19 °C Budapest
Szorul a hurok a Boeing körül: komoly árat fizethetnek ezekért a repülőgép-katasztrófákért

Szorul a hurok a Boeing körül: komoly árat fizethetnek ezekért a repülőgép-katasztrófákért

2024. május 15. 11:44

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium fontolgatja a Boeing vállalat büntetőjogi felelősségre vonását a 737 Max repülőgépek két halálos balesetével összefüggésben, mivel a cég megszeghetett egy korábbi megállapodást, amely mentesítette volna a vádak alól - írta a BBC.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) fontolgatja, hogy büntetőjogi vádat emeljen a Boeing vállalat ellen, kapcsolatban a 737 Max repülőgéptípus két halálos kimenetelű balesetével. A vádak szerint a vállalat nem tartotta be azokat a feltételeket, amelyek egy 2021-es megállapodásban szerepeltek, és amelyek mentesítették volna a céget a balesetekkel összefüggésben felmerülő büntetőjogi felelősség alól. A Boeing azonban visszautasítja, hogy megsértette volna ezt az egyezséget.

A tragédiák - melyek során összesen 346 ember vesztette életét - Indonéziában 2018-ban és Etiópiában 2019-ben történtek. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a Boeing elmulasztotta egy olyan megfelelőségi és etikai program kidolgozását és végrehajtását, amely megelőzte volna és felderítette volna az amerikai csalási törvények megsértését.

A Boeing állítása szerint betartotta a megállapodás feltételeit és kész válaszolni az Igazságügyi Minisztériumnak. Az eredeti egyezség értelmében a cég 2,5 milliárd dollár összegű kompenzációt fizetett, cserébe pedig az ügyészek beleegyeztek, hogy három év elteltével kérik a bíróságtól a büntetőjogi vádak ejtését.

A DOJ azt közölte, hogy június 13-ig ad időt a Boeingnek arra, hogy reagáljon a felhozott vádakra. Ezek után döntenek majd arról, hogyan tovább. Az áldozatok családjai régóta követelik büntetőjogi intézkedéseket a vállalattal szemben. Paul G. Cassell ügyvéd szerint ez egy pozitív első lépés, de további lépésekre van szükség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Boeing repülőgépeinek biztonságát illetően továbbra is intenzív vizsgálat folyik. Egy januárban történt esemény során egy új 737 Max repülőgépről röviddel a felszállás után leszakadt egy nem használt ajtó, ami jelentős károkat okozott a gép szerkezetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem