3,8%-os társasági adókulcs - könnyített fejlesztési adókedvezmény-szabályok

2009. december 1. 08:17

2010-től könnyített feltételekkel vehetnek igénybe fejlesztési adókedvezményt a vállalkozások a Parlament által november 9-én elfogadott törvény, valamint a korábban kihirdetett évközi módosítások alapján, mondta Hidvégi Katalin, a Noerr & Társai Iroda adóosztályának a vezetője.

A kis- és középvállalkozások már 500 millió forint összegű beruházás esetén is igénybe vehetnek majd fejlesztési adókedvezményt, amely az eddig megkövetelt beruházási összegnek mindössze hatoda (kedvezményezett régióban fele) lenne. Ehhez a korábbinál lényegesen alacsonyabb foglalkoztatotti létszám vagy bérköltség-növelés vállalása is elegendő lenne.

A vállalkozások nehéz gazdasági helyzetére tekintettel lehetővé teszik, hogy a vállalkozások a beruházás megkezdését megelőző három adóév átlagához viszonyítsák a létszám- vagy bérköltség-növelési feltételeket, a beruházás megkezdését megelőző adóév adatai helyett. Ez a választási lehetőség azonban várhatóan csak kevés vállalkozásnak jelent majd könnyebbséget, mégpedig azoknak, akiknek a megelőző adóévekben a jelenleginél is alacsonyabb volt a foglalkoztatotti létszáma és bérköltsége.

A vállalkozások korábbi beruházás miatt már meglévő adókedvezményüknél 2009-2010-re átmenetileg felfüggeszthetik az adókedvezmény igénybe vételét, ha nem tudják teljesíteni a létszám- vagy bérköltség-növelési feltételeket. Ha a vállalkozások nem kívánnak élni a felfüggesztés lehetőségével, további könnyítést jelenthet, hogy ha mégsem sikerül teljesíteni a vállalt létszámot vagy bérköltséget, akkor az igénybe vett adókedvezményt három adóévre elosztva és önellenőrzési pótlék felszámítása nélkül lehetne teljesíteni.

A fejlesztési adókedvezményt 100 millió eurós beruházási értékig pénzügyminisztériumi bejelentés, e felett kérelem alapján lehet igénybe venni. A vonatkozó Kormányrendelet módosítása megszünteti a bejelentések és kérelmek formai kötöttségét és egyebek mellett a magyar nyelvű benyújtás követelményét is.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem