2021. március 4. csütörtök Kázmér

Veszélyes vérnyomáscsökkentők: ez vár azokra, akik beszedték


27 gyógyszer forgalmazását függesztették fel múlt pénteken. A Pénzcentrum utánajárt, pontosan mit is jelent ez, kell-e félni azoknak, akik vettek be belőle.


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-i hatállyal több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását felfüggesztette - számoltunk be róla múlt pénteken. A közlemény szerint valsartan tartalmú készítményekről van szó, melyek nem csak egy, hanem több gyártó termékei.

"Azért érint ennyi valsartan-készítményt ez az eset, mert alapanyaggyártóból kevesebb van, és minden érintett gyártó ugyanattól szerezte be" - tudtuk meg Dr. Ükös Anitától. a Prevenció Patika gyógyszerésze hozzátette:  "A gyógyszerek minősége garantált, pont az ilyen hírek kapcsán láthatjuk, hogy minden lehetséges eltérés esetén intézkedés történik, még ha csak a belső betegtájékoztató cserélődik le, akkor is."

De mit is jelent pontosan ez a felfüggesztés, vajon kell-e félni azoknak, akik már vettek be ezekből a gyógyszerekből? Ha bizonyos készítmények kapcsán felmerül a gyanú, hogy gond lehet, akkor az OGYÉI vagy kivonja őket a forgalomból, vagy felfüggeszti a forgalmazásukat:

  • Nagyon nagy gond esetén a gyógyszer kivonásra kerül, és a felhasználóktól vissza kell gyűjteni a már kiadott készletet. Ez olyan esetekben következik be, amikor a felhasználót akár egészségkárosodás is érheti. (Ilyen volt pár éve az egyik oltóanyag vasszennyeződés miatti visszagyűjtése)
  • Nagy gond esetén a gyógyszer kivonásra kerül, de a fogyasztók felhasználhatják még a készítményeket. Itt a gond miatti egészségkárosodás esélye nagyon kicsi.
  • Kisebb probléma esetén a gyógyszer forgalmazása felfüggesztésre kerül. Itt az alkalmazástól egészségkárosító hatás nem várható. Ilyen volt a kalcium-pótló pezsgőtabletta eltűnése a polcokról, illetve a mostani valsartan esete is.

Ezek az intézkedések persze később módosulhatnak a vizsgálat kimenetelétől függően, tehát a felfüggesztési eljárás végén vagy kivonásra, vagy visszaengedésre kerül a gyógyszer. Vagyis akinek ilyen gyógyszere van otthon,

azt visszavinni nem kell, hiszen ettől az OGYÉI határozata alapján egészségkárosodás nem várható,

ha pedig valaki mégis szokatlant tüneteket tapasztal, akkor azt továbbra is jelezni kell a hatóságnak ugyanúgy, mint minden egyéb gyógyszernél.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Tesco

03.04-03.10
Országos

Auchan

03.04-03.10
Országos

Auchan

Húsvét
03.04-04.03
Budapest


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?