2020. szeptember 23. szerda Tekla

Veszélyes vérnyomáscsökkentők: ez vár azokra, akik beszedték


27 gyógyszer forgalmazását függesztették fel múlt pénteken. A Pénzcentrum utánajárt, pontosan mit is jelent ez, kell-e félni azoknak, akik vettek be belőle.


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-i hatállyal több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását felfüggesztette - számoltunk be róla múlt pénteken. A közlemény szerint valsartan tartalmú készítményekről van szó, melyek nem csak egy, hanem több gyártó termékei.

"Azért érint ennyi valsartan-készítményt ez az eset, mert alapanyaggyártóból kevesebb van, és minden érintett gyártó ugyanattól szerezte be" - tudtuk meg Dr. Ükös Anitától. a Prevenció Patika gyógyszerésze hozzátette:  "A gyógyszerek minősége garantált, pont az ilyen hírek kapcsán láthatjuk, hogy minden lehetséges eltérés esetén intézkedés történik, még ha csak a belső betegtájékoztató cserélődik le, akkor is."

De mit is jelent pontosan ez a felfüggesztés, vajon kell-e félni azoknak, akik már vettek be ezekből a gyógyszerekből? Ha bizonyos készítmények kapcsán felmerül a gyanú, hogy gond lehet, akkor az OGYÉI vagy kivonja őket a forgalomból, vagy felfüggeszti a forgalmazásukat:

  • Nagyon nagy gond esetén a gyógyszer kivonásra kerül, és a felhasználóktól vissza kell gyűjteni a már kiadott készletet. Ez olyan esetekben következik be, amikor a felhasználót akár egészségkárosodás is érheti. (Ilyen volt pár éve az egyik oltóanyag vasszennyeződés miatti visszagyűjtése)
  • Nagy gond esetén a gyógyszer kivonásra kerül, de a fogyasztók felhasználhatják még a készítményeket. Itt a gond miatti egészségkárosodás esélye nagyon kicsi.
  • Kisebb probléma esetén a gyógyszer forgalmazása felfüggesztésre kerül. Itt az alkalmazástól egészségkárosító hatás nem várható. Ilyen volt a kalcium-pótló pezsgőtabletta eltűnése a polcokról, illetve a mostani valsartan esete is.

Ezek az intézkedések persze később módosulhatnak a vizsgálat kimenetelétől függően, tehát a felfüggesztési eljárás végén vagy kivonásra, vagy visszaengedésre kerül a gyógyszer. Vagyis akinek ilyen gyógyszere van otthon,

azt visszavinni nem kell, hiszen ettől az OGYÉI határozata alapján egészségkárosodás nem várható,

ha pedig valaki mégis szokatlant tüneteket tapasztal, akkor azt továbbra is jelezni kell a hatóságnak ugyanúgy, mint minden egyéb gyógyszernél.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó