2020. július 8. szerda Ellák

Vigyázz, mit csinálsz egy ilyen bankkártyával: börtön járhat érte


Mit csináljunk, ha találunk egy bankkártyát? Semmiképp ne kezdjünk el vásárolgatni vele, hiszen az lopásnak minősül, ez pedig szabadságvesztéssel sújtható. De akkor hova vigyük? Hívjuk a rendőrséget, keressük meg az illetőt? A válasz ennél egyszerűbb: haladéktalanul adjuk le egy bankfiókban. Videónkban elmagyarázzuk, hogy pontosan mit is kell tenni ilyenkor, illetve milyen veszélyei vannak, ha mi veszítjük el a kártyát.

Mit kell tennünk akkor, ha találunk egy bankkártyát? Sokan megpróbálják ilyenkor közösségi oldalakon hirdetni a megtalált kártyát, így remélve, hogy a tulajdonosa majd jelentkezik. Egyesek akár arra is vetemedhetnek, hogy megpróbálják megtalálni a tulajdonost, és eljuttatni hozzájuk. Nos, a teendőnk ennél sokkal egyszerűbb.

Nem kell mást tennünk, csak bemenni a kártyát kibocsátó bankhoz tartozó első bankfiókba, és leadni a megtalált bankkártyát.

Ne keressük a tulajdonost, ne is hirdessük sehol a kártyát, egyszerűen csak adjuk le a fiókban. Ha ezt elmulasztjuk, és esetleg nálunk marad a kártya, az eltulajdonításnak minősül. Ha vásárolunk is vele, az már a lopás büntetőjogi kategóriáját is kimeríti, amely akár szabadságvesztéssel is sújtható. Ne gondolkodjunk sokat, menjünk be személyesen a bankfiókba, és adjuk le a megtalált kártyát. Mi is találtunk nemrég egy elveszett bankkártyát, bevittük és leadtuk a bankfiókban. Az alábbi videóban elmagyarázzuk, mi történik ilyenkor.

A leadás maga körülbelül két percet vett igénybe. A sorszámok közül egy sima számlaügyintézést kell választanunk, majd a bankfiók munkatársa megkérdezi, hol találtuk a kártyát, mikor, majd felírja az adatainkat. Kapunk a leadásról egy átvételi elismervényt, és kész is a dolog. Mi azért megvártuk a helyszínen, hogy felhívják a kártyatulajdonost, mert kíváncsiak voltunk, mi lesz a kártya sorsa, de sajnos nem vette fel. A bank ekkor egy e-mail üzenetben értesíti a tulajdonost.

Azaz a bank azonnal el tudja érni az elveszett kártya tulajdonosát, amint bevisszük a kártyát.

Ha mi vagyunk a szerencsétlen fél, és nem találjuk a kártyánkat, nem muszáj azonnal letiltatni azt. Amíg nem vagyunk benne biztosak, hogy elveszett, egyszerűen csak beállíthatjuk a vásárlási limitet nullára - akár az applikáción keresztül is, ezt azonban haladéktalanul tegyük meg. Ha nem találjuk, akkor marad a letiltás: ezt elvégezhetjük a fiókban személyesen, a bank telefonos ügyfélszolgálatán 0-24-ben, valamint a mobilapplikáción keresztül.

Ne fizess sokat feleslegesen a bankodnak! Válassz olcsó bankszámlát kalkulátorunkban!

Azzal viszont számoljunk, hogy a letiltásnak díja van, mint ahogy az új kártya kibocsátása sem lesz ingyen.

A letiltott bankkártyát már akkor sem tudjuk használni, ha később megtaláljuk. Ha esetleg a becsületes megtaláló még a letiltás előtt átadja nekünk a kártyát, akkor is érdemes azt letiltani, hiszen a hátulján szereplő háromjegyű kóddal és a bankkártya-számmal könnyen vásárolgathat a neten. Ha külföldi kártyát találunk, és nincs a kibocsátó banknak magyarországi fiókhálózata, akkor adjuk le azt a rendőrségen. Ha mi veszítjük el külföldön a kártyát, akkor ugyanúgy le tudjuk azt tiltani az applikációban és a telefonos ügyfélszolgálaton is - ekkor azonban figyeljünk az előhívóra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS