15 °C Budapest
Mature man behind the steering wheel of a car with a mobile phone on the dashboard. Cropped shot of a businessman driving the car.

Tömegével vásárolják ezt a magyar autósok: rengetegen úszták meg a büntetést

2023. február 9. 14:31

Minden eddiginél több autópálya-matrica fogyott a 2022-es évre. A díjköteles gyorsforgalmi utakat használó utazóközönség közel 15,1 millió darab úthasználati jogosultságot vett, ami 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi ugyanilyen adatot.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint minden eddiginél nagyobb bevételt hozott az útdíjak tekintetében a 2022-es esztendő. Több mint 452 milliárd forint folyt be a teher-és a személygépjárművek úthasználata után. Ez a szám 13 százalékkal haladja meg az előző évi adatot.

A hazai útdíjbevételek közel négyötödét a HU-GO elektronikus útdíjrendszerben közlekedő tehergépjárművek úthasználata után befolyt útdíj adja. A NÚSZ Zrt. adatai szerint a megtett úttal arányosan fizetendő e-útdíj-bevétel a tavalyi évben meghaladta a 355 milliárd forintot. Ez az összeg 12 százalékkal magasabb a 2021. évi ugyanilyen adatnál. A megszolgált útdíj több mint 54 százalékát külföldi felségjelzésű 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek úthasználata után fizették be.

A használati díjas e-matrica rendszerben közlekedő gépjárművekre soha nem vásároltak még annyi autópálya-matricát a közlekedők, mint 2022-re. Közel 15,1 millió darab e-matrica kelt el, összesen majd 97 milliárd forint értékben. A vignettákból –a darabszámot tekintve –13 százalékkal fogyott több, mint 2021-re. Az elmúlt évek tendenciáját tekintve elmondható, hogy a pandémia kezdete óta most először vett több pályamatricát az utazóközönség, mint a világjárvány előtti utolsó évre, 2019-re.

A megyei matricák közül a Pest megyeiből kelt el a legtöbb, közel 1,3 millió darab fogyott a 2022-es évre. A második legnépszerűbb megyei matrica a Fejér megyei volt, amiből közel 287 ezer darabot vásárolt az utazóközönség. A képzeletbeli dobogó harmadik helyén pedig a Győr-Moson-Sopron megyei matrica áll, bő 186 ezer darab elkelt vignettával. Darabszám tekintetében a legnagyobb növekedést, sorrendben, a Fejér (+ 28,6ezer db), a Pest (+ 25,2ezer db) és a Borsod-Abaúj-Zemplén (+ 24,1ezer db) vármegyére érvényes matrica érte el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A külföldiek körében szintén kifejezetten népszerű havi vignettából pedig 2,8 millió darab fogyott 2022-re, közel 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A heti vignettából mintegy egymillió, a havi matricából pedig 200 ezer darabbal vettek többet külföldi honosságú gépjárműre a tavalyi évre, mint 2021-re.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?