Ecostat: negatív hatások, zuhanó indexek

Pénzcentrum
2008. december 29. 15:00

Az Ecostat 2008 negyedik negyedévi konjunktúra-indexe 69,7 százalék, csaknem 20 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévi értéknél.

A gazdálkodó szervezetek és a lakosság bizalmi indexeiből számított összesített konjunktúra-mutató decemberi alacsony értéke a globális pénzügyi és gazdasági válság mélyülésével, a hazai gazdaságra gyakorolt negatív hatásával indokolható. A gazdaság szereplőinek gyenge üzleti várakozásai a kül- és belföldi piacok pangásával, a termelés lassulásával, a munkalehetőségek szűkülésével és a hitelek drágulásával áll összefüggésben. A lakossági várakozások jelentős visszaesése a háztartások pénzügyi-gazdasági helyzetének romlásának, valamint a munkanélküliség várható növekedésének a következménye.

Ecostat konjunktúra-index és összetevői (2007-2008)

2008 utolsó negyedévében a gazdálkodó szervezetek körében végzett bizalmi felmérés eredményei erőteljesen változtak. Októberben mind a nagyvállalatok, mind a kis- és középvállalatok körében 6-7 százalékpontos bizalomvesztést mértünk. A havi indexek erőteljes visszaesése novemberben következett be, mindkét szektor konjunktúra-mutatója 15-20 százalékos csökkenéssel mélypontjára esett. Egy hónappal később, decemberben a TOP-100 csoportban pozitív irányú korrekció történt, a pénzügyi válság első sokkszerű hatását reálisabb helyzetértékelés követte. A hazai kis-és középvállalatoknál az üzleti várakozások novemberben erőteljesen csökkentek, decemberben ezen az alacsony szinten maradtak.

A hazai nagyvállalatok negyedik negyedévi konjunktúra-indexe 71,1 %, a korábbiaknál jóval alacsonyabb havi értékek átlaga. A kis- és középvállalatok negyedéves indexe 67,1 százalék, majdnem húsz százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévi mutatónál.

1. A TOP-100 nagyvállalatok üzleti várakozásai

Az elmúlt három hónapban a nagyvállalatok konjunktúra-indexe a hazai gazdaság romló kilátásaival összhangban alacsony szinten ingadozott. A nagyvállalatok jelzése alapján 44 százalékuk termelése érdemben nem változott, teljesítménye bővüléséről egyötödük adott számot. A teljesítménye rövid távú jövőbeni változását három hónap átlagában 25 százalékuk növelhetőnek, 45 százalékuk viszont csökkenőnek ítéli, jelentős hónaponkénti ingadozás mellett. 2008 negyedik negyedévében a vállalatok háromnegyede készletszintjét az ilyenkor elfogadott volumenűnek értékeli. Átlag feletti készletállományt 16 százalékuk halmozott fel raktáraiban. A hazai nagyvállalatok megítélése szerint cégük fejlődését alapvetően a túlzott adóterhek, a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága és a kereslet csökkenés akadályozza.

A TOP-100 vállalatok elsődleges piacainak recesszióba fordulása az exportorientált szektor rövid távú prognózisaiban is érezhető. Az értékesítési lehetőségek bővülésében bizakodó cégek aránya negyedév alatt 24 százalékról 14 százalékra csökkent, a pesszimista cégeké ugyanakkor 22 százalékról 30 százalékra emelkedett. Belföldi relációban a javuló keresletet feltételező vállalatok aránya az októberi 28 százalékról 17 százalékra csökkent, a felvevőpiacok szűkülését prognosztizáló cégek aránya 24 százalékról 30 százalékra nőtt. A nagyvállalatok többségének, majdnem kétharmadának megítélése szerint versenyképességük mindkét relációban stabil. A TOP-100 nagyvállalatok beruházási aktivitását mérő mutatók negyedéves átlaga 46 százalék, jóval alacsonyabb a korábbi időszakok értékeinél. A következő év első felében a cégek likviditása gyengül, az év végén a korábbi kétharmados aránnyal szemben gazdálkodásában stabil pénzügyi helyzettel csak minden második nagyvállalat számol. A vállalkozások gyengébb értékesítési, termelési lehetőségei miatt 46 százalékuk úgy ítéli meg, hogy a foglalkoztatottak jelenlegi létszáma kismértékben meghaladja az indokolt mértéket. Jelentős létszámfelesleg a TOP-100 csoport visszajelzése alapján 8 százalékuknál található.

2. A kis- és középvállalatok üzleti várakozásai

Az elmúlt három hónap teljesítményéről nyilatkozva a kis- és középvállalatok szűkülő köre, legutóbb mintegy ötöde számolt be növekedésről, csökkenő teljesítményt átlagosan 36 százalékuk jelzett. A rövid távú termelési előrejelzés szerint bővüléssel számol a kkv-k mintegy 19 százaléka, 43 százalékuk viszont teljesítménye visszaesésétől tart. A vállalatok fejlődését hátráltató külső tényezők között a cégek a magas szintű adóterhelést, a bizonytalan gazdálkodási feltételeket és a gyenge fizetőképes keresletet jelölték meg.

A döntően belföldi piacokra termelő szektor vállalkozásainak mindössze 11 százaléka kalkulál bővülő kereslettel, csökkenést 43 %-uk feltételez a hazai értékesítésben. A középvállalati kör 8-9 %-a bízik az export kereslet élénkülésében, korábbi piacai beszűkülését 29 százalékuk vélelmezi. Vállalkozása készletállományát az átlagosnál magasabbnak minősítette a cégek 17 százaléka, alacsonyabbnak 19 százalékuk. Versenyképessége gyengülését mindkét relációban a cégek 23 %-a prognosztizálja. A KKV szektor beruházási aktivitása negyedéves átlagban 30 %, jóval elmarad a korábbi szinttől. A működés feltételei likviditási oldalról a cégek 43 százalékánál nem változik, fél éven belül gyengülő anyagi helyzettől tart minden második vállalkozás. A gazdasági kilátások kedvezőtlen változásával összefüggésben a kis- és középvállalatok 47 %-a a következő hat hónapban létszámleépítést tart szükségesnek. Ezen belül kismértékű leépítést 40 %-uk, jelentős létszámcsökkentést 7 %-uk tervez végrehajtani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3. Az ágazatok gazdasági előrejelzése

Az Ecostat ágazati szintű konjunktúra felmérésének decemberi eredménye a múlt havi mélyponthoz képest kismértékű javulást, enyhe bizalomerősödést jelez. A felmérésbe vont kiemelt ágazatok között a mezőgazdaság és a kereskedelem kivételével kismértékben javultak a bizalmi mutatók, a gazdálkodó szervezetek láthatóan túljutottak a jórészt szubjektív hatásoknak betudható bizalmi sokkon. A nemzetgazdasági szintű összevont konjunktúra-mutató értéke az év utolsó hónapjában 37,2 %, négy százalékponttal magasabb az előző hónapban számított indexnél.

Az Ecostat ágazati szintű konjunktúra mutatóinak változása és trendvonala

A mezőgazdaságban tevékenykedő vállalatok átlag feletti derűlátásról adtak számot decemberben. Annak ellenére megőrizték vezető pozíciójukat, hogy az ágazat bizalmi mutatója a novemberi szinthez képest nem változott. 2008-ban a mezőgazdaság hozzáadott értéke kiemelkedő mértékben nő, a hozzáadott érték az első háromnegyed évben 35 százalékkal haladja meg az előző évit, jórészt a növénytermesztésben elért eredményeknek köszönhetően.

A feldolgozóipar teljesítménye 2008-ban szinte folyamatosan csökkent, főként az alacsony rendelésállomány miatt. Az európai exportpiacok beszűkülése a feldolgozóipar növekedésének kilátásait érzékenyen érinti, ennek első jele a jármű- és a gép- és műszergyártás értékesítésének visszaesése volt. 2009-ben az ágazat teljesítménye várhatóan nem éri el az idei szintet, a kereslet növekedésére legfeljebb a negyedik negyedévben lehet számítani.

A kiemelt ágazatok sorában a legpesszimistább minősítést az építőipar kapta, itt a termelés harmadik éve csökken, s az októberben kirobbant gazdasági- és hitelválság az ágazati termelés további csökkenését vetíti előre. A szakma jövő évi teljesítményét növelheti az ágazat helyzetének javítását célzó kormányprogram. Előrejelzések szerint az építőipar fellendülése 2010-től érezhető mértékű lesz, párhuzamosan a hazai gazdaság stabilizálódásával.

A kiemelt ágazatok között novemberhez képest egy hónap alatt a kereskedelmi szakma üzleti várakozásai romlottak a legnagyobb mértékben, a bizalmi index két százalékot esett. A napi fogyasztási cikkeket értékesítő vállalkozások recessziója az ágazat két éves gyenge teljesítményével, s a jövő évben várható nehézségekkel magyarázható. 2009-ben a lakosság reáljövedelmének csökkenése, a megtakarítási hajlandóság várható javulása és a hitelhez jutás szigorítása miatt 3 %-os forgalomcsökkenést valószínűsítünk.

Az egyéb szolgáltató vállalkozások decemberi konjunktúra-mutatói kismértékben javultak. 2009-ben a fizetőképes kereslet világszerte tapasztalható csökkenése miatt a turizmus teljesítménye várhatóan nem fog javulni, az idegenforgalmi piacon éles versenyhelyzettel kell számolni. Az áruszállítás idei teljesítménye, a mintegy 2 %-os növekedés jó esetben jövőre is megismételhető. A termelő szolgáltatások között a legdinamikusabb fejlődés továbbra is a posta és távközlés területén várható, itt a szolgáltatások értéke 5-6 százalékkal növekedhet jövőre. A pénzügyi szektor 2008-ban az első háromnegyed év kiemelkedő teljesítménye alapján jó évet fog zárni, 2009-ben azonban a szétterülő hitelválság miatt ez a teljesítmény nem lesz megismételhető.

Az ágazatok konjunktúrájának-alakulása

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem