Durva lehúzás: ezért ér 100 ezer forint csak 90 ezret a bankokban

Durva lehúzás: ezért ér 100 ezer forint csak 90 ezret a bankokban

2019. február 20. 05:50

Mi történik akkor, ha nagy mennyiségű aprót szeretnénk papírpénzre váltani? Az első gondolatunk a Posta lehet, ott azonban díjhoz kötött a címletváltás. Hasonlóan igaz ez a bankokra is. A különböző pénzintézetek eltérő díjszabásokkal dolgoznak, mint ahogy az ingyen átváltható érmék mennyisége is változó. Jó ötlet lehet a bankszámlára történő befizetés - az sincs azonban ingyen.

Ez is pénz - mondják sokan az apróra, és igazuk is van, hiszen 5 darab kétszázas pont ugyanannyit ér, mint 1 darab ezres. Sokan gyűjtögetik otthon a befőttesüvegben a mindennapokban otthon felgyülemlett aprót. Bármennyire is fura, de ez is a megtakarítás egy formája, amit időnként - ha már kifolyik az üvegből - érdemes lenne a bankszámlára utaltatni. 25 ezer forintnyi apró például már tekintélyes súlyú, akár 10 kilogrammot is nyomhat. Ez azon túl, hogy jelentősen macerásabb magunkkal hordozni, mint két darab húszezrest és egy ötezrest, még a lehetőségeinket is korlátozza.

Nem is gondolnánk, hogy bizonyos szempontból az apróban meglévő forintmennyiség nem ér ugyanannyit, mint a bankjegyekben álló címletek.

Ha belegondolunk, meglehetősen sok lehetőségünk van arra, hogy miképp használjuk fel az aprót: átválthatjuk a Postán, átválthatjuk a banknál, fizethetünk vele és így tovább. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy ezen lehetőségek majdnem mindegyike díjhoz kötött.

Fizessünk vele - ha tudunk

Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy az apróval fizetünk a bolti bevásárlás során. Ez működhet abban az esetben, ha kis összegű költéseink vannak, nagy összegnél ugyanis a bolti eladó nem köteles elfogadnia a nagy mennyiségű aprót. Egészen pontosan akkor tagadhatja meg az apróval történő fizetést, ha az érmékből összesen eléri az 50 darabot. Ha ezt meghaladja a fizetés, akkor az aktuális MNB rendelet szerint a bolti eladó megtagadhatja a pénz elfogadását. Ez azt jelenti, hogy egyszerre legfeljebb 10 000 forinttal fizethetünk apróban, ha abban 50 darab kétszázas szerepel.

Akkor is meglepődhetünk, ha nagy címlettel akarunk fizetni, mert a bolti eladó azt is elutasíthatja, ha az a fizetés összegéhez képest aránytalanul nagy. Így például ha egy 80 forintos zsemléért húszezressel akarunk fizetni, akkor megeshet velünk, hogy elutasítják ezt. Így aztán ezen a módon csak nagyon lassan tudunk megszabadulni az aprótól.

Mi történik, ha a Postán akarjuk beváltani?

Szintén az első gondolatok között lehet, hogy elvigyük az sok aprót a legközelebbi postafiókba. Talán meglepő, de ez az egyik legdrágább megoldás. A Pénzcentrum megkérdezte a Magyar Postát, hogy mennyiért váltanak be nagy mennyiségű aprót. Válaszában a Posta azt írja, hogy díjmentesen végzi a címletváltást az alábbi feltételek esetén:

Maximum 200.000 forint összeghatárig nagy címletű bankjegy (20.000 és 10.000) legfeljebb 30 darab kisebb címletű bankjegyre díjmentesen válható be, illetve maximum 4.000 forint értékű bankjegy legfeljebb 20 darab 200 és/vagy 100 forintos érmére cserélhető díjmentesen.

Egyébként a Posta is megjegyzi válaszában, hogy a címletváltás díjköteles tevékenység. A szolgáltatás díja kétféle: bankjegy bankjegyre váltása jelenleg a váltani kívánt összeg 2,97 százalékáért lehetséges, egyéb esetben (bankjegy érmére, érme bankjegyre és érme érmére történő váltása) az összeg 8,57 százaléka. Ennél akkor lehet kedvezőbb a szolgáltatási díj, ha a gyakori váltások miatt szerződést köt az ügyfél a címletváltásra a Magyar Postával.

Azaz a Postán az aprót 8,57 százalékos díjért tudjuk csak beváltani bankjegyre.

Így tehát a 100 ezer forint értékű aprópénzünk a postai beváltás után 91 473 forintot ér csupán. Miután tehát a bolti eladó az MNB aktuális rendeletét idézve küldött el minket melegebb éhhajlatra, a postafiókban pedig 8,57 százalékos díjat akartak felszámolni a váltásra, érdemes egyéb opciókon elgondolkodni, ha a 100 ezer forint értékű aprót névértéken akarjuk beváltani.

Minden bank másképp csinálja

Természetesen nem csak a Postán lehet beváltani a nagy mennyiségű aprót, a bankfiók is jó megoldásnak tűnhet elsőre. A Pénzcentrum megkérdezte a bankokat, hogy milyen szabályozást alkalmaznak. Azt azonban már most megjegyezzük, hogy ez sem lesz ingyen - a bankok díjszabása és a befizethető érmék mértéke is eltérő. A CIB Banknál például 50 darab érme fizethető be összesen (azaz nem címletekként) díjmentesen. Az Erste csak banki ügyfeleknek teszi lehetővé a váltást, 50 darab érme beváltása felett a díj 3,072 százalékos.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az MKB-nál már 100 darab érmét fizethetünk be, afelett azonban 10 százalékos díjat kell fizetnünk a beváltásért. Nincs azonban felső határ, a mindenkori készletnek megfelelően végzi a bank az átváltást. A K&H Banknál csak banki ügyfél számára elérhető az átváltás. A Budapest Banknál a címletváltás 50 darabig díjmentes. 50 darab bankjegy váltása esetén a díj 0,5 százalék, 50 darab feletti érme beváltása esetén már 4 százalék. A Budapest Banknál ugyanakkor 1000 darabos beváltás esetén 5210 forintot is felszámolnak díjként. Náluk sincsen felső korlát, de nagyibb mennyiség beváltása esetén célszerű előre egyeztetni.

A Raiffeisennél 50 darab érméig ingyenes a beváltás, utána 2 százalék a díj. Az UniCredit saját ügyfeleinek díjmentesen végzi a váltás 50 darabig, utána bankjegynél 1,75, érménél 4,75 százalékos díjat számolnak fel. Az OTP Banknál 20 darab érméig ingyenes az érmeváltás, afölött a bank ügyfeleinek 5, egyéb bank ügyfeleinek 10 százalékos díjat számol fel. A bankjegyeknél ugyanez 2 és 5 százalék.

Mindez azt jelenti, hogy százezer forintnyi apró beváltása semmiképp nem lesz ingyen számunkra, ha a bankoknál próbálkozunk, eltérő díjazást és felső határt találhatunk azonban a különféle pénzintézeteknél.

Hát akkor befizetem a számlámra!

Még mindig nem tudtunk díjmentesen megszabadulni a százezer forintnyi aprónktól. Milyen megoldás jöhet még szóba? Szerkesztőségünk munkatársával is megesett, hogy nagy mennyiségű aprópénzt halmozott fel az idők folyamán. Ő is végigjárta a fenti listát, majd arra jutott, hogy a készpénzt befizeti a bankszámlájára. Akkor a banki ügyintéző elutasította őt arra hivatkozva, hogy nem kötelesek ennyi aprót elfogadni. Ezért most megkérdeztük a bankokat arról is, hogy mi a jellemző eljárás ilyenkor.

A CIB Banknál például a számlára történő befizetéskor 50 darabnál több érme esetén 3,39 százalék a befizetési díj. Az Ersténél ugyanez 1,1 százalék. Az MKB azt írta válaszában, hogy a bankszámlára történő befizetésre van lehetőség, nem írtak ugyanakkor felső határt. A Budapest Banknál a számlára történő befizetésnek 3,075 százalékos díja van, a Raiffeisennél 50 darab fölött 1 százalék ennek a díja. Az UniCredit bank 0,2 százalékos díjat számol fel 100 darab érme befizetése fölött, az OTP pedig címletenkénti 20 darabot meghaladó befizetésnél 2 százalékos díjat számol fel. Náluk azonban csak zsákos befizetésre van lehetőség.

Így szabadulj meg az aprótól

Mint ahogy az látható, sem a bankokban, sem a Postánál nem lehet ingyen megszabadulni az aprótól. Mi lehet akkor a megoldás? Munkatársunk egy pénzváltóhoz tért be, ahol szintén nem váltották be az összes aprót, egy épp akkor betérő pizzafutár, aki 240 ezer forintnak megfelelő kétszázast szeretett volna beváltani, elárulta, hogy a legjobb megoldás olyankor a kocsma és a dohánybolt. Így is lett: munkatársunknak az első dohányboltban sikerült megszabadulni mind az összes aprótól, sőt, az eladó jelezte, a jövőben is számít a beváltandó aprópénzre.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06