22 °C Budapest
Soha nem érkezik meg az ajándékod, ha erre nem figyelsz

Soha nem érkezik meg az ajándékod, ha erre nem figyelsz

2014. november 29. 13:00

Egyre több magyar próbál szerencsét külföldön, ezért előfordulhat, hogy a karácsony közeledtével csomagot küldenénk nekik, vagy külföldi barátainknak.

Nem sok dolgunk van szerencsére, ha az unión belül küldenénk ajándékot szeretteinknek. Magyarországról ugyanis vámmentesen postázhatunk csomagot az Európai Unió bármely tagállamába.

Viszont ha az unión kívüli országba irányítjuk küldeményünket, azokat vámkezeltetni kell.

Még mindig egyszerűen megússzuk, ha 1000 euró alatti a küldemény értéke. Ebben az esetben ki kell töltenünk egy fuvarlevelet, és már mehet is a csomag. A vámkezelést a posta intézi a feladóvevény alapján. Ha az érték ennél nagyobb, úgy ki kell tölteni egy Egységes Vámáru-nyilatkozatot. Ezt bármelyik postán igényelhetjük.

Mielőtt postáznánk az ajándékot, érdemes megnézni, milyen szabályok érvényesek az adott célországban. Ugyanis egyes országok korlátozzák a bevitelt bizonyos termékkörök esetén, így a csomagunk sem érkezhet meg a címzetthez. Erre vonatkozó adatokat az illetékes magyarországi diplomáciai képviseletektől, vagy a célország hatóságaitól tudunk szerezni.

Ezek általában a kulturális javak (műalkotások), az alkohol, a dohánytermékek, a kábítószertartalmú gyógyszerek. Vagy korlátozottak, vagy külön engedélyhez kötött a kivitelük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiemelt figyelem övezi a műkincseket, a NAV nem engedi az olyan csomagok külföldre küldését, amely tartalma hazánkban védettnek minősül. Az 50 évnél régebbi műtárgyak postázását minden esetben a kulturális örökségvédelmi hatósággal kell engedélyeztetni.

Ha bármiféle, csomagküldéssel kapcsolatos visszaélést tapasztalnak a NAV pénzügyőrei, vagy csupán gyanú merül fel bűncselekmény elkövetésére, a küldeményt lefoglalják és feljelentést tesznek.

Az is fontos, hogy a csomag épségéről elsősorban nekünk kell gondoskodnunk, nekünk kell odafigyelni, hogy törésálló legyen a tartalom, és még a törékeny porcelánkészlet is kibírja akár az utat. Nem árt mielőbb postára adni az ajándékunkat, hogy karácsonyig mindenképp megérkezzen. Ha többet fizetünk, akkor persze igénybe vehetünk gyorsított eljárást is, de nagyon fogynak a napok!

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?