31 °C Budapest
Highway curve going among hills to beautiful sunset, few glares around Sun

Gigászi KRESZ-változás élesedik Magyarországon: aki ezeket nem tartja be büntetésekre számíthat

2024. június 17. 15:33

Az új KRESZ tervezete 2026-ban léphet életbe, amely a közlekedésbiztonságot és fenntarthatóságot helyezi előtérbe- írta meg a Telex. A változtatások között szerepel a védtelenebb közlekedők védelme, a közúti konfliktusok csökkentése és az indokolatlan motorjáratás tiltása. A szabályosan közlekedők felelőssége növekszik, és új elvként jelenik meg a türelmes, előzékeny közlekedés. A bizalmi elv szerint minden közlekedőnek feltételeznie kell, hogy mások is betartják a szabályokat. Az alapelvek kidolgozása széles körű szakmai egyeztetéssel történik, és a részletes szabályokat hamarosan bemutatják.

Biztonság- Az új KRESZ tervezete szigorítja a közlekedési szabályokat, különösen a mások veszélyeztetésére és akadályozására vonatkozóan. Az új előírások szerint tilos lesz szándékosan akadályozni mások haladását, vagy veszélyesen megközelíteni őket. Az egymással versenyző sofőrök és driftelők is külön említésre kerülnek. A szabályok célja, hogy jobban védjék a közlekedők biztonságát, például a zebrán áttekerő bringásokkal és a piroson áthaladó gyalogosokkal szemben is. Az autóvezetők felelőssége is növekszik, különösen baleseti vészhelyzetek esetén, ahol kötelező lesz a veszélyelhárítás, feltéve, hogy az nem idéz elő még nagyobb veszélyt.

Szabálykövetés- Az új KRESZ legfontosabb új alapelve, hogy a jelzőtábla elsőbbséget élvez a jogszabályokkal szemben. Például körforgalomban nem lehet parkolni, kivéve, ha kijelölt parkoló van. Továbbá, a szabályoktól el lehet térni egyértelmű üzemzavar esetén, például ha egy lámpa egyszerre mutat zöldet és pirosat, vagy ha egy lerobbant busz akadályozza a haladást. Az ilyen eltérések csak fokozott óvatossággal alkalmazhatók, és nem vonatkoznak vasúti átjárókra.

Együttműködés- Míg a jelenlegi KRESZ csak arra figyelmeztet, hogy közlekedés közben ne zavarjunk vagy akadályozzunk más közlekedőket, az új KRESZ alapelve előírja a türelmes és előzékeny közlekedést. Külön kitér arra is, hogy az autóvezető ne legyen megtévesztő sem, például ne váltson hirtelen irányt, ne induljon el váratlanul.

Esélyegyenlőség- Az új KRESZ bevezet egy fontos alapelvet: a közlekedőknek fokozott figyelemmel kell lenniük a náluk védtelenebb közlekedőkre. A védtelenebb közlekedők hierarchiája a következő: kamionokkal szemben a személyautók, személyautókkal szemben a motorok és kerékpárok, és kerékpárokkal szemben a gyalogosok. Különösen védtelen csoportba tartoznak a gyerekek, idősek, gyengén látók, kerekesszékesek, és felismerhetően ittas személyek. Őket mind fokozott óvatossággal kell megközelíteni, mert ha baleset történik, az a sofőr felelősségét is felvetheti.

Bizalmi elv- A bizalmi elv is bekerül az új KRESZ alapelvei közé, ami azt jelenti, hogy minden közlekedő számíthat arra, hogy a szabályokat a többi közlekedő is betartja. Azaz megadja például az elsőbbséget. Itt is érdekesek a kivételek: a bizalmi elvet nem lehet alkalmazni a legvédtelenebbeknél, például egy gyalogátkelőhely pirosánál labdát pattogtató kisgyereknél, és azoknál sem, akikről üvölt, hogy magasról tesznek a szabályokra, például az autópálya dúvadjaira. Ezeknél az eseteknél számítani kell arra, hogy a szabályokat figyelmetlenségből vagy éppen dühből nem tartják be, ezért a közelükben fokozott óvatossággal kell majd közlekedni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fenntarthatóság- A fenntarthatóság alapelve szintén új elem lesz az új KRESZ-ben, amely azt jelenti, hogy a közlekedőknek kerülniük kell a szükségesnél nagyobb környezeti terhelést. Például, feleslegesen járatni a motort a bevásárlóközpont parkolójában vagy egy kávézó terasza mellett, illetve az ivóvíz-hálózatból származó vízzel mosni az autót. Az új KRESZ alapelvei tartalmazzák azt is, hogy minden sofőrnek ismernie kell az új KRESZ-t és rendelkeznie kell az elvárható aktualizált tudással.

A tájékoztatás szerint az alapelveken túl jelenleg is dolgoznak a munkacsoportok többek között a gyorshajtás, sebességhatárok, szankcionálás, a járműbesorolások és technikai előírások részletes módosításain. Amint a részletesebb szabályok bemutathatók lesznek, a sajtó elé tárják azokat is. A KRESZ módosítása az Árpád hídi gázolás óta került a figyelem középpontjába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem