23 °C Budapest

Nem kockázatos a deviza, ha ügyesen csinálod

Pénzcentrum
2011. december 14. 05:21

A kiszámíthatatlan árfolyam-ingadozás komoly hatással lehet a vállalkozások üzletmenetére, legyen szó az export-import tevékenységből eredő kockázatokról, vagy akár a devizahitelek törlesztőrészleteinek állandó változásairól. A gondokat megelőzendő, a hektikus árfolyammozgások ellen bankjuk segítségével a kis- és középvállalkozások (kkv) hatékonyan fel tudnak lépni. Ráadásul, mivel a pénzintézetek immár a vállalkozás méretéhez illeszkedő, külön árazási politikát alkalmaznak a devizapiaci műveletek során, a kockázatkezelés és tartozásmenedzselés, egyszóval a "treasury" szolgáltatások díjai egyáltalán nem megfizethetetlenek a kkv-k számára.

Árfolyamkockázat? Van megoldás!

A hazai kkv-k gazdálkodásának szempontjából komoly kockázatot jelent a devizaárfolyamok változékonysága. Sokaknak svájci frankban vagy euróban van hitelük, mások viszont külkereskedelmi tevékenységük révén, normál üzleti működésük közben is nagy kitettséggel számolhatnak. Természetesen van pénzügyi megoldás ezen kockázatok mérséklésére. A vállalkozás egy egyszerű banki ügylettel akár automatikusan is bebiztosíthatja magát a kiszámíthatatlanul változó árfolyamok ellen. (Ez) A mentőöv pedig nem más, mint a forward, azaz a határidős ügylet.

A termék a következőképpen fest: tudjuk például, hogy 60 nap múlva 50 ezer eurót kell kifizetnünk egy külföldi beszállítónak. Ekkor vállalkozásunk egy 60 nap múlva esedékes határidős ügylet keretében 50 ezer eurót vesz a banktól úgy, hogy a jövbeni tranzakció árfolyamát már a kötés során rögzítjük a Treasuryvel. 60 nap elteltével, bárhol is legyen az EUR/HUF pillanatnyi árfolyama, az 50 ezer eurót az előre kialkudott határidős árfolyamon kapjuk meg. Ezzel a vállalkozás lényegében kiküszöbölte az árfolyam változásából adódó kockázatot.

Abban az esetben, ha nem történik árfolyamváltozás, csak a szolgáltatás díját kell megtérítenünk. Ugyanakkor a határidős és pillanatnyi árfolyamokat összehasonlítva a teljesítés időpontjában nyereségünk vagy veszteségünk keletkezhet az árfolyam változásából. Bár kétségtelen, hogy sokak számára a lehetséges extra profit kecsegtető lehet, arról azonban nem szabad megfeledkeznie senkinek, hogy a fedezeti ügyletek célja elsősorban a biztonság megteremtése, s nem a nyereségtermelés. Ez a biztonság pedig a legtöbb vállalkozás számára elengedhetetlen a hosszú távú működőképességhez..

Rengeteg a szolgáltató: mégis hogyan válasszunk?

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett pénzintézetek tapasztalatai szerint az ügyfeleknek sokat jelent a személyes kapcsolat, az egyénre - azaz a vállalatra - szabott tanácsadás és a gyakori, folyamatos párbeszéd, illetve kommunikáció. Ugyanakkor a kkv-k egy része vélhetően nem találkozott még a különböző treasury megoldásokkal. Számukra érdemes lehet segítséget kérni a szolgáltató intézménytől az üzleti kockázatok felmérésében, a kockázatkezelési irányelvek meghatározásában, a testre szabott kockázatkezelési megoldások kidolgozásában, valamint a fedezeti tranzakciók végrehajtásában is.

A kockázatkezelési technikában már járatos ügyfeleknek talán a legfontosabb, hogy naprakész piaci információkat, pénzügyi tervezést elősegítő és a devizakockázat kezelését szolgáló testreszabott megoldásokat kapjanak. Ilyenek például a lehető legfrissebb adatok és közérthető elemzések; az előrejelzések; és a visszamenőleges információk - árfolyamokról és kamatlábakról egyaránt. Bár az internetes kereskedési rendszer több helyen még csak tervezett- vagy kiegészítő szolgáltatás, egyre több bank törekszik arra, hogy online felületet biztosítson ügyfelei számára, melyen keresztül azok megbízható információkhoz juthatnak, s a tervezett ügyleteiket akár azonnal végre is hajthatják.

Mindezek fényében a megfelelő pénzügyi szolgáltató kiválasztásánál fontos szempont, hogy az milyen gyorsan tud reagálni a felmerülő problémákra, a piaci változásokra. Ha úgy látjuk, hogy a devizakitettséget kezelő munkatárs nagyobb vészhelyzetekben nem tud helytállni, vagy úgy érezzük, a személyre szabott szolgáltatás nem megfelelő, érdemes elgondolkodni a váltáson.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Alternatív megoldások

A banki megoldásokon túl léteznek alternatív lehetőségek is az árfolyamkockázat csökkentésére, melyek esetenként ugyan nagyon hatékonyan tudnak működni, de mindamellett, hogy általában csak kivételes, főként egyedi helyzetben állják meg a helyüket, előre kiszámíthatatlan kockázatokat rejthetnek magukban, ezért a vállalkozások számára alkalmazásuk lehetőleg kerülendő, de legalábbis gondosan és alaposan megfontolandó.

Gyakran és viszonylag jó hatásfokkal alkalmazott módszer az "utalásmenedzselés", amikor egy vállalkozás úgy próbál meg lavírozni a devizaárfolyamok sodrásában, hogy a fizetési határidőket nem szem elől tévesztve akkor fizet, amikor megfelelően alakul a devizaárfolyam számára. Ez az eljárás bár némileg segítheti a devizaárfolyamokból eredő kockázatok csökkentését, de folyamatosan a vállalkozás érdekei ellen alakuló árfolyamváltozás esetén nem segít.

Szintén jó megoldás lehet a kockázat csökkentésére az exportárbevételek és az importtal kapcsolatos devizafizetési kötelezettségek összhangba hozása. Ha a cég részben devizában exportál, akkor törekedhet arra, hogy a költségei is hasonló arányban, devizában merüljenek fel. Ha importtal foglalkozik, intézheti úgy, hogy az árfolyamkockázatot az üzleti partnerekkel megossza, ezt szerződésben rögzítse. Ehhez persze szükséges a partnerek hajlandósága is.

Jó alternatíva lehet a társaság könyvvezetési pénznemének megváltoztatása abban az esetben, ha a bevételek és ráfordítások döntő többsége nem forintban, hanem más devizában keletkezik. Az áttérés előnye, hogy az eredménytervek során nem kell jelentős árfolyam-ingadozással számolni sem a devizában meghatározott áron értékesített termékek, sem a devizában meghatározott áron beszerzett készletek árában, így az eredménykimutatás jelentős része nem kitett az árfolyamok alakulásának.

Sok vállalkozás, illetve cégvezető véli úgy, hogy képes sikeresen meglovagolni a devizaárfolyamok változásait és így jelentős előnyhöz juttathatja vállalkozását a bankközi devizakereskedelem segítségével. Ugyanakkor a spekulatív jellegű devizakereskedelem rengeteg veszélyt rejt magában, melyet a magas díjak és a hosszú teljesítési idők csak még tovább erősítenek, így egy vállalkozás számára aligha lehet jó megoldás az árfolyamkockázatot ezen a módon kezelni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?