2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Elárulta az agyturkász: ezért maradsz csóró életed végéig


Veled is előfordult már, hogy olyan pénzügyi döntéseket hoztál, amiket aztán megbántál? Biztosíthatunk, nem vagy egyedül ezzel, olyakor mindannyian elcsábulunk, és szeretjük magunkat drága tárgyakkal megjutalmazni egy-egy nehéz nap végén, még ha tudjuk is, hogy hibát követünk el. De ki vagy mi dönt helyettünk ilyenkor?


Minden (felesleges) költésnek oka van, olykor nagyon is emberi, pszichológiai okai, ám ha tisztában vagyunk a bennünk működő erőkkel, talán könnyebben állunk ellen egy-egy újabb felesleges tárgynak -írja a Huffpost egy fris cikkében.

Késleltetett jutalmazás

Mész hazafelé a munkából, nagyon éhes vagy, de ahelyett, hogy hazamennél és főznél magadnak valami olcsót és egészségeset, bemész inkább egy gyorsétterembe, és azonnal megjutalmazod magad. Esetleg rendelsz még egy pohár bort, holott tudod, hogy holnap másnapos leszel.

Carla Marie Manly, a kaliforniai egyetem pszichológus szerint ez azért van, mert hajlamosakabbak vagyunk apró, de azonnali díjakkal jutalmazni magunkat, mint kivárni a nagyobb, de késleltetett jutalmazást. Sok ember pontosan emiatt hajlamos túlköltekezni. "Ügyesebben kell kontrolálni saját impulzusainkat, és máris okosabban fogunk költeni - ajánlja a szakember.

A szűkösség elve

A szűkösség elve, egy közgazdaságtani fogalom, mely a kereslet és a kínálat közti kapcsolatot írja le. A pszichológia területén ez azt jelenti, hogy az ember számára minél elérhetetlenebb valami, annál jobban vágyik rá. Éppen ezért amikor döntés előtt állsz, hogy valamit megvegyél-e vagy sem, elképzelhető, hogy attól félsz, elérhetetlenné válik és lemaradsz róla, ha most nem veszed meg. Innen jön a kényszer, hogy feltétlenül a tiéd legyen.

Elsüllyedt költség

A közgazdaságtanban elsüllyedt költségnek neveznek minden olyan múltbeli költést, amely már megtörtént, és már nem kaphatod vissza, azaz mivel már elköltésre került, a jövőben nem lehet már számolni vele. Elsüllyedt költségek a mindennapi életünk során is felmerülnek, és sajnálatos módon néha rossz pénzügyi döntéseket hozunk, és hajlamosak vagyunk a felesleges kiadásainkon rágódni.  Ilyen rossz pénzügyi döntés például az edzőtermi bérlet költsége, amit már esetleg nem is szeretsz annyira, de eljársz, ha már egyszer befizetted, mivel nem szeretnéd, ha pocsékba menne a pénzed. Az igazság azonban az, hogy ha eljársz is a terembe, a már elköltött pénzedet nem szerzed vissza, így egyszerűbb törölni a tagságot, és értelmesebben elkölteni a jövőben ezt a pénzt.

Társadalmi nyomás

Néha azok az emberek, akik körülvesznek minket, kifejezetten jó hatással vannak ránk, máskor viszont ennek pont az ellenkezője igaz: rávesznek, hogy feleslegesen költsünk. Az aukció egy szuper példa erre. Már maga az elképzelés, hogy mások is ennyire vágynak arra a bizonyos tárgyra, mint te, könnyen elveheti a józan ítélőképességedet, és többet költesz, mint az racionális lenne. De néha már az is elég, hogy másokkal mész vásárolni, hiszen mások jelenlétében hajlamosak vagyunk többet költeni, mint szeretnék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó