-1 °C Budapest

Földrengésszerű változás fog bekövetkezni a biztosítási piacon?

Pénzcentrum
2008. május 13. 05:55

Elektronikus alapra helyeznék a világ biztosítóinak hálózatát 2011-ig - ez derült ki egy nemrégiben lezajlott titkos brüsszeli találkozón. A részletek egyelőre nem ismertek, mi azonban megnéztük, miért lenne történelmi lépés összekötni a biztosítókat és a Swift-hálózatot.

Kísérleti projekt a fejlesztésre

A kísérleti projekt lényege, hogy három éven belül a kockázatfedezési tranzakciók minden aspektusát elektronikus alapra helyezhessék.

Brüsszelben a 10 legnagyobb viszontbiztosító közül hat jelent meg, hogy találkozzon az öt legnagyobb viszontbiztosítási brókerrel, illetve a Swift-tel (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság). A végső cél összekötni a világon létező összes élet- és nem-élet üzletágban működő biztosítóját a Swift rendszerén keresztül.


A lépés igencsak történelmi lenne, ezt a szakemberek sem vitatják. Így a Mazars könyvvizsgáló cég biztosítási szolgáltatási üzletágának vezetője, Andrew Hubbard szerint ez a lépés szeizmikus hatásokat gyakorol majd a biztosítási iparágra, vagyis alapjaiban rengeti meg azt.

Swift és Swiss - egy kis történelem

A Swiftet 1973-ban alapították Brüsszelben, ekkor összesen 239 tagja volt 15 országban, célja pedig egy közös adattovábbító és kommunikációs rendszer felállítása, valamint a pénzügyi tranzakciók megkönnyítése érdekében egy közös nyelvrendszer felállítása volt. A társaság valódi működését 1977-ben kezdte meg, Albert herceg küldte el az első üzenetet, ekkor a tagság már 518 kereskedelmi bankra duzzadt összesen 22 országban.

A Swift fejlődésében a következő érdekes mérföldkövet az jelentette, mikor 1987-ben a felhasználói bázist kiterjesztették az értékpapírok területére is, így a tőzsdék, brókerek, az elszámolóházak és értéktárak is csatlakozhattak a rendszerhez. Ezután 1997-ben jelentették be a SwiftNet nevet viselő szolgáltatást, amely az interneten alapuló kommunikációs technológiát vonta be a szolgáltatások körébe. A társaság rendszerének elterjedtségét mutatja, hogy mára a Swifthez már több mint 8000 intézmény csatlakozott, 207 országból.


A banki területen járatosak számár mindvégig ismerősnek tűnhetett a Swift elnevezés, nem véletlenül, ugyanis a bankok azonosítására szolgál az úgynevezett Swift kód, melyre a (drágább, azonban gyorsabb) VIBER-tranzakciók, illetve nemzetközi átutalások esetében lehet szükségünk. A Swift kód 8 (ha a bank központi székhelyéről van szó), vagy 11 karaktert tartalmaz.

A SwissRe gyökerei ennél jóval mélyebbre nyúlnak vissza, 1863-ban alapították Svájcban. Ma már több mint 25 országban tevékenykedik, a hagyományos viszontbiztosítási termékek mellett vagyon-, felelősség-, élet- és egészségbiztosítási területen is tevékenykednek, illetve mindemellett biztosítás-alapú vállalati pénzügyi megoldásokat is kínálnak, a kockázatkezelési szolgáltatások mellett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Úttörő - miért is?

A biztosítási szektor és a Swift együttműködése tehát úttörőnek számít, azt azonban még nem tudjuk, miért. Az okokat a költségek oldalán kell keresni, ugyanis jelenleg - mint arra a Swiss Re is felhívta a figyelmet - a biztosítási üzletág költségei túlságosan magasak. Persze nem ez az egyetlen ok, amiért megoldást keresnek, túlságosan sok a papírmunka, amely a hatékonyság rovására mehet.

Amennyiben tényleg beindul az együttműködés, kezdetben csupán a nem-élet üzletágban tevékenykedő viszontbiztosítókat vonnák be, s ha a projekt itt sikeres lesz, akkor terjeszkedhetnek tovább egyéb üzletágakba. A tesztelés elsősorban az egyes tranzakciók elszámolási megoldásaira vonatkozna, de elképzelhető, hogy a kifizetési igények feldolgozását is bevonják.

Azonban ahhoz, hogy a biztosítók is csatlakozhassanak a Swifthez, új szoftverek kifejlesztésére van szükség, ugyanis a legtöbb társaság által használt program nem kompatibilis a rendszerrel.

Már készültek rá

Az együttműködés kérdésére a Swiss Re-nél már készültek, legalábbis ezt mutatja, hogy a Thoughtware Wordwide elemzést készített arról, milyen előnyökkel és költségekkel járna, ha a viszontbiztosító vagyonkezelési, Finance Zurich és globális készpénzkezelési üzletágát csatlakoztatnák a Swifthez annak érdekében, hogy közvetlenül a banki hálózathoz csatlakozhassanak.

A tanulmány eredményei közül elég annyit kiemelni, hogy az eredeti befektetéshez képest négyszeres megtakarítást értek el a jobb átláthatóságon és a folyamatok automatizálásán keresztül. Ennek fényében tehát érthető, miért keresik a viszontbiztosítók a Swift-rendszerrel való együttműködési lehetőségeket, melyről azonban a kiszivárogtatott információkon túl egyelőre többet nem lehet tudni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
MEDIA1  |  2023. december 3. 22:48
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága az Úgytudjuk.hu főszerkesztőjének beadványa...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem