2 °C Budapest

Vigyázz, mit csinálsz egy ilyen bankkártyával: börtön járhat érte

2019. április 4. 14:45

Mit csináljunk, ha találunk egy bankkártyát? Semmiképp ne kezdjünk el vásárolgatni vele, hiszen az lopásnak minősül, ez pedig szabadságvesztéssel sújtható. De akkor hova vigyük? Hívjuk a rendőrséget, keressük meg az illetőt? A válasz ennél egyszerűbb: haladéktalanul adjuk le egy bankfiókban. Videónkban elmagyarázzuk, hogy pontosan mit is kell tenni ilyenkor, illetve milyen veszélyei vannak, ha mi veszítjük el a kártyát.

Mit kell tennünk akkor, ha találunk egy bankkártyát? Sokan megpróbálják ilyenkor közösségi oldalakon hirdetni a megtalált kártyát, így remélve, hogy a tulajdonosa majd jelentkezik. Egyesek akár arra is vetemedhetnek, hogy megpróbálják megtalálni a tulajdonost, és eljuttatni hozzájuk. Nos, a teendőnk ennél sokkal egyszerűbb.

Nem kell mást tennünk, csak bemenni a kártyát kibocsátó bankhoz tartozó első bankfiókba, és leadni a megtalált bankkártyát.

Ne keressük a tulajdonost, ne is hirdessük sehol a kártyát, egyszerűen csak adjuk le a fiókban. Ha ezt elmulasztjuk, és esetleg nálunk marad a kártya, az eltulajdonításnak minősül. Ha vásárolunk is vele, az már a lopás büntetőjogi kategóriáját is kimeríti, amely akár szabadságvesztéssel is sújtható. Ne gondolkodjunk sokat, menjünk be személyesen a bankfiókba, és adjuk le a megtalált kártyát. Mi is találtunk nemrég egy elveszett bankkártyát, bevittük és leadtuk a bankfiókban. Az alábbi videóban elmagyarázzuk, mi történik ilyenkor.

A leadás maga körülbelül két percet vett igénybe. A sorszámok közül egy sima számlaügyintézést kell választanunk, majd a bankfiók munkatársa megkérdezi, hol találtuk a kártyát, mikor, majd felírja az adatainkat. Kapunk a leadásról egy átvételi elismervényt, és kész is a dolog. Mi azért megvártuk a helyszínen, hogy felhívják a kártyatulajdonost, mert kíváncsiak voltunk, mi lesz a kártya sorsa, de sajnos nem vette fel. A bank ekkor egy e-mail üzenetben értesíti a tulajdonost.

Azaz a bank azonnal el tudja érni az elveszett kártya tulajdonosát, amint bevisszük a kártyát.

Ha mi vagyunk a szerencsétlen fél, és nem találjuk a kártyánkat, nem muszáj azonnal letiltatni azt. Amíg nem vagyunk benne biztosak, hogy elveszett, egyszerűen csak beállíthatjuk a vásárlási limitet nullára - akár az applikáción keresztül is, ezt azonban haladéktalanul tegyük meg. Ha nem találjuk, akkor marad a letiltás: ezt elvégezhetjük a fiókban személyesen, a bank telefonos ügyfélszolgálatán 0-24-ben, valamint a mobilapplikáción keresztül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ne fizess sokat feleslegesen a bankodnak! Válassz olcsó bankszámlát kalkulátorunkban!

Azzal viszont számoljunk, hogy a letiltásnak díja van, mint ahogy az új kártya kibocsátása sem lesz ingyen.

A letiltott bankkártyát már akkor sem tudjuk használni, ha később megtaláljuk. Ha esetleg a becsületes megtaláló még a letiltás előtt átadja nekünk a kártyát, akkor is érdemes azt letiltani, hiszen a hátulján szereplő háromjegyű kóddal és a bankkártya-számmal könnyen vásárolgathat a neten. Ha külföldi kártyát találunk, és nincs a kibocsátó banknak magyarországi fiókhálózata, akkor adjuk le azt a rendőrségen. Ha mi veszítjük el külföldön a kártyát, akkor ugyanúgy le tudjuk azt tiltani az applikációban és a telefonos ügyfélszolgálaton is - ekkor azonban figyeljünk az előhívóra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem