Ideje profitálni a gyenge forintból

Pénzcentrum
2011. december 12. 05:26

A tartósan 300 forintnál is drágább euró jó lehetőséget teremthet a vállalkozásoknak a külföldi terjeszkedésben. A devizabevételek révén a vállalat nem csak a több lábon való növekedését biztosíthatja, de az olcsó forrásokhoz is könnyebben hozzájuthat. Mit tehet egy válságban is növekedni vágyó vállalat, hogy elkerülje az exportból eredő kockázatokat?

A tartósan 300 forintnál is drágább euró jó lehetőséget teremthet a vállalkozásoknak a külföldi terjeszkedésben. A devizabevételek révén a vállalat nem csak a több lábon való növekedését biztosíthatja, de az olcsó forrásokhoz is könnyebben hozzájuthat. Mit tehet egy válságban is növekedni vágyó vállalat, hogy elkerülje az exportból eredő kockázatokat?

Az exportbevétel egyre fontosabb lehet a cégek számára, hiszen nem csak új piacot jelenthet termékeiknek, de olcsóbb forrást is a növekedés finanszírozására. Ezért akár nulla profit reményében is érdemes lehet külföldre nyitni. Az olcsó forint most lehetőséget teremt! Hiszen, ha sikerül most exportbevételre szert tennünk, cégünk előtt megnyílhat a lehetőség az olcsóbb devizaforrások igénybevételére úgy, hogy az árfolyamkockázatoktól sem kell tartanunk (hiszen azokat devizabevételeink növekedése fedezheti).

A felelősen hitelező bankok megkövetelik az exportbevételeket a devizahitelekhez. Az akár 4-5 százalékos díjkülönbség megérheti a külföldi kapcsolat kiépítését, az ezzel járó kockázatokat viszont meg kell tanulni kezelni. Szerencsére a kockázatkezelésre is vannak módszerek. Amennyiben a külföldi vevőkkel szemben bizalmatlanság áll fenn, a legegyszerűbb megoldás egy megbízható harmadik fél bevonása az üzletbe.

A kereskedelem többféle - harmadik fél (többnyire bank) észvételével történő - módszert ismer az ügyletekkel kapcsolat fizetések biztonságossá tételére. Bár ezek a fizetési módok mind a bel-, mind a külkereskedelemben használatosak, az alkalmazott eljárás típusa az ügylet méretének, a földrajzi relációnak és a partnerek közti kapcsolat minőségének megfelelően jelentős eltérést mutathat.

Melyek a leggyakoribb, a bankok aktív közreműködésével alkalmazott fizetési módok és hogyan is működnek ezek?

Az inkasszó (sima vagy okmányos beszedési megbízás) alkalmazása a külkereskedelmi szerződések esetén csökkentheti a kockázatokat. A közszolgáltatók esetén a lakosság körében is megszokott fizetési mód biztonságosabb, mint a szokásos utalás, mivel a beszedési megbízást teljes körűen a bank bonyolítja le. Külkereskedelmi ügyletek esetén a bank a teljesítést igazoló okmányok érkezte után, a vevő jóváhagyását követően leemeli a szerződésben meghatározott összeget és csak a teljesítést követően szolgáltatja ki a dokumentumokat a vevőnek. Mivel ez a sima utálásnál jóval kisebb kockázatú, de az akkreditívnél olcsóbb megoldás, ezért népszerű biztosíték a nemzetközi kereskedelemben.

Az akkreditív egy pénzintézet által kiállított dokumentum, amely visszavonhatatlan fizetési garanciát nyújt az eladónak. Példának vegyünk egy hazai bútorgyártót, aki Németországba exportálna, de nem teljesen bízik a vevőben. A német vevő, hogy bizonyítsa megbízhatóságát, megkéri a bankját, hogy állítson ki egy akkreditívet a magyar bútoros nevére. Ezt vagy a bank finanszírozza, vagy maga a vállalat fizeti ki az összeget annak díjaival együtt. Ez a dokumentum már biztosítékot jelent az eladónak. A továbbiakban csak annyit kell tennie az eladónak, hogy az akkreditívben foglaltaknak megfelelően teljesít, időben bemutatja a szerződésben megkövetelt dokumentumokat az akkreditívet kibocsátó banknak és megkapja a pénzét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az akkreditív ára általában a szerződéses összeg néhány százaléka (a díj bankonként eltérő mértékű), ezért cserébe a bank garanciát vállal a fizetésre. Ez a megoldás segíthet a hazai cégeknek, amikor import ügyeiket intézik, hiszen egy ilyen banki háttérrel és az akkreditív biztonságosan és rugalmasan alakítható fizetési feltételei mellett akár kedvezményeket is elérhetnek külföldön. Az exportálni készülő vállalkozások pedig biztonságosan kereshetnek új partnereket.

Stabil devizabevétellel a vállalat már alkalmas lehet a nem forinthiteleinek kockázatmentes törlesztésére, hiszen az esetleges árfolyammozgásokat az exportbevétel változása fedezni fogja. A devizakölcsönök kamatai jóval elmaradnak a forinthitelekétől, így vállalati szinten nagy megtakarítást jelenthetnek, ha megfelelően kezeljük őket. A hét további cikkeiben segítséget nyújtunk ezeknek a hitelkockázatoknak a mérséklésében és a megfelelő bank megtalálásában is.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?