12 °C Budapest

Hitelből szépülne a magyarok 10 százaléka

Pénzcentrum
2011. január 17. 16:45

Évente több tízezer magyar gondolja, hogy fájdalmas és drága műtét árán ugyan, de megváltoztatja külső megjelenését. A legtöbben hosszú évekig kuporgatnak a beavatkozásra, de a szépülni vágyók tíz százaléka akár eladósodni is hajlandó keblei megnövelése vagy a sörhasának eltüntetése kedvéért.

Évente 15-20 ezer ember szánja rá magát Magyarországon valamilyen szépészeti műtétre. Ez a viszonylag magas szám mutatja, hogy korántsem csak a felső tízezer jár a plasztikai sebészek rendelőjébe. Jellemzőbb, hogy valaki évekig spórol a műtétre - mondja Molnár Csaba a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Társaság (MPHEST) elnöke. A kínálat a keresletnek megfelelően bőséges, hiszen körülbelül 200-ra tehető azon orvosok száma, akik rendelkeznek plasztikai sebészi szakvizsgával. Ebből 157 fő tagja az MPHEST-nak.

A legkeresettebb plasztikai beavatkozásoknak a különböző mell- és hasplasztikák illetve a zsírleszívás számítanak - mondja Dr. Urszán Albert plasztikai sebész. A szakorvos elmondása szerint ezek mellett mostanság felfutóban van az arcplasztikai beavatkozások száma is. A szakorvos azonban felhívta a figyelmet arra, hogy 2007 óta mintegy 40 százalékos visszaesés figyelhető meg a piacon, annak ellenére, hogy külföldről is érkeznek páciensek egy-egy kezelésre.

Az egyes beavatkozások ára széles skálán mozog. Függhet a plasztikai sebész tudásától, szakmai elismertségétől, és befolyásolhatja az árat az is, hogy magánklinika vagy egy kórház végzi a műtétet. Alkalmanként dobhat az áron az is, ha a műtétet végző orvosnak ki kell termelnie a magánklinikába fektetők profitját is.


De lássuk az árakat! A különböző mellplasztikák költsége 400 ezer forinttól egymillió forintig terjed, a hasplasztika ára 400-700 ezer forint körül mozog, a zsírleszívás esetében pedig 100 ezer forintos összegtől indulnak az árak annak függvényében, hogy mekkora területről is kívánjuk eltávolítani a felesleges zsírmennyiséget. Aki kés alá feküdne, ezek mellett számolnia kell még egyéb költségekkel is. Ilyenek: a klinikai tartózkodás díja, a műtétet megelőző vagy azok utáni kontroll vizsgálatok költsége, vagy az altatásért elkért összeg is.

Urszán Albert elmondása szerint a különböző kedvezmények nem jellemzőek a piacon. Néhány esetben azon páciensek, akik korábban több ügyfelet is szereztek, olykor részesülhetnek némi könnyítésben. A sebész elmondása szerint a kiegészítő költségeket csökkentheti, ha egyszerre több beavatkozást végeznek el egyidejűleg. Ilyenkor ugyanis az altatási költséget, vagy a klinikai tartózkodás díját elég csak egyszer megfizetni.

Aki nem gyűjtögetett előre, annak megnyugtató lehet, hogy plasztikai beavatkozásokat akár hitelre is elvégeznek egyes klinikák. Bár Urszán doktor elmondása szerint az ügyfelek körében kevésbé jellemző a részletfizetés, mégis találkozhatunk a piacon többféle hitelkonstrukcióval. Erre a Medicredit, vagyis a magát első magyarországi magán egészségügyi beavatkozások finanszírozására szakosodott pénzügyi szolgáltatnak nevező társaság igénybevételével van lehetősége a plasztikáztatni készülőknek.

A Medicreditnél minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár igényelhet forintalapú hitelt, ha egy éves folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik és legalább 3 hónapja jelenlegi munkahelyén dolgozik. A hitel folyósítása kérhető egészségpénztári számlára is, amely után, a hatályos szabályozás értelmében, adójóváírás formájában bevételt könyvelhet el a szerződő fél. A különböző hitelkonstrukciók futamideje szabadon választható. A minimális futamidő két hónap, míg a leghosszabb konstrukció hatvan hónapos.

A plasztikai műtétre felvett forinthitel azonban meglehetősen drága. A hitel árát jelző teljes hiteldíj mutató (THM) mértékét a hitel összege, futamideje, valamint a hiteltípushoz tartozó költségek befolyásolják. A THM az Aktív élet hitel esetén 38,9%-65,4%; Bónusz hitel esetén 34,7%-61,3%; Credit + esetén 34,4%-48,0%, valamint Premium hitel esetén pedig 33,2%-46,1 százalék között mozoghat. A kamatok és a folyósítási jutalék mellett egyébként számos egyszer fizetendő különdíj is terhelheti a hitelt felvenni készülő ügyfeleket. Kérdésünkre a hitelintézet elárulta, hogy 400 ezer forint feletti összeg esetén az ügyfélnek kezest is kell hoznia, más biztosítékra, fedezetre azonban nincs szükség.

Molnár Csaba MPHEST elnök elmondása szerint mindenképp pozitív, hogy egy ilyen jellegű pénzügyi szolgáltató jelen van a magyar piacon. Véleménye szerint az, hogy a szolgáltató mintegy másfél évtizede foglalkozik egészségügyi szolgáltatások hitelezésével mindenképp a rendszer működőképességét igazolja. Azt azonban megjegyzi: körülbelül a páciensek tíz százaléka az, aki hitelből akarja finanszírozni plasztikai műtétének költségeit.

Ciccolina újra kés alá fekszik
Staller Ilona Budapesten fogja megműttetni újra melleit - értesült a Blikk. Ciccolinának, azonban nem csupán esztétikai okokból kell újra kés alá feküdnie. A lap információi szerint az ex-pornószínésznőnek ugyanis fájdalmai vannak a 18 évvel ezelőtt beültetett implantátumai miatt. Ciccolina magyar plasztikai sebészének elmondása alapján kóros tokképződés következtében vannak egészségügyi problémái az ex-pornósnak és ezért a műtétet már nem lehet tovább halogatni.


Bizonyos esetekben a beavatkozást ingyen is elvégzik, feltéve, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kifizeti a szükséges kezelést. Erre fejlődési rendellenességek, vagy például daganatos megbetegedések során eltávolított emlő helyreállításánál van mód és kizárólag az erre kijelölt intézményekben végezhető el a műtét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tökéletesebb megjelenésre vágyóknak fel kell készülniük, hogy bár a műtétet követően általában egy nappal hazaengedik a pácienst, azonban a lábadozás akár 6 hetet is igénybe vehet. Az orvosok által ajánlott idő letelte után a legtöbb esetben vissza lehet térni a megszokott hétköznapokhoz, azonban egy-két jó tanácsot ez után is be kell tartani. Például szaunázni 6-8 hétig nem javasolt, valamint a hegeket napoztatni és szoláriumoztatni 4-5 hónapig nem szabad.

Felmerülhet a kérdés, hogy idővel ki kell e cserélni a behelyezett implantátumokat, azaz megint vállalni kell-e a költséges műtétet. Korábban különböző olajokkal, sóoldatokkal töltötték fel az implantokat, amiket 8 évente cserélni kellett még. Mostanság egy egyre elterjedtebb anyaggal, úgynevezett kohezív géllel töltik fel az implantátumokat, amelyeknek az élettartama már 20 év. Vannak gyártók, akik szerint akár egy életen át bent lehet a szervezetben mindenféle probléma felmerülése nélkül, és erre garanciát is vállalnak.

Ugyancsak aggodalomra adhat okot, hogy mi történik sikertelen plasztikai beavatkozás esetén? Szövődménymentességet egyetlen orvos sem garantálhat. A leggyakoribb szövődmények hasonlóak a más műtéteknél előforduló komplikációkhoz. Előfordulási esélyük azonban kisebb, mert a szépészeti műtéteknél általában egészséges páciensek fekszenek kés alá. A legrosszabb, ami történhet, a plasztikai sebészek rémálma a gyulladás.

Az elvégzett műtétek szövődményei által okozott károk ellen garanciát nyújthat a műtét előtt megkötött szerződés. Azonban ezen megállapodások nem egységesek, így mindenféleképpen érdemes alaposan átolvasni a bennük foglaltakat. A műtét során felhasznált termékekre ugyanakkor a gyártók, forgalmazók vállalnak szavatosságot. Jó tudni, hogy csak a műtétek miatt fellépő szövődményekre vállalnak garanciát az orvosok. A beavatkozás után pár évvel előforduló probléma esetére a legtöbb orvosi garancia elévül.

A műtétre vállalkozóknak nagy megnyugvást jelenthet, hogy a plasztikai sebésznek legalább annyira fontos, hogy a műtét sikeres legyen, mint a páciensének. Egy elégedetlen ügyfél ugyanis akkora problémát okozhat az orvos jó hírének, melyet csak 20-30 elégedett pácienssel tud helyrehozni.

 

Már az ókori Egyiptomban is...
Hiteles források bizonyítják, hogy plasztikai sebészeti jellegű beavatkozásokat már évezredekkel ezelőtt végeztek Egyiptomban és Indiában. A késő középkori Európa reneszánsz orvosai orrpótlásra már a felkarról levett bőrlebenyt alkalmazták, a műtéteket pedig híres sebész családok végezték.

Az igazi áttörés a XIX. század végétől figyelhető meg a plasztikai sebészetben, mivel az ipari forradalom és a két világháború során egyre több és súlyosabb sérülés fordult elő. Először a helyreállító plasztikai sebészet született meg, de mivel minden helyreállítás egyben esztétikai eredményeket is hoz, a kettő párhuzamos fejlődése a kezdetekkor elválaszthatatlan volt egymástól.

Ezek után vált le az esztétikai sebészet, amely ma már önálló szakmát képvisel. Jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő szakterület az orvoslásban, mivel a szépség és fiatalság egyre nagyobb üzlet a világon. Az ágazat által megtermelt bevételeket dollármilliárdokban mérik.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem