24 °C Budapest
Photo of a large cargo ship in the middle of the sea loaded to the top with containers of all colors.

Ezt Magyarország sem úszhatja meg: kritikus a helyzet a tengereken, összeomolhat a kereskedelem

2024. május 23. 17:45

A globális tengeri kereskedelem a világjárvány, a geopolitikai feszültségek és az éghajlatváltozás okozta zavarok miatt most szembesül az elmúlt évtizedek legnagyobb kihívásaival, ami jelentős hatással van a nemzetközi áruforgalomra és az inflációra is - írja elemzésében a Bloomberg.

A termelés globális koncentrációjából származó méretgazdaságossági előnyök jelentősek, ha az áruk biztonságos és költséghatékony szállítása megoldott. Azonban a koronavírus-világjárvány idején tapasztalt ellátási láncok megszakadása és a határok lezárása komoly inflációs nyomást generáltak.

A koronavírus terjedésének megfékezése után sem állt helyre teljesen a rend, mivel a globális tengeri kereskedelem több fronton is kihívásokkal néz szembe. Ezek között szerepelnek a geopolitikai feszültségek, mint az ukrajnai és gázai konfliktusok, a Kína és az Egyesült Államok közötti viszály, valamint az éghajlatváltozás okozta zavarok.

A tengeri kereskedelem kulcsfontosságú útvonalainak biztonságát fenyegető incidensek, mint például a jemeni húszi fegyveresek támadásai vagy az Ever Given konténerhajó Szuezi-csatornában történt elakadása tovább súlyosbítják a helyzetet. Ezek az események nem csak közvetlenül érintik a szállítás költségeit és időtartamát, de hosszú távon inflációs nyomást is eredményezhetnek.

A húszik támadásairól, a globális kereskedelmi hatásokról a Pénzcentrum korábban többször is írt, ezeket a cikkeket itt olvashatod el újra:

A Clarksons Research által nyújtott adatok alapján kiemelkedő fontosságú tengeri kereskedelmi útvonalak - mint például a Malakkai-szoros vagy a Hormuzi-szoros - kulcsszerepet játszanak a globális áruforgalomban. A Malakkai-szoroson évente 94 ezer hajó halad át, ami jól mutatja stratégiai jelentőségét. Ugyanakkor ezek az útvonalak sebezhetőek lehetnek politikai feszültségek, kalóztámadások vagy természeti katasztrófák miatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Hormuzi-szoros esetében Irán korábban fenyegetőző magatartást tanúsított, ami potenciálisan képes lenne megduplázni az olajárakat rövid távon. Az orosz olajexport egy része is függ a dán vizeken való áthaladástól, amely területen viszont növekszik a balesetek kockázata.

Törökországnál pedig a Boszporusz és Dardanellák fontosságát emelik ki, ami egy esetleges súlyos tanker baleset után komoly hatást gyakorolna a globális áruforgalomra. A Panama-csatorna vízellátását befolyásoló éghajlatváltozási hatások pedig korlátozzák azt, hogy hány hajó képes naponta áthaladni rajta.

Ezek összesített hatása nem csak logisztikai kihívásokat vet fel, hanem gazdasági és politikai következményekkel is járhatnak globális szinten. Az ellátási lánc stabilitása és biztonságának fenntartása kulcsfontosságú tényező a világkereskedelem zavartalan működéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 16. 16:07
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm