Three children run and wreck havoc in a grocery store by running down isles and having a sword fight with long sponges.

Így alakult a Penny, Aldi, Auchan és a Spar háborúja 2022-ben: kanyarban előztek a diszkontok

2023. június 1. 09:29

Folytatva a diszkontláncok hazai dübörgését, rendkívül nagyot ment 2022-ben az Aldi, növekedett a dolgozók létszáma, az általunk vizsgált 4 lánc közül itt emelkedett leginkább a bérköltség mértéke egy éves távlatban, és az adózás utáni eredmény is pozitív lett. Ez utóbbit egyébként sem a Penny, sem az Auchan, sem pedig a Spar nem mondhatja el magáról. Ezek mindegyike ugyanis veszteséggel zárta a 2022-es üzleti évet, a Spar ráadásul nem is kicsivel. A legfrissebb üzleti beszámolók elemzéséből kiderült az is, hogy az Aldi és a Penny is előzi az Auchant, ami a belföldi nettó árbevétel mértékét illeti, miközben a hiper csak egy helyben toporog.

Igazán durva egymásnak feszülést mutattak a boltok a 2022-es üzleti évükben. Miközben az Aldi, a Penny és a Spar szemmel láthatóan tudta növelni belföldi értékesítésének nettó árbevételét, addig az Auchan csak egy helyben toporgott. Az adózott eredményeknél viszont rendes vérengzés történt, a Pénzcentrum által vizsgált négy nagy lánc közül csak az Aldi zárt pozitívan, majd 6 milliárdos eredménnyel, ám még ez is 2,5 milliárddal kevesebb, mint amennyit a 2021-es üzleti évben produkáltak.

Ehhez képest a Penny a 2021-es 4,4 milliárdos adózott eredményével szemben veszteséges évet zárt, mínusz 155 millió forinttal. Ennél nagyobbat bukott az Auchan, náluk a 2021-es 8,1 milliárdos eredményhez képest tavaly 1,8 milliárdos veszteség lett elkönyvelve. Hozzájuk képest viszont nagyságrendekkel nagyobbat zúgott a Spar, ahol a 2021-es 5,3 milliárdos pozitív eredményhez képest a 2022-es évben 13 milliárdos negatív eredményt értek el.

Mit olvashatunk ki a számokból?

Ha elidőzünk a belföldi értékesítések nettó árbevételénél akkor láthatjuk, a diszkontok előretörése folytatódik. Miközben ugyanis a 2021-es üzleti évben az Aldi és a Penny is az Auchan mögött maradt, addig a hiper a 2022-es évre nem igazán tudta növelni bevételeit, viszont az Aldi és a Penny igen. Ez pedig azt eredményezte, hogy mind a kettő diszkontlánc beelőzte a hipert. Sőt, az Aldi még a Pennynél is nagyobbat gurított.

Ha a bevételek növekedését nézzük, akkor is az Aldi szerepelt a legjobban, ők ezt több mint 30 százalékkal tudták növelni, a Penny 26 százalékkal, míg a Spar 15-el. A bevételek növekedését nézve is kakukktojás az Auchan, ami egy helyben toporgásával végül is még csökkentette is a bevételeit, igaz mindössze 0,1 százalékkal.

Hogyan alakult a foglalkoztatás?

Ha megnézzük a foglalkoztatási statisztikákat, akkor egyértelműen látjuk, hogy az átlagos foglalkoztatási létszám a Pénzcentrum által vizsgált 4 lánc közül csak a diszkontoknál emelkedett. Az Aldinál 383 fővel dolgozott több 2022-ben, 2021-hez képest, de a Pennynél is emelkedett a létszám 79 fővel. Ehhez képest az Auchan és a Spar esetében is szemmel látható létszámcsökkenés ment végbe: a hipernél átlagosan 465 fővel dolgoztak kevesebben 2022-ben 2021-hez képest, de a Sparnál is csökkent az átlagos létszám 418 fővel.

Mindez tehát azt jelenti, hogy messze a leglátványosabban az Aldi tudta növelni átlagos létszámát, ugyanis a növekedés mértéke 10 százalékos volt. Ehhez képest a Penny már csak 2 százalékos létszámbővítésre volt képes, miközben a Spar 3, az Auchan 7 százalékos csökkenést könyvelt el 2022-ben 2021-hez képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A létszámokhoz képest azonban érdekes a bérköltségek alakulása is. Ebbe a versenyben is magasan az Aldi vitte a prímet az általunk vizsgált 4 lánc közül. Mert bár igaz, hogy 10 százalékkal nőtt az állomány, a bérköltség mértéke 32 százalékkal emelkedett. Ehhez képest a Penny 15 százalékos emelést produkált, miközben a Spar 9, az Auchan pedig csupán 8 százalékost. Mindezekből az derül ki, hogy az átlagos létszám alapján, 1 átlagos dolgozónak, az átlagos bérköltsége havonta

  • az Aldi esetében: 543 947,
  • a Penny esetében: 443 500,
  • az Auchan esetében: 404 461,
  • a Spar esetében: 434 399 forint.

Peregtek a bírságok

Mivel a 2022-es év már javában az árstopok és azok betartattásától volt hangos, ezért gyorselemzésünkben kíváncsiak voltunk, hogyan alakultak az üzletek bírságfizetési kötelezettségei 2022-ben. Persze fontos, hogy ezek az összegek nem csak az árstopokkal kapcsolatos bírságokat mutatják, hanem mindenféle ilyen jellegű követelést.

Ha tehát a bírságokat nézzük, akkor magasan a Spar vitte a prímet a tavalyi üzleti évben, összesen 89 milliót róttak ki rá. Náluk nagyságrendekkel jobban viselkedett mindenki, a Pennyre 32, az Aldira 31 millió forintnyi bírság jutott, míg az Auchan 2022-ben megúszta 26 millióval.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem