13 °C Budapest

Erdőégetés pénzért? Spekulánsok a háttérben...

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 09:30

Dél-Európában a nyomozó hatóságok gyanúja szerint szándékos gyújtogatás áll az elmúlt napokban, hetekben pusztító erdőtüzek mögött - olvasható a Magyar Nemzetben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban pusztítottak tüzek, ezekben az országokban a leégett erdő 15 évig nem vonható gazdálkodás alá, így az ingatlanberuházóknak különösen érdekében álhatott a gyújtogatás.

Nálunk más a helyzet, itthon szántóból lehet erdő, a folyamat visszafelé már nem olyan egyszerű. Csak akkor lehet, ha a szakhatóság hozzájárul, a tulajdonosoknak ezen felül hektáronként 2 millió forintot kell fizetniük.

A tűz és az aszály által okozott károk ellen biztosítás nyújthat védelmet, azonban kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. A hazai kétmillió hektárnyi erdőből összesen 20 ezer hektárra kötöttek kárbiztosítást.

A legolcsóbb konstrukció hektáronként pár ezer forintnál kezdődik, a legmagasabb díjtétel elérheti a 30 ezer forintot is. A kifizetett összeg átlagosan hektáronként 50 ezer forint, ezzel szemben a pótlás hektáronként már ennek tízszerese.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?