16 °C Budapest

Vállalati személybiztosítások - kockázatkezelés vagy juttatás?

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 11:30

Magyarország a biztosítással rendelkezők arányát tekintve a középmezőnybe tartozik a régióban. A személyi biztosítások terén még nagyobb a lemaradásunk a térség országaihoz viszonyítva. Bár a magyarok pénzügyi ismeretei nem a legalaposabbak, a lakosság alapvetően nyitott az új biztosítási formákra, a befektetésekben is egyre nagyobb súllyal szerepelnek a hosszú távú megtakarítások. Egyelőre a biztosítások elsősorban befektetési célzatúak, az öngondoskodás, és a kockázatkezelés szerepe másodlagos - áll a GFK kutatásába, amelyet teljes egészében, az októbet 7-én megrendezésre kerülő Biztosítási konferencián mutatnakbe a hallgatóságnak.

Rendezvény
2008. október 7-én kerül sor a Portfolio.hu második Biztosítási Konferenciára, ahol a
transzparencia, a szabályozás és az ügyfélszerzés mellett a termékfejlesztés, valamint a vállalati biztosítások kerülnek előtérbe.

A konferenciáról további információkat találhat az alábbi linkekre kattintva:
http://www.portfolio.hu/rendezvenyek/reszletes.tdp?id=34

A vállalkozások is kétféle megfontolásból kötnek a vezetőkre, menedzserekre életbiztosítást. Az egyik ok a vezető munkaképtelensége esetén fellépő kockázatok mérséklése/kompenzálása, a másik pedig a biztosításnak hosszú távú ösztönzőként, béren kívüli juttatásként való használata.

A vállalkozások több, mint egyharmada rendelkezik a vezetőire kötött életbiztosítással, és a balesetbiztosítások aránya is hasonló. Az életbiztosításokat jellemzően a vezetők ösztönzésében alkalmazzák, hiszen a béren kívüli juttatások közül a legnépszerűbbek az étkezési jegyek, a közlekedési költségtérítés, a pénzjutalom és a nyugdíjpénztári befizetés.

Az életbiztosítások ebben a rangsorban a 10 juttatási forma közül csak a 9. helyen szerepelnek a vállalkozások terveiben. A kisebb cégek kevésbé tartják ösztönző juttatási formának az életbiztosításokat, mégis nagyobb arányban kötnének. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a cégvezetők a vállalkozási bevételt ily módon kedvezőbb adózási szabályok szerint tudják magáncélra felhasználni. A nagyobb vállalatoknál az életbiztosítás mellett a balesetbiztosítások megítélése is kedvezőbb, és bár kisebb arányban vennék azt igénybe a jövőben, a tervezett juttatás mértéke nagyobb lenne.

Jelenleg a kis és közepes vállalkozások körülbelül háromnegyede ad béren kívüli juttatásokat dolgozóinak, kihasználva ezeknek a juttatásoknak az adómentességét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A GfK Hungária Piackutató Intézet 1997 óta rendszeresen készít felméréseket a magyar lakosság és a vállalkozások bankhasználatáról és biztosítási termékekkel való ellátottságáról, amely feltérképezi a termékhasználat mellett az ügyfelek elégedettségét, az egyes szolgáltatók piaci részesedését valamint a jövőben igénybe venni tervezett szolgáltatások körét is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Bankmonitor  |  2023. március 24. 07:38
A gépek, haszongépjárművek beszerzésének igazán egyszerű finanszírozási módja a lízing. Ráadásul sok...
Holdblog  |  2023. március 24. 05:31
HOLD After Hours. Duplanyugdíjas elnökünkkel megbeszélünk mindent, ami Credit Suisse. Vagy Sharon St...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?