9 °C Budapest

Mutatjuk, milyen egy vérbeli luxusesküvő 2016-ban

2016. július 9. 07:05

A nyár az esküvők szezonja, a legtöbben talán már túl is vannak idén egy-két szertartáson, de bőven akadnak olyanok is, akik még csak most szervezik az esküvőt. Ezúttal ezért azt néztük meg közelebbről, hogy hol lehet egy kicsit szorosabbra húzni a nadrágszíjat egy esküvő lebonyolításakor, hogy a végén megússzuk a többmilliós végösszeget.


Hazánkban az elmúlt években folyamatosan nőtt az házasságkötések száma. Tavaly már a 46 ezernél is több pár házasodott össze. 2015-ben a legtöbb esküvőt Budapesten tartották, a legkevesebbet pedig Zala megyében, a fővárosi házasságkötések száma ezer lakosra vetített aránya pedig meghaladta a 2011-es uniós átlagot - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből.

Az először házasulók aránya az összes megkötött házassághoz viszonyítva másfél évtizede 66-71 százalék között mozog, a válások száma pedig 2008 óta csökkenő tendenciát mutat. Az elmúlt 15 évben az első házasságukat megkötők életkora is megváltozott, 2014-ben a házasodó férfiak átlagéletkora 32,5, a nőké 29,7 év volt. Míg ugyanez a szám 2010-ben még csak 27,2 és 24,7 volt.

Mennyit költünk egy esküvőre?

Minden évben van valami új trend, aminek éppen hódolunk. Sőt szinte minden évben megjelenik egy-egy új szakma, ami eddig nem is létezett. Például pár éve még videóst kérhettünk fel a nagy napunkra, hogy megörökítse egy végeláthatatlanul hosszú, vágatlan videón. Viszont ma már a cinamatográfusnak fizetünk, hogy egy dramaturgiailag is megrendezett, érzelmeket kiváltó, mozi minőségű kisfilmeket készítsen az esküvőnkről.

Ezért persze vannak kirívó estek, amikor a pár 5-6 milliót is képes elkölteni az esküvőre. Ebbe az összegbe azonban már olyanok is beleférnek, mint termet bérelni egy kastélyban, vagy fizetni az egész násznépnek a szállást éjszakára. De az egyedi ruha, dekoráció vagy menüsor is sokba kerülhet.

Tapasztalatom szerint 1,5-2,5 millió között költenek átlagosan a magyar párok az esküvőjükre, de persze ez is a társadalmi rétegtől és az igényektől függ

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Radanovics Ivett, esküvőszervező.

Mire érdemes figyelni?

Ez az összeg nyilván több kisebb tételből tevődik össze és a nagyobb része akár meg is térülhet a vendégektől kapott ajándékokból. De érdemes odafigyelni minden apró részletre, például arra, hogy pontosan milyen tételeket foglal magában a helyszín vagy a vacsora ára.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy svédasztalos vacsora akár kétféle is lehet. Az egyik a klasszikus, amit folyamatosan újratöltenek, ez drágább is. Viszont a sima svédasztalnál, ha valami elfogy, akkor sem töltenek újra, ráadásul egy 2-3 órás időkorlát is szokott lenni.

A másik gyakori trükk, hogy csak a vacsorától van italfogyasztás.

Hol lehet spórolni?

Egyértelműen vannak olyan dolgok, amelyeken nem érdemes garasoskodni, és sokan mindent kifizetnének életük nagy napján. De akad azért néhány dolog, amivel kicsit olcsóbbá tehetünk egy esküvőt. Mutatjuk a Pénzcentrum spórolós tippjeit:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Készítsük mi a meghívót

Már a meghívók elkészíttetése is egy kisebb vagyonba kerülhet, pedig otthon egy kis kreativitással nagyon szépet készíthetünk magunknak. Érdemes körbenézni a neten, hogy milyen egyszerű trükkök vannak. Persze a papírt és esetleg a nyomdai költséget ilyenkor is ki kell fizetni, de még is így jobban járhatunk. A meghívókon felül pedig ültetőkártyákat és az egyéb feliratokat is elkészíthetjük magunknak.

  • Saját dekoráció

A saját készítésű dekorációval rengeteget lehet spórolni és kevés energiával gyönyörű díszeket készíthetünk. Érdemes akár befogni az egész násznépet és megkérni, hogy hajtogassanak sima fehér papírból például pillangókat (ehhez is van már a neten videó). Ebből könnyen összejöhet akár több száz darab is, amit aztán összefűzhetünk és fellógathatjuk a teremben - UV fényben pedig nagyon jól mutatnak majd.

  • Smink és haj

Nem érdemes a nagy nap miatt külön fodrászt és sminkest keresned, hiszen az ilyen alkalmakra a szakemberek sokkal több pénzt kérhetnek. Ha van egy már jól bevált fodrászod, akár egy kiválóan sminkelő ismerősöd, akkor ne keress tovább! Persze a legjobb az, ha nagy nap előtt egyszer kipróbáljátok, hogyan áll majd a smink és a frizura.

  • Biztos kell külön zenekar?

Manapság egyre nagyobb divat, hogy a párok külön DJ-t vagy egy zenekart hívnak meg a lagzira. Ez azonban hatalmas tétel az esküvői költségvetésben. Ha nem ragaszkodtok az élőzenéhez, akkor egy jó válogatással és egy laptoppal ugyanolyan jó hangulatot csinálhattok a lagzin, persze sokkal olcsóbban.

  • Mit igyunk?

Azt talán felesleges leírni, hogy az ételekből sem kötelező a legfényűzőbb menüsort választani, a legjobb az, ha laktató ételeket választunk, és akkor esetleg megúszhatjuk az éjféli étkezést is. A lagziban azonban az egyik legdrágább tétel a rövidital. Sokan talán nem tudják, de több helyen is megengedik, hogy a röviditalokat külön boltban megvásároljuk, és később ezeket szolgálják fel a buliban. Még ha számolnak is fel egy kis plusz költséget, akkor is sokat nyerhetünk egy ilyen húzással.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem