6 °C Budapest
Traditional Neapolitan Pizza Margherita in Naples, Italy

Új pizza trend hódít a világban: itt te is megkóstolhatod ezt az újdonságot a nyaralás alatt

2025. július 28. 19:16

A pizza omakase, vagyis a séfre bízott pizzakóstoló menük egyre népszerűbbé válnak világszerte. Az eredetileg japán sushi-élményt idéző koncepció most már a pizzériákban is hódít, ahol a vendégek különböző szeleteket kóstolhatnak végig egy komplett gasztronómiai élmény keretében - tudósított a National Geographic.

Az omakase, ami japánul annyit tesz: "rád bízom", eredetileg a sushi-éttermekben jellemző élmény, ahol a vendég a séfre bízza, mit készítsen neki. Ez a koncepció mostanra a pizzakészítés világát is meghódította, és egyre több helyen kínálnak olyan degusztációs menüket, ahol különböző pizzaszeleteket kóstolhatnak végig a vendégek, általában előételekkel és desszertekkel kiegészítve.

A pizza omakase egyik úttörője Franco Pepe, a Netflix Chef's Table sorozatában is szereplő séf, aki a Nápolytól északra fekvő Caiazzo kisvárosban található Pepe in Grani pizzériájában kínál három különböző, szezonálisan változó kóstolómenüt. Pepe koncepciója szerint a vendégek egy-egy szeletet kapnak a különböző pizzákból, az élmény mindig pizzával kezdődik és végződik – az elején sós, a végén édes változattal.

Pepe nem tartja magát a koncepció feltalálójának, szerinte ez a megtiszteltetés barátját és kollégáját, a veronai I Tigli étterem tulajdonosát, Simone Padoant illeti. "Az ő esetében a menü egész pizzákból állt, amiket szeletekben osztottak meg. Én más megközelítést választottam, minden pizzatípusból csak egy szeletet kínálva" – magyarázza Pepe. 

Hol lehet megkóstolni?

A milánói Confine étterem, amelyet nemrég a világ negyedik legjobb pizzériájának választottak az olasz 50 Top Pizza rangsorban, szintén kiemelkedő pizza omakase élményt kínál. Francesco Capece séf fine dining megközelítéssel készíti a különböző stílusú pizzákat, borkísérettel tálalva. Olaszország több helyen is hódít a trend.

Costa Rica csendes-óceáni partvidékén a Seba's étterem 2025 tavaszán indította el szeletenként kínált pizza kóstolómenüjét, amely a farmtól az asztalig és a nyílt tűzön sütés filozófiáját követi. A Los Angeles-i Pizzeria Sei havonta rendez omakase esteket, ahol William Joo séf-tulajdonos 11 fogásos menüben kísérletezik olyan különleges ízekkel, mint a tom yum margherita vagy a tengeri sünnel díszített Baja halas taco pizza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

San Franciscóban Tony Gemignani, a tizenháromszoros világbajnok pizzakészítő Tony's Pizza Napoletana éttermében nem apró kóstolókat, hanem teljes pizzalakomát kínál, ahol hét különböző stílusú pizzát szolgálnak fel. Tokióban a Mandarin Oriental hotel 38. emeletén található The Pizza Bar on 38th étteremben Daniele Cason római séf kínál pultnál ülve élvezhető omakase élményt, hat különböző szezonális pizzával.

A pizza omakase árak széles skálán mozognak: az olaszországi élmények 40 eurótól (csaknem 16 ezer forinttól), míg a prémium helyszínek, mint a tokiói The Pizza Bar on 38th vacsoramenüje 18 700 jenbe (közel 43 ezer forintba) kerül.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 8. hétfő
Mária
50. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 8. 16:37