15 °C Budapest

Szeretjük az életbiztosításokat, vagy csak vesszük, mert nincs más?

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 15:00

Az idei év első féléves PSZÁF adatai alapján elmondható, hogy a szektor növekedési üteme lassul. Természetesen egy félév adatai alapján nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni, azonban az már most jól látszik, hogy az élet ág a növekedés motorja.

A PSZÁF adatai alapján az első félévben az élet üzletág 213 milliárd forint díjbevételt ért el míg a nem-élet üzletág 210 milliárd forintot (tavaly ez a szám 182, illetve 202 milliárd forint volt). Ezzel tartósnak mutatkozik az a tavaly kialakult sorrend, miszerint az élet üzletág, egy hajszállal bár, de vezet a nem élet üzletág előtt. Ez nagy részben annak köszönhető, hogy 2007-ben is a társaságok nagy része az életbiztosítások területére koncentrál és próbál meg nagyobb piaci részesedést szerezni ezen a területen. Ez jól látszik a termékfejlesztés dinamikáján é az innovatív disztribúciós megoldások alkalmazásán.

Míg a nem-élet ág, díjbevétel tekintetében, az első félévben 4 százalékkal bővült, addig az élet ág 17 százalékkal. Ezzel együtt azonban a szektor bővülési üteme a tavalyi 15,7 százalékról 10,2 százalékra csökkent.

Az élet üzletágban a szerződésállomány mindössze 0,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A nem élet üzletágban ez 1 százalékra rúg. A szektor egészét tekintve pedig 0,95 százalékos szerződésállomány növekedésről beszélhetünk.

Az első féléves adatokból kiderül, hogy kiegyenlítettebbé vált a folyamatos és az egyszeri díjas konstrukciók aránya a teljes ágazati díjbevételen belül. Nem mondható el ez a konstrukciókról, ugyanis az életbiztosítási díjbevételek több mint 60 százalékát a unit-linked termékek adják és visszaszorulóban vannak a vegyes életbiztosítások, előtérbe kerülhetnek azonban a közeljövőben a kockázati életbiztosítások, köszönhetően a vállalati szektorban értékesített csoportos személybiztosításoknak és a határokat nem ismerő lakossági hitelezési kedvnek.

Ez utóbbi a mozgatórugója a hitel és kezesség biztosítások további növekedésének is. A nem élet üzletágon belül előtérbe kerültek a balesetbiztosítások, ezek a konstrukciók több mint 19 százalékos növekedést produkáltak 2006 második negyedévéhez képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jutalék jellegű szerzési költségek duplázódtak egy negyedév alatt az élet és a nem élet üzletágban egyaránt, így összesen már 23 milliárd forintra rúgnak ezek a típusú költségek az élet szegmensben és 25 milliárdra a nem-élet szektorban.

Csökkenő növekedési dinamika és növekvő jutalék jellegű költségek jellemezték tehát a biztosítási szektor első félévét. Azonban a kamatadó egy éves évfordulójára várt díjbevétel robbanás majd csak a harmadik negyedéves adatokban lesz látható, ami még nagyban befolyásolhatja a 2007-es évet.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 24. 06:55
Vakmajom: nem igaz, hogy Nyugat-Európában csak és kizárólag az (aktuális a szerk.) bevándorlás miatt...
MEDIA1  |  2023. szeptember 23. 17:30
A TV2 új realityjének szereplőjét próbálja azzal promózni a hírműsor honlapja, amire mindenki kattin...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM