abból, hogy például az azonosítót hamarabb behelyezték a kutyába, mint ahogy a nyilvántartó rendszert létrehozták, de sok esetben az állatorvos figyelmetlensége okozza a hiányosságot: rosszul viszi be az adatokat, vagy nem menti el azokat.

A mikrochipek feladata pedig éppen az lenne, hogy segítségükkel az elkóborolt állatokat visszajuttathassák gazdáikhoz, vagy ha szándékosan dobták ki az egykori kedvencet, felelősségre lehessen vonni az elkövetőt. De így tudják értesíteni például azokat a gazdákat is, akiknek kedvencét elütve találják meg az úton. Éppen ezért az állatvédő egyesület azt javasolja, mindenki ellenőrizze le az interneten vagy az állatorvosnál, valóban szerepelnek-e adatok a chipen, és ha igen, azok helyesek-e.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?