8 °C Budapest

Földrengésszerű változás fog bekövetkezni a biztosítási piacon?

Pénzcentrum
2008. május 13. 05:55

Elektronikus alapra helyeznék a világ biztosítóinak hálózatát 2011-ig - ez derült ki egy nemrégiben lezajlott titkos brüsszeli találkozón. A részletek egyelőre nem ismertek, mi azonban megnéztük, miért lenne történelmi lépés összekötni a biztosítókat és a Swift-hálózatot.

Kísérleti projekt a fejlesztésre

A kísérleti projekt lényege, hogy három éven belül a kockázatfedezési tranzakciók minden aspektusát elektronikus alapra helyezhessék.

Brüsszelben a 10 legnagyobb viszontbiztosító közül hat jelent meg, hogy találkozzon az öt legnagyobb viszontbiztosítási brókerrel, illetve a Swift-tel (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság). A végső cél összekötni a világon létező összes élet- és nem-élet üzletágban működő biztosítóját a Swift rendszerén keresztül.


A lépés igencsak történelmi lenne, ezt a szakemberek sem vitatják. Így a Mazars könyvvizsgáló cég biztosítási szolgáltatási üzletágának vezetője, Andrew Hubbard szerint ez a lépés szeizmikus hatásokat gyakorol majd a biztosítási iparágra, vagyis alapjaiban rengeti meg azt.

Swift és Swiss - egy kis történelem

A Swiftet 1973-ban alapították Brüsszelben, ekkor összesen 239 tagja volt 15 országban, célja pedig egy közös adattovábbító és kommunikációs rendszer felállítása, valamint a pénzügyi tranzakciók megkönnyítése érdekében egy közös nyelvrendszer felállítása volt. A társaság valódi működését 1977-ben kezdte meg, Albert herceg küldte el az első üzenetet, ekkor a tagság már 518 kereskedelmi bankra duzzadt összesen 22 országban.

A Swift fejlődésében a következő érdekes mérföldkövet az jelentette, mikor 1987-ben a felhasználói bázist kiterjesztették az értékpapírok területére is, így a tőzsdék, brókerek, az elszámolóházak és értéktárak is csatlakozhattak a rendszerhez. Ezután 1997-ben jelentették be a SwiftNet nevet viselő szolgáltatást, amely az interneten alapuló kommunikációs technológiát vonta be a szolgáltatások körébe. A társaság rendszerének elterjedtségét mutatja, hogy mára a Swifthez már több mint 8000 intézmény csatlakozott, 207 országból.


A banki területen járatosak számár mindvégig ismerősnek tűnhetett a Swift elnevezés, nem véletlenül, ugyanis a bankok azonosítására szolgál az úgynevezett Swift kód, melyre a (drágább, azonban gyorsabb) VIBER-tranzakciók, illetve nemzetközi átutalások esetében lehet szükségünk. A Swift kód 8 (ha a bank központi székhelyéről van szó), vagy 11 karaktert tartalmaz.

A SwissRe gyökerei ennél jóval mélyebbre nyúlnak vissza, 1863-ban alapították Svájcban. Ma már több mint 25 országban tevékenykedik, a hagyományos viszontbiztosítási termékek mellett vagyon-, felelősség-, élet- és egészségbiztosítási területen is tevékenykednek, illetve mindemellett biztosítás-alapú vállalati pénzügyi megoldásokat is kínálnak, a kockázatkezelési szolgáltatások mellett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Úttörő - miért is?

A biztosítási szektor és a Swift együttműködése tehát úttörőnek számít, azt azonban még nem tudjuk, miért. Az okokat a költségek oldalán kell keresni, ugyanis jelenleg - mint arra a Swiss Re is felhívta a figyelmet - a biztosítási üzletág költségei túlságosan magasak. Persze nem ez az egyetlen ok, amiért megoldást keresnek, túlságosan sok a papírmunka, amely a hatékonyság rovására mehet.

Amennyiben tényleg beindul az együttműködés, kezdetben csupán a nem-élet üzletágban tevékenykedő viszontbiztosítókat vonnák be, s ha a projekt itt sikeres lesz, akkor terjeszkedhetnek tovább egyéb üzletágakba. A tesztelés elsősorban az egyes tranzakciók elszámolási megoldásaira vonatkozna, de elképzelhető, hogy a kifizetési igények feldolgozását is bevonják.

Azonban ahhoz, hogy a biztosítók is csatlakozhassanak a Swifthez, új szoftverek kifejlesztésére van szükség, ugyanis a legtöbb társaság által használt program nem kompatibilis a rendszerrel.

Már készültek rá

Az együttműködés kérdésére a Swiss Re-nél már készültek, legalábbis ezt mutatja, hogy a Thoughtware Wordwide elemzést készített arról, milyen előnyökkel és költségekkel járna, ha a viszontbiztosító vagyonkezelési, Finance Zurich és globális készpénzkezelési üzletágát csatlakoztatnák a Swifthez annak érdekében, hogy közvetlenül a banki hálózathoz csatlakozhassanak.

A tanulmány eredményei közül elég annyit kiemelni, hogy az eredeti befektetéshez képest négyszeres megtakarítást értek el a jobb átláthatóságon és a folyamatok automatizálásán keresztül. Ennek fényében tehát érthető, miért keresik a viszontbiztosítók a Swift-rendszerrel való együttműködési lehetőségeket, melyről azonban a kiszivárogtatott információkon túl egyelőre többet nem lehet tudni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem