Soha nem érkezik meg az ajándékod, ha erre nem figyelsz

2014. november 29. 13:00

Egyre több magyar próbál szerencsét külföldön, ezért előfordulhat, hogy a karácsony közeledtével csomagot küldenénk nekik, vagy külföldi barátainknak.

Nem sok dolgunk van szerencsére, ha az unión belül küldenénk ajándékot szeretteinknek. Magyarországról ugyanis vámmentesen postázhatunk csomagot az Európai Unió bármely tagállamába.

Viszont ha az unión kívüli országba irányítjuk küldeményünket, azokat vámkezeltetni kell.

Még mindig egyszerűen megússzuk, ha 1000 euró alatti a küldemény értéke. Ebben az esetben ki kell töltenünk egy fuvarlevelet, és már mehet is a csomag. A vámkezelést a posta intézi a feladóvevény alapján. Ha az érték ennél nagyobb, úgy ki kell tölteni egy Egységes Vámáru-nyilatkozatot. Ezt bármelyik postán igényelhetjük.

Mielőtt postáznánk az ajándékot, érdemes megnézni, milyen szabályok érvényesek az adott célországban. Ugyanis egyes országok korlátozzák a bevitelt bizonyos termékkörök esetén, így a csomagunk sem érkezhet meg a címzetthez. Erre vonatkozó adatokat az illetékes magyarországi diplomáciai képviseletektől, vagy a célország hatóságaitól tudunk szerezni.

Ezek általában a kulturális javak (műalkotások), az alkohol, a dohánytermékek, a kábítószertartalmú gyógyszerek. Vagy korlátozottak, vagy külön engedélyhez kötött a kivitelük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiemelt figyelem övezi a műkincseket, a NAV nem engedi az olyan csomagok külföldre küldését, amely tartalma hazánkban védettnek minősül. Az 50 évnél régebbi műtárgyak postázását minden esetben a kulturális örökségvédelmi hatósággal kell engedélyeztetni.

Ha bármiféle, csomagküldéssel kapcsolatos visszaélést tapasztalnak a NAV pénzügyőrei, vagy csupán gyanú merül fel bűncselekmény elkövetésére, a küldeményt lefoglalják és feljelentést tesznek.

Az is fontos, hogy a csomag épségéről elsősorban nekünk kell gondoskodnunk, nekünk kell odafigyelni, hogy törésálló legyen a tartalom, és még a törékeny porcelánkészlet is kibírja akár az utat. Nem árt mielőbb postára adni az ajándékunkat, hogy karácsonyig mindenképp megérkezzen. Ha többet fizetünk, akkor persze igénybe vehetünk gyorsított eljárást is, de nagyon fogynak a napok!

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem