Szeretjük az életbiztosításokat, vagy csak vesszük, mert nincs más?

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 15:00

Az idei év első féléves PSZÁF adatai alapján elmondható, hogy a szektor növekedési üteme lassul. Természetesen egy félév adatai alapján nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni, azonban az már most jól látszik, hogy az élet ág a növekedés motorja.

A PSZÁF adatai alapján az első félévben az élet üzletág 213 milliárd forint díjbevételt ért el míg a nem-élet üzletág 210 milliárd forintot (tavaly ez a szám 182, illetve 202 milliárd forint volt). Ezzel tartósnak mutatkozik az a tavaly kialakult sorrend, miszerint az élet üzletág, egy hajszállal bár, de vezet a nem élet üzletág előtt. Ez nagy részben annak köszönhető, hogy 2007-ben is a társaságok nagy része az életbiztosítások területére koncentrál és próbál meg nagyobb piaci részesedést szerezni ezen a területen. Ez jól látszik a termékfejlesztés dinamikáján é az innovatív disztribúciós megoldások alkalmazásán.

Míg a nem-élet ág, díjbevétel tekintetében, az első félévben 4 százalékkal bővült, addig az élet ág 17 százalékkal. Ezzel együtt azonban a szektor bővülési üteme a tavalyi 15,7 százalékról 10,2 százalékra csökkent.

Az élet üzletágban a szerződésállomány mindössze 0,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A nem élet üzletágban ez 1 százalékra rúg. A szektor egészét tekintve pedig 0,95 százalékos szerződésállomány növekedésről beszélhetünk.

Az első féléves adatokból kiderül, hogy kiegyenlítettebbé vált a folyamatos és az egyszeri díjas konstrukciók aránya a teljes ágazati díjbevételen belül. Nem mondható el ez a konstrukciókról, ugyanis az életbiztosítási díjbevételek több mint 60 százalékát a unit-linked termékek adják és visszaszorulóban vannak a vegyes életbiztosítások, előtérbe kerülhetnek azonban a közeljövőben a kockázati életbiztosítások, köszönhetően a vállalati szektorban értékesített csoportos személybiztosításoknak és a határokat nem ismerő lakossági hitelezési kedvnek.

Ez utóbbi a mozgatórugója a hitel és kezesség biztosítások további növekedésének is. A nem élet üzletágon belül előtérbe kerültek a balesetbiztosítások, ezek a konstrukciók több mint 19 százalékos növekedést produkáltak 2006 második negyedévéhez képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jutalék jellegű szerzési költségek duplázódtak egy negyedév alatt az élet és a nem élet üzletágban egyaránt, így összesen már 23 milliárd forintra rúgnak ezek a típusú költségek az élet szegmensben és 25 milliárdra a nem-élet szektorban.

Csökkenő növekedési dinamika és növekvő jutalék jellegű költségek jellemezték tehát a biztosítási szektor első félévét. Azonban a kamatadó egy éves évfordulójára várt díjbevétel robbanás majd csak a harmadik negyedéves adatokban lesz látható, ami még nagyban befolyásolhatja a 2007-es évet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?