9 °C Budapest
Portrait of a happy man doing the books at a restaurant using a tablet computer and writing on a notepad. **DESIGN ON SCREEN AND DOCUMENTS WERE MADE FROM SCRATCH BY US**

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

2022. augusztus 11. 18:01

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe. De hogyan kezdjünk bele a vállalkozásba, és legfőképpen mi adhatja meg a kezdeti sikereket? A kulcsszó a kutatás, ami nem véletlen, hiszen ha feltérképezzük a leendő piacunkat, a vásárlóinkat, úgy ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalkozásunk valóban berobbanjon.

Nem véletlen, hogy a Brancs közösségi piac alapítói szerint is több módon alapozhatjuk meg vállalkozásunk sikerét. A közösségi finanszírozás remek lehetőség arra, hogy a vállalkozásunk már az indulásnál bizonyítani tudjon, hiszen nem csak a kezdőtőkét gyűjthetjük itt be, de rengeteg visszajelzést kaphatunk, sőt kutathatunk arról, hogy az ötletünk, termékünk valóban értékes-e.

Ötletből pedig nincs hiány, hiszen, korábban a Brancs közösségi finanszírozási oldal alapítója, Kövesdi Gábor elmondta, hogy nagy nálunk a vállalkozói kedv, hiszen már akár egy-egy egyetemen több száz olyan projekt van, aminek a fele azonnal sikeres lehet a Brancson egy megfelelő marketinggel, és egyéb támogatással. Magyarországon 800 ezer egyéni, mikro- és kisvállalkozó van.

Ez nem jelenti azt, hogy ennyi szuper ötlet meg termék is van, de a vállalkozókedv meg a szürkeállomány itt van

- tette hozzá. Az ötleten túl mi még a siker titka? Az Entreprenur magazin többek között a kutatást emeli ki, ugyanis, a megfelelő piackutatás elvégzése segít egy induló, vagy már meglévő vállalkozásnak abban, hogy felvehesse a versenyt a piacon a többi vállalattal. Ha megjelenünk egy közösségi finanszírozási platformon, ez remek lehetőség arra, hogy felmérjük a piacot, és azt, hogy milyen igényeknek kell megfelelni. Ráadásul így még a termék véglegesítése előtt tesztelhetjük azt, javíthatunk rajta sőt akár alkalmazkodhat az ötletünk is a felfedezett igényekhez. A kutatás, piackutatás nem csak a termékre, de a vevőkörre is vonatkozik. Mielőtt elkezdenénk vállalkozásunkat, esetleg piacra dobnánk a termékünket, tegyük fel magunknak ezeket a kérdéseket.

  • Milyen értéket kínál a termékünk?
  • Milyen előnyeink vannak a versenytársainkkal szemben, és kik a versenytársaink?

Ahhoz, hogy a leendő fogyasztóink számára meggyőzőek legyünk, elsősorban tudnunk kell, hogy mit csinálnak a versenytársaink. Nem elég a szilárd alap, és az értékesítési terv, a piaci adatok ugyanis betekintést nyújtanak abba, hogy hogyan tudjuk javítani a szolgáltatásunkat, kínálatunkat, miközben az még fejlesztés alatt áll. Ez hatalmas előnnyé kovácsolható! Ráadásul ezáltal képesek leszünk vizualizálni a piaci réseket is, amelyek még a versenytársakból is hiányzik. Fontos az is, hogy a kutatást egészítsük ki azzal, mit gondolnak a vevők, mi az ő véleményük. Kövessük a visszajelzéseket, és figyeljük meg, látunk -e visszatérő problémát, melyek a leggyakoribb kritikák? Ha ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, ez segíthet abban, hogy kidolgozzuk a saját stratégiánkat.

Pontos cél nélkül oda a siker

Abban, hogy a vállalkozásunk sikeresen induljon el, elengedhetetlen, hogy a vállalat célját ismerjük, konkretizáljuk. Mielőtt jelentős erőforrásokat fektetnék bele egy ötletbe, térképezzük fel az ügyfélkörünket, lépjünk kapcsolatba a kapcsolati hálózatunkkal azért, hogy adatokat tudjunk gyűjteni a piacról. Ezzel összhangban pedig tudatosan határozzuk meg a célunkat, mit szeretnénk csinálni, hogyan szeretnénk jelen lenni a piacon. Ha ezeket a célokat nem állítjuk fel még indulás előtt, úgy bizony elmaradhat a siker is.

Gondoljuk át azt is, ha üzleti ötletünk olyan problémára kínál megoldást, amivel mi személyesen találkoztunk. Bár van rá esélyünk, hogy a probléma másokat is érintett már, azonban ez nem elég, győződjünk meg arról, hogy elegendő embert érint a probléma. Ez pedig nem csak a sikerhez segíthet hozzá, hanem segít megtanulni azt, hogy a jövőben hogyan tudjuk a kínálatunkat értékesíteni potenciális vásárlók számára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elkészült üzleti tervünket megmutathatjuk a célzott iparág szakembereinek is, kikérhetjük a véleményüket. Nyilván ez sokkal nehezebb, éppen ezért a közösségi finanszírozás remek segítség lehet ebben is. Itt ugyanis szinte azonnal láthatjuk azt, hogy hogyan reagál a piac az üzleti tervünkre, ötleteinkre. A mentorok, üzlettársak visszajelzései segíthetnek abban, hogy átlássuk, mennyire valósítható meg az ötletünk, mik a gyengepontok, és milyen innovációt kellene még belevinni a termékbe azért, hogy valóban sikeres legyen. Ezen kívül pedig kövessük a szakmai kiadványokat, legyünk tisztában azokkal a témákkal, amelyek az iparágat övezik, hogy tisztában legyünk annak mozgásával.

Így is lehet!

A közösségi finanszírozási oldalakon a kampánygazdáknak a marketing-, kommunikációs és PR-tevékenység az, ami olyan hozzáadott értéket jelent, hogy megérje egy ilyen oldalra vinni az ötletüket, mert így olyan piacokat tudnak megszólítani, amelyre eddig aligha lett volna lehetőségük. Ez alapvetően segíthet abban, hogy sikeresebben elvégezzük a kutatást a termékünkkel kapcsolatban, ráadásul szinte azonnal tudjuk ellenőrizni a piac igényeit is. Korábban Toplenszki Réka, a Brancs közösségi piac társalapítója kiemelte, hogy náluk is ez az, ami igazi pluszt ad a vállalkozóknak.

Ha egy kampánygazda megérkezik hozzánk, egyrészt kapja nálunk a felületet, ahol a saját képeivel és a történetével megjelenhet, ezzel nyilvánosságot kap és egy kvázi webshop funkciót is, hiszen a termékeit ezen keresztül értékesítheti. Emellett minden egyes kampányra készül majd egy hirdetési anyag, amit különböző médiában, Facebookon fogunk promótálni. Nemcsak a Brancs kezdőoldalán fognak megjelenni, hanem külön kiemelést is kapnak. Dolgozunk PR-os kollégákkal is, akik azért felelnek, hogy azok a kampányok, amelyek érdekesek, valamiféle izgalmat rejtenek magukban, megjelenjenek különböző sajtóorgánumokban is. Akár úgy, hogy interjú készüljön az adott kampánygazdával, akár említés szintjén. Továbbá influenszerek bevonását is tervezzük, akik akár egy-egy ötletet, akár az egész platformot tudják képviselni

- tette hozzá a társalapító.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm