18 °C Budapest

Elárulta az agyturkász: ezért maradsz csóró életed végéig

2019. március 13. 14:17

Veled is előfordult már, hogy olyan pénzügyi döntéseket hoztál, amiket aztán megbántál? Biztosíthatunk, nem vagy egyedül ezzel, olyakor mindannyian elcsábulunk, és szeretjük magunkat drága tárgyakkal megjutalmazni egy-egy nehéz nap végén, még ha tudjuk is, hogy hibát követünk el. De ki vagy mi dönt helyettünk ilyenkor?


Minden (felesleges) költésnek oka van, olykor nagyon is emberi, pszichológiai okai, ám ha tisztában vagyunk a bennünk működő erőkkel, talán könnyebben állunk ellen egy-egy újabb felesleges tárgynak -írja a Huffpost egy fris cikkében.

Késleltetett jutalmazás

Mész hazafelé a munkából, nagyon éhes vagy, de ahelyett, hogy hazamennél és főznél magadnak valami olcsót és egészségeset, bemész inkább egy gyorsétterembe, és azonnal megjutalmazod magad. Esetleg rendelsz még egy pohár bort, holott tudod, hogy holnap másnapos leszel.

Carla Marie Manly, a kaliforniai egyetem pszichológus szerint ez azért van, mert hajlamosakabbak vagyunk apró, de azonnali díjakkal jutalmazni magunkat, mint kivárni a nagyobb, de késleltetett jutalmazást. Sok ember pontosan emiatt hajlamos túlköltekezni. "Ügyesebben kell kontrolálni saját impulzusainkat, és máris okosabban fogunk költeni - ajánlja a szakember.

A szűkösség elve

A szűkösség elve, egy közgazdaságtani fogalom, mely a kereslet és a kínálat közti kapcsolatot írja le. A pszichológia területén ez azt jelenti, hogy az ember számára minél elérhetetlenebb valami, annál jobban vágyik rá. Éppen ezért amikor döntés előtt állsz, hogy valamit megvegyél-e vagy sem, elképzelhető, hogy attól félsz, elérhetetlenné válik és lemaradsz róla, ha most nem veszed meg. Innen jön a kényszer, hogy feltétlenül a tiéd legyen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Elsüllyedt költség

A közgazdaságtanban elsüllyedt költségnek neveznek minden olyan múltbeli költést, amely már megtörtént, és már nem kaphatod vissza, azaz mivel már elköltésre került, a jövőben nem lehet már számolni vele. Elsüllyedt költségek a mindennapi életünk során is felmerülnek, és sajnálatos módon néha rossz pénzügyi döntéseket hozunk, és hajlamosak vagyunk a felesleges kiadásainkon rágódni.  Ilyen rossz pénzügyi döntés például az edzőtermi bérlet költsége, amit már esetleg nem is szeretsz annyira, de eljársz, ha már egyszer befizetted, mivel nem szeretnéd, ha pocsékba menne a pénzed. Az igazság azonban az, hogy ha eljársz is a terembe, a már elköltött pénzedet nem szerzed vissza, így egyszerűbb törölni a tagságot, és értelmesebben elkölteni a jövőben ezt a pénzt.

Társadalmi nyomás

Néha azok az emberek, akik körülvesznek minket, kifejezetten jó hatással vannak ránk, máskor viszont ennek pont az ellenkezője igaz: rávesznek, hogy feleslegesen költsünk. Az aukció egy szuper példa erre. Már maga az elképzelés, hogy mások is ennyire vágynak arra a bizonyos tárgyra, mint te, könnyen elveheti a józan ítélőképességedet, és többet költesz, mint az racionális lenne. De néha már az is elég, hogy másokkal mész vásárolni, hiszen mások jelenlétében hajlamosak vagyunk többet költeni, mint szeretnék.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem