21 °C Budapest
Budapest, 2022. október 22.Céglogó a Royal Dutch Shell, vagy közismertebb nevén a Shell egy holland-angol multinacionális olajvállalat egyik fõvárosi üzemanyagtöltõ állomásán a XII. kerületben, az Alkotás utcában.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Hosszútávú teszten a Shell méregdrága prémiumbenzinje: tényleg olyan jót tesz az autónak, mint állítják?

2024. február 21. 15:45

Egy autószerelő 10 ezer kilométeren át tankolt a Shell prémium-üzemanyagából, hogy megtudja, tényleg megtisztítja-e az autója motorját, ahogyan azt a reklámokban állítják. 961 liter 100-as benzin elfurikázása, és a kocsi szétszedése után kiderült, hogy szemmel láthatóan nem lett tisztább az autó motorja. Az eredményekre a Shell is reagált.

10 ezer kilométeren át tesztelte a Shell V-Power Racing üzemanyagot egy autószerelő. A YouTube-on is ismert Novoth Tibor azt akarta kipróbálni, hogy mennyire igaz a vállalat marketinganyagaiban sűrűn kiemelt tisztító hatás.

A teszthez egy 1,8-as TFSI motorral szerelt Audi A4-est használt, a 280 ezer kilométert (a próba végére 290 ezret) futott motort a teszt előtt és után is megvizsgálták a műhelyben, hogy össze tudják hasonlítani a kokszosodás állapotát. A megtett táv alatt 961 liter prémium üzemanyagot tankolt az autójába.

A teszt utáni szétszereléskor a szívószelepek állapotát ellenőrizték, ettől a szerelő sem várt sokat, mivel ennél a motortípusnál a benzin nem érintkezik a szívószelepeknek vizsgált oldalával.

Sokan lehülyéztek miatta, hogy akkor minek nézem ezt. Azért nézem ezt, mert a marketing anyag külön kitér arra, hogy a közvetlen benzinrefecskendezésű motoroknak milyen kokszolódási hajlama van. Nem állítja a marketing anyag, hogy ezt le fogja pucolni, de említést tesz róla, hogy kokszolódnak. Tehát ezen rövid úton lépjünk is tovább, ezzel gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy az én motorom esetében nem történt semmilyen változás

- magyarázta. A dugattyúk ellenőrzésekor sem tapasztalt sok változást a korábbi állapotokhoz képest.

Azt nem tudhatom, hogy az ön autójának a dugattyújával mit csinál ez az üzemanyag. Én azt mutatom be, hogy az én autóm dugattyújával mit csinál. A képek talán önmagukért beszélnek, radikális változást én nem vélek felfedezni

- mondta a szerelő, és az injektorokon sem tapasztalták a tisztítás jeleit.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes prémiumot tankolni, csak éppen nem a tisztítóhatás miatt lehet jótékony hatása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Úgy általában a prémium üzemanyagokról az a véleményem, hogy mindenképpen érdemes tankolni mind dízelbe, mind benzinmotorba. Szerintem nincs értelme váltogatni, tehát hogy minden harmadik tankolásnál tankolok, mert kényeztetem az autót, az autó az nem egy kiskutya. Nem kell simogatni, nem kell jutalomfalatot venni neki. Ezek a motorvezérlő motormenedzsmentek, ezek öntanulásra képesek. Hogyha százas oktánszámú üzemanyagot tankolok bele, vagy 100+-osat, akkor a kopogásérzékelés és egyéb öntanuló képességek miatt hozzá fognak tanulni hosszútávon, de legalábbis már középtávon bizonyos paraméterekkel. Emeli az előgyújtást, esetleg ha nagyobb a fűtőértéke, akkor kevesebbet kell befecskendeznie, mert ezért van a lambdaszabályzás, de az, hogy egy olyan alkatrészt, amin vastagon áll a koksz, vagy bármilyen szennyeződés megtisztít-e, az az én autóm esetében nem bizonyosodott be

- magyarázta Novoth Tibor, aki a teszt kapcsán megkereste a Shellt is, és elküldte nekik az előtte-utána fotókat. A cég válaszában kifejtette, az üzemanyag bevezetése előtt korszerű ellenőrzött tesztkörülmények között alapos tesztprogramokkal, az iparágban használt tesztprotokollok alkalmazásával vizsgálták a Shell V-Power tisztítási teljesítményét.

Ezzel összefüggésben szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a közvetlen befecskendezéses szikra gyújtású motorok esetében, mint amilyen az ön tesztjében szereplő Audi A4 1,8 TFSI, a befecskendezőn tapasztalható lerakódások pusztán vizuális értékelése nem felel meg a CEC által meghatározott, elfogadott ipari szabvány eljárásoknak. A szükséges vizsgálati paraméterek eredményeinek hiányában sajnos nem tudunk nyilatkozni az Ön által végzett teszt eredményéről, melynek alapját kizárólag a velünk megosztott fotók képezik

- közölte válaszában a vállalat. A szerelő elfogadta az érvelést, amelyek szerint az ő tesztkörülményei nem felelnek meg a szabványoknak, de ugyanakkor megjegyezte, hogy szemmel látható változás nem történt az autójával.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem