24 °C Budapest
the whey protein in scoop powder

Nagy bajok vannak az itthon kapható fehérjeporokkal: ezt derítette ki a hatóság

2024. március 1. 14:32

A Szupermenta program legfrissebb terméktesztjén állati eredetű, tejsavófehérje-alapú fehérjeporokat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével - olvasható a hivatal közleményében. A tesztelt 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Továbbá probléma akadt még többek között a fehérje-, aminosav- és édesítőszer-tartalommal, valamint a weboldalakon szereplő jelölésekkel is.

A Szupermenta egy korábbi, növényi fehérjeporokat vizsgáló tesztjének folytatásaként ezúttal az állati eredetű fehérjeporok tesztelésére került sor. Összesen 21 tejsavófehérje-alapú, csokoládéízű termék került nagyító alá. A termékekben felhasznált különböző fehérje-összetevők megoszlása szerint 11 izolátum, 5 hidrolizátum, valamint 5 keverék (izolátum és hidrolizátum) szerepelt a tesztben. Származásukat tekintve kilenc magyar és tizenkettő külföldi előállítású volt, tömegük pedig 600 és 2300 gramm között mozgott.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriumában ellenőrizték, hogy a fehérjeporok tartalmaznak-e doppingszert. Megnyugtató eredmények születtek: a szúrópróbaszerűen kiválasztott termékeket ebből a szempontból rendben találták a szakemberek.

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként – többek között – a termékek fehérje-, cukor-, édesítőszer-, aminosav-, nehézfém-, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmát is megvizsgálták. A porok fehérjetartalma 67,9% és 86,7% közötti volt. A mérési eredmények négy esetben nem feleltek meg a csomagoláson feltüntetett értéknek, ugyanis a termékek valós fehérjetartalma az alsó tűréshatár alatt volt. A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy öt termékben a mért aminosav mennyisége eltért a csomagoláson feltüntetett értéktől. Egy fehérjepor szukralóz édesítőszer tartalma pedig meghaladta a rendeletben meghatározott határértéket.

További két édesítőszerrel készült termék sem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, mert a csökkentett energiatartalmuk nem igazolt. A dúsított élelmiszerekre vonatkozó jogszabálynak két termék nem felelt meg, ugyanis egy fehérjepornál a hozzáadott vitaminok, egy másik esetben pedig a magnézium napi táplálkozási referenciaértéke nem érte el az elkészített italban az előírásoknak megfelelő minimum 7,5 százalékot.

A tesztelt fehérjekészítmények közül mindössze egy felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Gond adódott – többek között – a megnevezéssel, a tápértékjelöléssel és az összetevők feltüntetésével is. A hatósági vizsgálat során hét esetben weboldalon keresztül történt a mintavétel, ebből öt esetben nem tartották be a jelölési előírásokat maradéktalanul a honlapokon a webáruházat üzemeltető vállalkozások. Továbbá három termék csomagolásán egyáltalán nem tüntettek fel magyar nyelvű jelölést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult. A hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, melyek együttes értéke előreláthatólag mintegy 2,4 millió forint lesz. A fehérjeporok kedveltségi vizsgálatán szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az értékelésük alapján ugyan kialakult egy rangsor, azonban a hatósági ellenőrzés eredményeit figyelembe véve, egyik termék sem érdemelte ki a Szupermenta-emblémát.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem