elegant man refuel at the gas station

Nehéz télre készülhetnek a magyar autósok: tényleg beüt a dízelhiány?

2022. október 12. 18:16

A lakossági fogyasztást, az energia- vagy az ipari termelést kell korlátozni gázhiány esetén Európában? Szankcionálható-e világgazdasági hiány esetén egyszerre három fontos olajtermelő ország? Az OPEC csökkenti a kőolaj kitermelését – beléphet-e Irán és Venezuela a világ olajpiacára? Ki tudja-e használni Oroszország a növekvő olajárat? Február 5- után az EU-szankciók miatt a MOL nem hozhat be Szlovákiában finomított orosz kőolajból származó dízelolajat – lesz-e elegendő ellátás idehaza? Lesz-e dízelhiány, ha életbe lépnek az új EU-szankciók? Többek között erről is beszélt Pletser Tamás, az Erste Bank olaj és gázipari elemzője az InfoRádiónak

A műsorban még számos kérdésre választ ad az elemző: Mi az alternatívája a Barátság kőolajvezetéken érkező orosz olajnak? Be tud-e hozni a MOL olajat az Adria-felől? Hogyan zajlik a világ olajkereskedelme? Miért a határidős piac a meghatározó? Milyen vezetékes gázellátási csatornái maradtak Magyarországnak? Előny- vagy hátrány általános gázhiány esetén, hogy egész Európa egy egységes gázpiac? Beavatkozhat-e a szabályozás az eddig piaci alapú gázkereskedésbe?

De felmerültek a következők is: Ez uniós szinten, vagy nemzetállami szinten történik majd? Kit kell korlátozni a gázfelhasználásban? A háztartások fűtését, a gázzal történő áramtermelést vagy az ipari felhasználást? Melyiknek a legdrámaibb a hatása? Lehet-e ki- és bekapcsolni az ipari termelést? Lesz-e vegyipari termelés, lesz-e műtrágya-gyártás és modern mezőgazdaság földgáz nélkül? Mennyi tartalék van a magyar gáztárolókban? Mire elég ez? Mi az a párnagáz? Hogyan tud spórolni a gázfogyasztásán a lakosság?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05