17 °C Budapest

Nem kockázatos a deviza, ha ügyesen csinálod

Pénzcentrum
2011. december 14. 05:21

A kiszámíthatatlan árfolyam-ingadozás komoly hatással lehet a vállalkozások üzletmenetére, legyen szó az export-import tevékenységből eredő kockázatokról, vagy akár a devizahitelek törlesztőrészleteinek állandó változásairól. A gondokat megelőzendő, a hektikus árfolyammozgások ellen bankjuk segítségével a kis- és középvállalkozások (kkv) hatékonyan fel tudnak lépni. Ráadásul, mivel a pénzintézetek immár a vállalkozás méretéhez illeszkedő, külön árazási politikát alkalmaznak a devizapiaci műveletek során, a kockázatkezelés és tartozásmenedzselés, egyszóval a "treasury" szolgáltatások díjai egyáltalán nem megfizethetetlenek a kkv-k számára.

Árfolyamkockázat? Van megoldás!

A hazai kkv-k gazdálkodásának szempontjából komoly kockázatot jelent a devizaárfolyamok változékonysága. Sokaknak svájci frankban vagy euróban van hitelük, mások viszont külkereskedelmi tevékenységük révén, normál üzleti működésük közben is nagy kitettséggel számolhatnak. Természetesen van pénzügyi megoldás ezen kockázatok mérséklésére. A vállalkozás egy egyszerű banki ügylettel akár automatikusan is bebiztosíthatja magát a kiszámíthatatlanul változó árfolyamok ellen. (Ez) A mentőöv pedig nem más, mint a forward, azaz a határidős ügylet.

A termék a következőképpen fest: tudjuk például, hogy 60 nap múlva 50 ezer eurót kell kifizetnünk egy külföldi beszállítónak. Ekkor vállalkozásunk egy 60 nap múlva esedékes határidős ügylet keretében 50 ezer eurót vesz a banktól úgy, hogy a jövbeni tranzakció árfolyamát már a kötés során rögzítjük a Treasuryvel. 60 nap elteltével, bárhol is legyen az EUR/HUF pillanatnyi árfolyama, az 50 ezer eurót az előre kialkudott határidős árfolyamon kapjuk meg. Ezzel a vállalkozás lényegében kiküszöbölte az árfolyam változásából adódó kockázatot.

Abban az esetben, ha nem történik árfolyamváltozás, csak a szolgáltatás díját kell megtérítenünk. Ugyanakkor a határidős és pillanatnyi árfolyamokat összehasonlítva a teljesítés időpontjában nyereségünk vagy veszteségünk keletkezhet az árfolyam változásából. Bár kétségtelen, hogy sokak számára a lehetséges extra profit kecsegtető lehet, arról azonban nem szabad megfeledkeznie senkinek, hogy a fedezeti ügyletek célja elsősorban a biztonság megteremtése, s nem a nyereségtermelés. Ez a biztonság pedig a legtöbb vállalkozás számára elengedhetetlen a hosszú távú működőképességhez..

Rengeteg a szolgáltató: mégis hogyan válasszunk?

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett pénzintézetek tapasztalatai szerint az ügyfeleknek sokat jelent a személyes kapcsolat, az egyénre - azaz a vállalatra - szabott tanácsadás és a gyakori, folyamatos párbeszéd, illetve kommunikáció. Ugyanakkor a kkv-k egy része vélhetően nem találkozott még a különböző treasury megoldásokkal. Számukra érdemes lehet segítséget kérni a szolgáltató intézménytől az üzleti kockázatok felmérésében, a kockázatkezelési irányelvek meghatározásában, a testre szabott kockázatkezelési megoldások kidolgozásában, valamint a fedezeti tranzakciók végrehajtásában is.

A kockázatkezelési technikában már járatos ügyfeleknek talán a legfontosabb, hogy naprakész piaci információkat, pénzügyi tervezést elősegítő és a devizakockázat kezelését szolgáló testreszabott megoldásokat kapjanak. Ilyenek például a lehető legfrissebb adatok és közérthető elemzések; az előrejelzések; és a visszamenőleges információk - árfolyamokról és kamatlábakról egyaránt. Bár az internetes kereskedési rendszer több helyen még csak tervezett- vagy kiegészítő szolgáltatás, egyre több bank törekszik arra, hogy online felületet biztosítson ügyfelei számára, melyen keresztül azok megbízható információkhoz juthatnak, s a tervezett ügyleteiket akár azonnal végre is hajthatják.

Mindezek fényében a megfelelő pénzügyi szolgáltató kiválasztásánál fontos szempont, hogy az milyen gyorsan tud reagálni a felmerülő problémákra, a piaci változásokra. Ha úgy látjuk, hogy a devizakitettséget kezelő munkatárs nagyobb vészhelyzetekben nem tud helytállni, vagy úgy érezzük, a személyre szabott szolgáltatás nem megfelelő, érdemes elgondolkodni a váltáson.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Alternatív megoldások

A banki megoldásokon túl léteznek alternatív lehetőségek is az árfolyamkockázat csökkentésére, melyek esetenként ugyan nagyon hatékonyan tudnak működni, de mindamellett, hogy általában csak kivételes, főként egyedi helyzetben állják meg a helyüket, előre kiszámíthatatlan kockázatokat rejthetnek magukban, ezért a vállalkozások számára alkalmazásuk lehetőleg kerülendő, de legalábbis gondosan és alaposan megfontolandó.

Gyakran és viszonylag jó hatásfokkal alkalmazott módszer az "utalásmenedzselés", amikor egy vállalkozás úgy próbál meg lavírozni a devizaárfolyamok sodrásában, hogy a fizetési határidőket nem szem elől tévesztve akkor fizet, amikor megfelelően alakul a devizaárfolyam számára. Ez az eljárás bár némileg segítheti a devizaárfolyamokból eredő kockázatok csökkentését, de folyamatosan a vállalkozás érdekei ellen alakuló árfolyamváltozás esetén nem segít.

Szintén jó megoldás lehet a kockázat csökkentésére az exportárbevételek és az importtal kapcsolatos devizafizetési kötelezettségek összhangba hozása. Ha a cég részben devizában exportál, akkor törekedhet arra, hogy a költségei is hasonló arányban, devizában merüljenek fel. Ha importtal foglalkozik, intézheti úgy, hogy az árfolyamkockázatot az üzleti partnerekkel megossza, ezt szerződésben rögzítse. Ehhez persze szükséges a partnerek hajlandósága is.

Jó alternatíva lehet a társaság könyvvezetési pénznemének megváltoztatása abban az esetben, ha a bevételek és ráfordítások döntő többsége nem forintban, hanem más devizában keletkezik. Az áttérés előnye, hogy az eredménytervek során nem kell jelentős árfolyam-ingadozással számolni sem a devizában meghatározott áron értékesített termékek, sem a devizában meghatározott áron beszerzett készletek árában, így az eredménykimutatás jelentős része nem kitett az árfolyamok alakulásának.

Sok vállalkozás, illetve cégvezető véli úgy, hogy képes sikeresen meglovagolni a devizaárfolyamok változásait és így jelentős előnyhöz juttathatja vállalkozását a bankközi devizakereskedelem segítségével. Ugyanakkor a spekulatív jellegű devizakereskedelem rengeteg veszélyt rejt magában, melyet a magas díjak és a hosszú teljesítési idők csak még tovább erősítenek, így egy vállalkozás számára aligha lehet jó megoldás az árfolyamkockázatot ezen a módon kezelni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem