7 °C Budapest

Rengeteg magyar lett a saját főnöke: sosemlátott csúcson a cégalapítási kedv

2020. január 2. 10:32

2019-ben 29 ezer új vállalkozás indult Magyarországon, és a trend további növekedést mutat 2020-ra is.

A 2019-es évben 29019 cégalapítást tett közzé a cégbíróság, ami ez elmúlt 5 év legmagasabb értéke. A cégalapítások száma kiegyensúlyozott növekedést mutat 2015 óta, évről évre 5 százalék körüli a növekedés. A 29 ezer cégalapítás mellett közel 35 ezer cégtörlés került közzétételre, tehát a cégek száma csökkenőben van, de többségében az alvó vállalkozások szűnnek meg.

Alapvetően pozitív vállalkozási kedvről tanúskodnak a 2019-es céginformációs számok, a cégek száma csökkenőben van, de zárul az olló a megszűnő és az induló cégek között, valamint a működő cégek is egyre aktívabbak

- mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szakértője. A cégalapítási és cégtörlési számok trendje ellentétes pályát mutat, az évek óta növekvő cégalapítási számhoz folyamatosan csökkenő cégtörlési szám párosul.

Az induló eljárásokat tekintve is javult valamelyest a helyzet, a megszüntetésre irányuló eljárásoknak csupán 14 százaléka felszámolás. Néhány évvel ezelőtt még 30-40 százalék körül volt ez az érték, azaz rengeteg vállalkozás szűnt meg hátrahagyott tartozásokkal. A helyzet még ideálisnak továbbra sem nevezhető, az évi 5200 felszámolás rendkívül sok, de a trend bíztató. Hozzá kell tenni, hogy az alacsony felszámolási számhoz vélhetően a pozitív gazdasági környezet is hozzájárult. A vállalkozások életképessége, tőkeerőssége recessziós helyzetben sokkal hamarabb központi kérdéssé válhat.

A megszüntetésre irányuló eljárások tekintetében érdemes kiemelni, hogy a végelszámolások száma jelentősen nőtt a korábbi évekhez képest. Alapvetően a gazdaság tisztulását jelzi, hogy egyre többen döntenek szabályos megszüntetés mellett, ugyanakkor mégiscsak a cégbázis lemorzsolódását jelzi. Egy bizonyos szintű lemorzsolódás természetes, és mivel összességében csökken a cégtörlések száma, a magas végelszámolási arány inkább nevezhető pozitív jelenségnek, mint negatív információnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Budapest húzza az országot

Területi eloszlást vizsgálva továbbra is fejnehéz az ország. Az induló cégek 62 százaléka Budapesten és Pest megyében került regisztrálásra, de a megszűnő cégek is ezeken a területeken sűrűsödnek a legjobban. Az Opten Cégfluktuációs Index (CFI) - amely az adott időszakban megszűnő és induló cégek számát viszonyítja az összes céghez képest - szintén a fővárosban a legmagasabb. A magas fluktuációs érték hosszú távon nem feltétlen szerencsés, így ezen a téren még van fejlődési potenciál a hazai cégvilágban. Pozitív tekintetben érdemes kiemelni Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Tolna megyét, melyek éves szinten 10 százalék alatti fluktuációval zárták 2019-et.

2020-ban várhatóan tovább folytatódik a trend, a megszűnő és az induló cégek száma megközelíti egymást, és mind a két érték évi 30-32 ezer körül fog zárni. Természetesen nagyon sok múlik majd a gazdaság állapotán. A hazai cégbázis továbbra is sok mikrovállalkozást foglal magában, melyek érzékenyen reagálhatnak akár egy kisebb recessziós hullámra is. Az elmúlt évek pozitív gazdasági környezete és a jelenlegi trendek is bizakodásra adnak okot, de az eljárások száma és a likviditási mutatók még azt mutatják, hogy még van hova fejlődni a cégbázis jelentős részének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem