14 °C Budapest

3,8%-os társasági adókulcs - könnyített fejlesztési adókedvezmény-szabályok

2009. december 1. 08:17

2010-től könnyített feltételekkel vehetnek igénybe fejlesztési adókedvezményt a vállalkozások a Parlament által november 9-én elfogadott törvény, valamint a korábban kihirdetett évközi módosítások alapján, mondta Hidvégi Katalin, a Noerr & Társai Iroda adóosztályának a vezetője.

A kis- és középvállalkozások már 500 millió forint összegű beruházás esetén is igénybe vehetnek majd fejlesztési adókedvezményt, amely az eddig megkövetelt beruházási összegnek mindössze hatoda (kedvezményezett régióban fele) lenne. Ehhez a korábbinál lényegesen alacsonyabb foglalkoztatotti létszám vagy bérköltség-növelés vállalása is elegendő lenne.

A vállalkozások nehéz gazdasági helyzetére tekintettel lehetővé teszik, hogy a vállalkozások a beruházás megkezdését megelőző három adóév átlagához viszonyítsák a létszám- vagy bérköltség-növelési feltételeket, a beruházás megkezdését megelőző adóév adatai helyett. Ez a választási lehetőség azonban várhatóan csak kevés vállalkozásnak jelent majd könnyebbséget, mégpedig azoknak, akiknek a megelőző adóévekben a jelenleginél is alacsonyabb volt a foglalkoztatotti létszáma és bérköltsége.

A vállalkozások korábbi beruházás miatt már meglévő adókedvezményüknél 2009-2010-re átmenetileg felfüggeszthetik az adókedvezmény igénybe vételét, ha nem tudják teljesíteni a létszám- vagy bérköltség-növelési feltételeket. Ha a vállalkozások nem kívánnak élni a felfüggesztés lehetőségével, további könnyítést jelenthet, hogy ha mégsem sikerül teljesíteni a vállalt létszámot vagy bérköltséget, akkor az igénybe vett adókedvezményt három adóévre elosztva és önellenőrzési pótlék felszámítása nélkül lehetne teljesíteni.

A fejlesztési adókedvezményt 100 millió eurós beruházási értékig pénzügyminisztériumi bejelentés, e felett kérelem alapján lehet igénybe venni. A vonatkozó Kormányrendelet módosítása megszünteti a bejelentések és kérelmek formai kötöttségét és egyebek mellett a magyar nyelvű benyújtás követelményét is.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17