17 °C Budapest
Fény derült a boltok nagy mirelitzöldség-titkára: ha ezt veszed, fele pénzből is kijössz

Fény derült a boltok nagy mirelitzöldség-titkára: ha ezt veszed, fele pénzből is kijössz

2024. február 26. 11:04

Sok zöldség esetében azt mondhatjuk, jóval olcsóbb ha az ember fagyasztva veszi meg, mintha frissen. Egyes esetekben a különbség brutális, akár kétszeres is lehet a friss növény javára. Az sem mindegy persze, hogy valamiből konzervet vagy fagyasztottat vásárol az ember, mert például a zöldborsó esetében óriási árkülönbségek vannak.

Télen, mikor mindenféle légúti fertőzések támadják a lakosságot, különösen fontos a megfelelő vitaminbevitel a táplálkozással. Igen ám, de a szabadföldi növénytermesztés ilyenkor igencsak téli álmát alussza, úgyhogy a különböző főzéshez használt alapzöldségek beszerezése problémás lehet. Illetve, ha talál is az ember kedvére való finomságot a piacon vagy a boltokban, akkor annak meg is kérik az árát. Biztosan drágább most, mint amikor szezonja van.

Adja magát tehát a kérdés: hol és milyen zöldséget éri meg ilyenkor a legjobban vásárolni? Mostani cikkünkben azt fogjuk megvizsgálni néhány klasszikus példán, hogy frissen vagy éppen fagyasztott formában éri-e meg jobban hozzájutni kedvenc zöldségeinkhez. Az összehasonlításban szerepelni fog a kelbimbó, a karfiol, a brokkoli, illetve a csiperkegomba. Valamint bónuszként összevetjük majd a konzerves és fagyasztott zöldborsók árát is, ez utóbbi az első szórásból azért fog kimaradni, mert frissen a 7. heti állapotok szerint Budapesten sem a Fehérvári, sem a Vámház körúti piacon nem volt elérhető.

Friss vagy mirelit? Ez itt a kérdés

Összehasonlításunkhoz fontos tudni, hogy a piaci adatokat a Piaci Árinformációs Rendszerből vettük (PÁIR). Ezek mindegyike a 2024. 7. heti állapotokat tükrözik, és két fogyasztói piacról származnak az árak, egyik a Fehérvári, másik a Vámház körúti piac. Emellett a friss zöldségek árát vizsgáltuk még a Spar, a Tesco, illetve az Auchan online boltjában, és ugyanitt néztük meg azt is, hogy adott boltban, mennyibe kerülnek ugyanezek a zöldségek fagyasztva. Fontos megjegyezni, hogy mind a friss, mind a mirelit árak vizsgálatakor az elérhető legolcsóbb egységárat vettük figyelembe, ezek túlnyomórészt sajátmárkás termékeket jelentettek.

Vessük össze először azt, hogy a friss zöldségek árai között milyen különbségek mutatkoztak a piacokon és a boltokban. A kelbimbó kilós átlagára a Vámházkörúti piacon 1800 forint volt a vizsgált időszakban, míg a karfiol kilójáért 780 forintot kértek a Fehérvári piacon. Brokkolit mindkét piacon találtunk, a Fehérvárin 1699 forint volt kilója, míg a Vámház körúton 1290 forintért árulták. Csiperkegombát is találtunk mindkét helyen, előbbin 1699 forintba, utóbbin 1198 forintba került kilója a PÁIR legfrissebb adatai szerint.

Ehhez képest például a kelbimbó kilós ára a Tescóban 1998 forint volt, a többi üzletben pedig nem találtunk ajánlatot. A karfiolok árait nem igazán tudjuk összehasonlítani, mivel a piacon kilós ár szerepel, a boltokban viszont darabra árulják őket. Azt viszont látjuk, hogy egy darab karfiol a Sparban volt most a legolcsóbb, 999 forint, míg a másik két boltban 1199 forintba került.

Kilós alapon összehasonlítható viszont a brokkoli, ami például a Fehérvári piacon volt a legdrágább (1699 forint), a Sparban 1598 forintba, a Tescóban és az Auchanban pedig 1398 forintba került. A Vámház körúti piac 1290 forintos kilós ára tehát veri az összes többit. A csiperkegombánál viszont más a helyzet, azt a boltok igen drágán mérik. Legdrágábban az Auchan, kilós ára 1998 forint volt, de a Tescóban is 1799 forintba került egy kiló. Ezeket követte a Fehérvári piac és a Spar ajánlata, ezeken a helyeken egy kiló gomba 1699 forintba került, míg a Vámház körúton a piacon csupán 1198 forintba.

Az adatok alapján azt mondhatjuk, hogy ha friss zöldségről van szó, akkor a Vámház körúti piac elég jó áron szolgáltat átlagosan, ehhez képest viszont a Fehérvári piac elég drága, általában drágább, mint a boltokban kapható zöldségek. Na de mi a helyzet a mirelitekkel? A fagyasztott zöldségek mindegyikénél elérhető volt a kilós egységár, így mindegyik termék jól összehasonlítható friss társaikkal. A friss társak esetében átlagoltuk a bolti és a piaci árakat. Illetve hangsúlyozzuk, az itt szereplő bolti árak kilós egységárak, a termékek valósz kiszerelése különböző, még akkor is, ha törekedtünk hasonló kiszerelések kilós egységárait vizsgálni.

Ha megnézzük az adatokat, azt találjuk, hogy igen nagy a szórás, és nem árt jól megnézni, milyen zöldséget, hol, milyen formában vásárol meg az ember. A kelbimbó esetében a friss termékek ára igen magas, annál sokkal olcsóbb, akár fele annyiért is kijöhet egy sajátmárkás termék megvásárlásra. A bolti és piaci friss átlagárunk 1899 forint, de például a Sparban 998 forintért lehet kapni mirelit kelbimbót, de a Tescóban is csak 1264 forintba kerül belőle egy kiló. Igaz, az Auchan esetében például nincs szignifikáns különbség a termék friss és mirelit kiszerelése között.

Karfiolt kilós áron csak egyetlen piacon találtunk, itt viszont elég olcsó volt, 780 forint. Ennél minden boltban többe kerül a fagyasztott karfiol, de a Tescóban a legolcsóbb, ott 1042 forint, az Auchanban 1119 forint, míg a Sparban 1465 forintra jön ki. A brokkoli esetében már nem ennyire egyértelmű a dolog, a zöldség friss és mirelit ára ugyanis gyakorlatilag mindenhol körülbelül ugyanannyi. Egyedül az Auchanban drágább majd 400 forinttal a mirelit a friss átlagokkal szemben. Érdekesség, hogy a hiperben is 500 forinttal olcsóbb a mirelit brokkoli, mint a friss.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A csiperkegomba viszont frissen és egészben elég drága mulatság, a bolti és piaci átlag 1832 forint. Igaz, ezt az árat igazán a bolti árak húzták felfelé, hiszen ne feledjük a Vámház körúti piacon a friss csiperkegomba kilója 1200 forint volt csupán, ez olcsóbb lenne minden mirelitnél. Átlagokat tekintve viszont jobban jövünk ki a bolti fagyasztatott árukkal, ráadásul ezek fel is vannak aprítva, szóval egyszerűbb velük bánni.

Összességében azt mondhatjuk tehát, hogy egyes fogyasztói piacokon összességében jobban megérheti friss zöldséget venni télvíz idején, mint a boltokban, ám ez nem minden piacra igaz. A drágább piacok ugyanis drágábbak a bolti áraknál. A fagyasztott termékek esetében sem egyértelmű a kép, nagy eséllyel kelbimbót és csiperkegombát olcsóbban tudunk venni fagyasztva, mint frissen, viszont a brokkoli körülbelül ugyanannyiba kerül. Ehhez képest a karfiol minden bizonnyal olcsóbb frissen, mint fagyasztva, de ez azért attól is függ, hogy a boltok által árult darabként elszámolt karfiol voltaképpen mennyit nyom. Ezt viszont webshopon keresztül nem tudjuk ellenőrizni.

Mi a helyzet a zöldborsóval?

Zöldborsót friss formájában nem találtunk sem a piacokon, sem pedig az üzletekben. Azt viszont meg tudtuk nézni, hogy a fagyasztott termékek vagy éppen a konzerv/befőttes üveges kiszerelésű borsók az olcsóbbak. Gyorsan lelőjük a poént, az általunk vizsgált boltláncok kínálatában sokkal olcsóbb megvenni a fagyasztott zöldborsókat, mint konzervben vagy befőttes üvegben.

A vizsgálati módszer itt is hasonló volt, mint a korábbi zöldségek esetében. Minden boltban a legolcsóbb egységáron kapható termék árát tüntettük fel, és ezeket hasonlítottuk össze. Ahogy látható, szinte minden bolt esetben a mirelit zöldborsó majdnem feleannyiba kerül, mint a konzerves vagy üveges kiszerelésű.

A Sparban és a Tescóban egyaránt 664 forint volt a legolcsóbb fagyasztott termék, míg az Auchanban 799. Ehhez képest a legolcsóbb üveges kiszerelésű borsó kilós ára 1108 és 1109 forint volt a Sparban és az Auchanban, miközben a legolcsóbb konzerves darab 1128 forintba került ugyanebbe a két boltban. A Tesco esetében viszont a legolcsóbb konzerv már 1498 forintért volt elérhető, ami 133 (!) százalékkal magasabb, mint a legolcsóbb mirelit termék.

Majdnem két és félszer drágább is lehet tehát, ha valaki konzerv borsót vesz a fagyasztott helyett.

Az árkülönbség tehát igen jelentős, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a konzerves és üveges kiszerelésű zöldségek gyakorlatilag konyhakészek, azokkal nem kell már semmit sem csinálni. Míg a fagyasztva vagy frissen megvásárolt élelmiszereket biztosan hőkezelni kell még, ami értelemszerűen idő. Az tehát egyfajta technológiai adottság, hogy a fagyasztott borsó olcsóbb, mint másik két társa, viszont a különbségek jelentősek, ezért nem árt ha ezzel számolnak a vásárlók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem