21 °C Budapest

Álnéven árulják a cukrászdák a magyarok kedvenc süteményeit

2015. május 1. 07:01

Érdekes új neveket kapott több ismert magyar sütemény. Rigó jancsiból Rigó szelet lett, Eszterházyból Esztervári, a Dobostortát pedig Dobszeletként árulják. Az ok egyszerű: szigorítottak a sütemények hivatalos receptjén, sok cukrászatban viszont inkább maradnak az olcsóbb alapanyagoknál, és átnevezik a termékeket.

Ezúton szeretnénk Önöket értesíteni, hogy egyes süteményeink nevét a jövőben más néven fogják étlapunkon megtalálni.

- olvasható az egyik legnagyobb ételfutár cég honlapján. A cég a vevők megnyugtatására közli azt is, hogy süteményeit ugyanolyan minőségben szállítja majd, mint korábban, csak a név változik.

És nem csak náluk. Meglepően sok helyen, cukrászdákban, hipermarketekben is belefuthatunk érdekes süteménynevekbe, például

  • Esztervári szelet (= Eszterházy szelet)
  • Rigó szelet (= Rigójancsi)
  • Francia pudingos szelet (= Franciakrémes)
  • Krémes puding szelet (= Krémes)
  • Dobszelet (= Dobostorta)
  • Mákos tekercs, Diós tekercs (= Bejgli).

A furcsa névváltás oka, hogy szigorítottak a Magyar Élelmiszerkönyvön. Ez szabályozza hivatalosan, hogy milyen alapanyagokból készülhet a parizer, a téliszalámi, mi lehet a gyümölcslében, mi a kenyérben. És a sütemények hivatalos alapanyagait is itt találhatják a cukrászok.

A szigorítás pedig azzal jár, hogy bírságot kaphat az, aki nem az előírt alapanyagokból - hanem jellemzően olcsóbb összetevőkből - készíti a süteményt. Sok cukrászat azonban a büntetéstőll tartva inkább átnevezi a süteményt, minthogy jobb minőségű alapanyagokkal dolgozzon.

Az E betűk eltűntetése is cél

A szigorítás célja a minőségi termékek megőrzése, a tradicionális magyar sütemények renoméjának helyreállítása - mondta el a Pénzcentrumnak Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője. Az Élelmiszerkönyv módosítását kezdeményező szervezet vezetője példaként hozta fel a Dobostortát, amiben sok helyen már nincs sem csokoládé, sem kakaóvaj - margarin annál inkább.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sok cukrászatban vagy az üzletláncok saját cukrászüzemeiben olyan termékeket árulnak, amelyeknek közük sincs az eredetihez, kimondottan silány minőségű, E-betűvel zsúfolt süteményeket kaphatunk. Azok, akik nem a Magyar Élelmiszerkönyv szerint készítik a termékeket, bírságra számíthatnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH) - igaz, Selmeczi László nem találkozott még ilyen esettel. Így sokan a bírság elkerülése érdekében nevezik át a süteményeket - és tartják meg a korábbi (gyenge minőségű) összetevőket.

"A hagyományőrző cukrászipari termékekről szóló MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV 2-311 számú irányelve 2015. január 1-jén lépett csak hatályba; a NÉBIH a megyei szervek felé nem rendelt el kiemelt ellenőrzést, így nem rendelkezünk kifejezetten erre vonatkozó kifogásolási adatokkal, de az ellenőrzések a létesítményellenőrzési és monitoring tervek szerint folyamatosan zajlanak" - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a NÉBIH.

Az ipartestület vezetője elmondta, hogy

  • a Dobostortánál
  • az Eszterházy tortánál
  • a Rigójancsinál
  • a Bejglinél
  • az Indiáner fánknál
  • a Krémesnél, Franciakrémesnél

szigorítottak.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm