30 °C Budapest

Földrengésszerű változás fog bekövetkezni a biztosítási piacon?

Pénzcentrum
2008. május 13. 05:55

Elektronikus alapra helyeznék a világ biztosítóinak hálózatát 2011-ig - ez derült ki egy nemrégiben lezajlott titkos brüsszeli találkozón. A részletek egyelőre nem ismertek, mi azonban megnéztük, miért lenne történelmi lépés összekötni a biztosítókat és a Swift-hálózatot.

Kísérleti projekt a fejlesztésre

A kísérleti projekt lényege, hogy három éven belül a kockázatfedezési tranzakciók minden aspektusát elektronikus alapra helyezhessék.

Brüsszelben a 10 legnagyobb viszontbiztosító közül hat jelent meg, hogy találkozzon az öt legnagyobb viszontbiztosítási brókerrel, illetve a Swift-tel (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság). A végső cél összekötni a világon létező összes élet- és nem-élet üzletágban működő biztosítóját a Swift rendszerén keresztül.


A lépés igencsak történelmi lenne, ezt a szakemberek sem vitatják. Így a Mazars könyvvizsgáló cég biztosítási szolgáltatási üzletágának vezetője, Andrew Hubbard szerint ez a lépés szeizmikus hatásokat gyakorol majd a biztosítási iparágra, vagyis alapjaiban rengeti meg azt.

Swift és Swiss - egy kis történelem

A Swiftet 1973-ban alapították Brüsszelben, ekkor összesen 239 tagja volt 15 országban, célja pedig egy közös adattovábbító és kommunikációs rendszer felállítása, valamint a pénzügyi tranzakciók megkönnyítése érdekében egy közös nyelvrendszer felállítása volt. A társaság valódi működését 1977-ben kezdte meg, Albert herceg küldte el az első üzenetet, ekkor a tagság már 518 kereskedelmi bankra duzzadt összesen 22 országban.

A Swift fejlődésében a következő érdekes mérföldkövet az jelentette, mikor 1987-ben a felhasználói bázist kiterjesztették az értékpapírok területére is, így a tőzsdék, brókerek, az elszámolóházak és értéktárak is csatlakozhattak a rendszerhez. Ezután 1997-ben jelentették be a SwiftNet nevet viselő szolgáltatást, amely az interneten alapuló kommunikációs technológiát vonta be a szolgáltatások körébe. A társaság rendszerének elterjedtségét mutatja, hogy mára a Swifthez már több mint 8000 intézmény csatlakozott, 207 országból.


A banki területen járatosak számár mindvégig ismerősnek tűnhetett a Swift elnevezés, nem véletlenül, ugyanis a bankok azonosítására szolgál az úgynevezett Swift kód, melyre a (drágább, azonban gyorsabb) VIBER-tranzakciók, illetve nemzetközi átutalások esetében lehet szükségünk. A Swift kód 8 (ha a bank központi székhelyéről van szó), vagy 11 karaktert tartalmaz.

A SwissRe gyökerei ennél jóval mélyebbre nyúlnak vissza, 1863-ban alapították Svájcban. Ma már több mint 25 országban tevékenykedik, a hagyományos viszontbiztosítási termékek mellett vagyon-, felelősség-, élet- és egészségbiztosítási területen is tevékenykednek, illetve mindemellett biztosítás-alapú vállalati pénzügyi megoldásokat is kínálnak, a kockázatkezelési szolgáltatások mellett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Úttörő - miért is?

A biztosítási szektor és a Swift együttműködése tehát úttörőnek számít, azt azonban még nem tudjuk, miért. Az okokat a költségek oldalán kell keresni, ugyanis jelenleg - mint arra a Swiss Re is felhívta a figyelmet - a biztosítási üzletág költségei túlságosan magasak. Persze nem ez az egyetlen ok, amiért megoldást keresnek, túlságosan sok a papírmunka, amely a hatékonyság rovására mehet.

Amennyiben tényleg beindul az együttműködés, kezdetben csupán a nem-élet üzletágban tevékenykedő viszontbiztosítókat vonnák be, s ha a projekt itt sikeres lesz, akkor terjeszkedhetnek tovább egyéb üzletágakba. A tesztelés elsősorban az egyes tranzakciók elszámolási megoldásaira vonatkozna, de elképzelhető, hogy a kifizetési igények feldolgozását is bevonják.

Azonban ahhoz, hogy a biztosítók is csatlakozhassanak a Swifthez, új szoftverek kifejlesztésére van szükség, ugyanis a legtöbb társaság által használt program nem kompatibilis a rendszerrel.

Már készültek rá

Az együttműködés kérdésére a Swiss Re-nél már készültek, legalábbis ezt mutatja, hogy a Thoughtware Wordwide elemzést készített arról, milyen előnyökkel és költségekkel járna, ha a viszontbiztosító vagyonkezelési, Finance Zurich és globális készpénzkezelési üzletágát csatlakoztatnák a Swifthez annak érdekében, hogy közvetlenül a banki hálózathoz csatlakozhassanak.

A tanulmány eredményei közül elég annyit kiemelni, hogy az eredeti befektetéshez képest négyszeres megtakarítást értek el a jobb átláthatóságon és a folyamatok automatizálásán keresztül. Ennek fényében tehát érthető, miért keresik a viszontbiztosítók a Swift-rendszerrel való együttműködési lehetőségeket, melyről azonban a kiszivárogtatott információkon túl egyelőre többet nem lehet tudni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 14:41
A Magyar Terjesztés-ellenrzési Szövetség (MATESZ) legújabb, 2022 második negyedéves gyorsjelentése s...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?