12 °C Budapest

Szeretjük az életbiztosításokat, vagy csak vesszük, mert nincs más?

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 15:00

Az idei év első féléves PSZÁF adatai alapján elmondható, hogy a szektor növekedési üteme lassul. Természetesen egy félév adatai alapján nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni, azonban az már most jól látszik, hogy az élet ág a növekedés motorja.

A PSZÁF adatai alapján az első félévben az élet üzletág 213 milliárd forint díjbevételt ért el míg a nem-élet üzletág 210 milliárd forintot (tavaly ez a szám 182, illetve 202 milliárd forint volt). Ezzel tartósnak mutatkozik az a tavaly kialakult sorrend, miszerint az élet üzletág, egy hajszállal bár, de vezet a nem élet üzletág előtt. Ez nagy részben annak köszönhető, hogy 2007-ben is a társaságok nagy része az életbiztosítások területére koncentrál és próbál meg nagyobb piaci részesedést szerezni ezen a területen. Ez jól látszik a termékfejlesztés dinamikáján é az innovatív disztribúciós megoldások alkalmazásán.

Míg a nem-élet ág, díjbevétel tekintetében, az első félévben 4 százalékkal bővült, addig az élet ág 17 százalékkal. Ezzel együtt azonban a szektor bővülési üteme a tavalyi 15,7 százalékról 10,2 százalékra csökkent.

Az élet üzletágban a szerződésállomány mindössze 0,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A nem élet üzletágban ez 1 százalékra rúg. A szektor egészét tekintve pedig 0,95 százalékos szerződésállomány növekedésről beszélhetünk.

Az első féléves adatokból kiderül, hogy kiegyenlítettebbé vált a folyamatos és az egyszeri díjas konstrukciók aránya a teljes ágazati díjbevételen belül. Nem mondható el ez a konstrukciókról, ugyanis az életbiztosítási díjbevételek több mint 60 százalékát a unit-linked termékek adják és visszaszorulóban vannak a vegyes életbiztosítások, előtérbe kerülhetnek azonban a közeljövőben a kockázati életbiztosítások, köszönhetően a vállalati szektorban értékesített csoportos személybiztosításoknak és a határokat nem ismerő lakossági hitelezési kedvnek.

Ez utóbbi a mozgatórugója a hitel és kezesség biztosítások további növekedésének is. A nem élet üzletágon belül előtérbe kerültek a balesetbiztosítások, ezek a konstrukciók több mint 19 százalékos növekedést produkáltak 2006 második negyedévéhez képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jutalék jellegű szerzési költségek duplázódtak egy negyedév alatt az élet és a nem élet üzletágban egyaránt, így összesen már 23 milliárd forintra rúgnak ezek a típusú költségek az élet szegmensben és 25 milliárdra a nem-élet szektorban.

Csökkenő növekedési dinamika és növekvő jutalék jellegű költségek jellemezték tehát a biztosítási szektor első félévét. Azonban a kamatadó egy éves évfordulójára várt díjbevétel robbanás majd csak a harmadik negyedéves adatokban lesz látható, ami még nagyban befolyásolhatja a 2007-es évet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?