16 °C Budapest

Álnéven árulják a cukrászdák a magyarok kedvenc süteményeit

2015. május 1. 07:01

Érdekes új neveket kapott több ismert magyar sütemény. Rigó jancsiból Rigó szelet lett, Eszterházyból Esztervári, a Dobostortát pedig Dobszeletként árulják. Az ok egyszerű: szigorítottak a sütemények hivatalos receptjén, sok cukrászatban viszont inkább maradnak az olcsóbb alapanyagoknál, és átnevezik a termékeket.

Ezúton szeretnénk Önöket értesíteni, hogy egyes süteményeink nevét a jövőben más néven fogják étlapunkon megtalálni.

- olvasható az egyik legnagyobb ételfutár cég honlapján. A cég a vevők megnyugtatására közli azt is, hogy süteményeit ugyanolyan minőségben szállítja majd, mint korábban, csak a név változik.

És nem csak náluk. Meglepően sok helyen, cukrászdákban, hipermarketekben is belefuthatunk érdekes süteménynevekbe, például

 • Esztervári szelet (= Eszterházy szelet)
 • Rigó szelet (= Rigójancsi)
 • Francia pudingos szelet (= Franciakrémes)
 • Krémes puding szelet (= Krémes)
 • Dobszelet (= Dobostorta)
 • Mákos tekercs, Diós tekercs (= Bejgli).

A furcsa névváltás oka, hogy szigorítottak a Magyar Élelmiszerkönyvön. Ez szabályozza hivatalosan, hogy milyen alapanyagokból készülhet a parizer, a téliszalámi, mi lehet a gyümölcslében, mi a kenyérben. És a sütemények hivatalos alapanyagait is itt találhatják a cukrászok.

A szigorítás pedig azzal jár, hogy bírságot kaphat az, aki nem az előírt alapanyagokból - hanem jellemzően olcsóbb összetevőkből - készíti a süteményt. Sok cukrászat azonban a büntetéstőll tartva inkább átnevezi a süteményt, minthogy jobb minőségű alapanyagokkal dolgozzon.

Az E betűk eltűntetése is cél

A szigorítás célja a minőségi termékek megőrzése, a tradicionális magyar sütemények renoméjának helyreállítása - mondta el a Pénzcentrumnak Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője. Az Élelmiszerkönyv módosítását kezdeményező szervezet vezetője példaként hozta fel a Dobostortát, amiben sok helyen már nincs sem csokoládé, sem kakaóvaj - margarin annál inkább.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sok cukrászatban vagy az üzletláncok saját cukrászüzemeiben olyan termékeket árulnak, amelyeknek közük sincs az eredetihez, kimondottan silány minőségű, E-betűvel zsúfolt süteményeket kaphatunk. Azok, akik nem a Magyar Élelmiszerkönyv szerint készítik a termékeket, bírságra számíthatnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH) - igaz, Selmeczi László nem találkozott még ilyen esettel. Így sokan a bírság elkerülése érdekében nevezik át a süteményeket - és tartják meg a korábbi (gyenge minőségű) összetevőket.

"A hagyományőrző cukrászipari termékekről szóló MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV 2-311 számú irányelve 2015. január 1-jén lépett csak hatályba; a NÉBIH a megyei szervek felé nem rendelt el kiemelt ellenőrzést, így nem rendelkezünk kifejezetten erre vonatkozó kifogásolási adatokkal, de az ellenőrzések a létesítményellenőrzési és monitoring tervek szerint folyamatosan zajlanak" - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a NÉBIH.

Az ipartestület vezetője elmondta, hogy

 • a Dobostortánál
 • az Eszterházy tortánál
 • a Rigójancsinál
 • a Bejglinél
 • az Indiáner fánknál
 • a Krémesnél, Franciakrémesnél

szigorítottak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
 • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

  Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm