11 °C Budapest
Végleg eltűnhetnek a kisboltok? 15 éve ezt nem gondoltuk volna

Végleg eltűnhetnek a kisboltok? 15 éve ezt nem gondoltuk volna

2019. december 3. 09:58

Folyamatosan csökken a boltok száma, és egyre több település marad bolt nélkül, miközben az internetes forgalom egyre csak nő. 

2005-höz, a csúcshoz képest 39 ezer a leépülés mértéke, a boltok negyede azóta eltűnt - írja az Infostart. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azonban nem annak tulajdonítja, hogy a kisboltok száma lényegében 2005 óta csökken, hogy az internetes kereskedelem folyamatos növekedést mutat. 

Amikor 30-40 százalékkal nőtt a webáruházi forgalom az elmúlt években, a teljes kiskereskedelmi fogalom pedig 5-6 százalékkal, nyilván a gyorsabban növekvő értékesítési csatorna valamennyi piacot elvett a hagyományos boltoktól

- fogalmazott. Az idei első félévben 1174-gyel csökkent a boltok száma. A fél év alatt megszűnt csaknem félezer élelmiszerbolt is. Az egyes szakboltok száma is visszaesett, alig akad egy-két kivétel, például a benzinkutak száma egy csipetnyit emelkedett ebben az időszakban. Viszont dinamikusan növekszik az internetes kereskedelem.

A teljes kiskereskedelmi forgalomhoz mért részesedésük 2019-ben 6 százalék körül lesz, tehát arról szó sincs, hogy elsöprik a hagyományos boltokat, és valamikor fékeződni fog ez a növekedés, bár néhány esztendeig két számjegyű marad

- tette hozzá a főtitkár. Vámos György szerint a falusi vásárló sok tekintetben kiszolgáltatott. "Sajnos nő a bolt nélküli települések száma is, de az okok összetettek. Nyilván a webáruházi térhódítás is szerepet játszik abban, hogy a hagyományos boltok köre szűkül, akár az apró falvakban is, de a hálózat átalakulása szintén szerepet játszik ebben" - magyarázata, és elmondta: egyre többször megjelenik a kisboltok bejáratánál a "rögtön jövök" felirat, ugyanis egyre kevesebb alkalmazottat tudnak csak megfizetni. 

A diszkontok és az internetes áruházak áraival pedig nem tudnak lépést tartani. Vámos György éppen azért azt hangsúlyozza, a kistelepülésen működő kisvállalkozások számára támogatást kérnek, ugyanis ez egyre inkább nem kereskedelmi, hanem társadalompolitikai kérdéssé válik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?