Milliárdokat kell visszafizetniük a szabálytalankodó pályázóknak

Pénzcentrum
2009. március 9. 09:00

300 milliárd forint összköltségvetésű fejlesztéshez kötődő uniós támogatás jogosságát vitatta eddig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az első Nemzeti fejlesztési terv keretében nyertes pályázatoknál. A szabálytalankodóknak 2,37 milliárd forintot kell visszafizetniük.

Az első Nemzeti fejlesztési terv közel húszezer támogatott pályázata közül eddig 275 esetben bizonyította be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, hogy a nyertesek szabálytalanul használták fel a pénzeket. Nagyjából 300 milliárd forint azon fejlesztések összköltségvetése, amelyekhez a megítélt uniós támogatás jogosságát vitatta az NFÜ, a hivatal 2,37 milliárd forintot követel vissza.

A legtöbbet, 500 millió forintot egy olyan pályázónak kell visszafizetnie, aki nem teljesítette a támogatási szerződés feltételeit. A 2,37 milliárd forint az NFÜ-höz kerül vissza, a pénz újra felhasználható. Az érintettek ugyanakkor legtöbbször vitatják az NFÜ döntését, ezért számos ügyben bírósági eljárás indult.

Tavaly például egy pályázatíró cég a maga köré szervezett 140 mikro- és kisvállalkozáson keresztül csalással több mint 900 millió forint uniós pályázati pénzt próbált megszerezni. Mivel ez még a támogatási szerződések megkötése előtt kiderült, a cégeknek egy forintot sem fizettek ki.

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) tavalyi jelentése szerint 2007 első három negyedévében az NFÜ 46 olyan, 10 ezer euró feletti esetet jelentett, amelyek kapcsán szabálytalanságot vizsgált. Ezek 29 ügyben állapítottak meg valamilyen hibát. Az OLAF szerint az NFÜ 780 millió forint visszafizetését rendelte el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elkövetett szabálytalanságok egy részében a kedvezményezettek már pályázatuk benyújtása előtt megkezdték a projektet, más részében viszont meg sem valósították azt.Az egyik legtipikusabb hiba volt a pénzügyi nyilvántartás hiányossága és a támogatási szerződéstől való eltérés. Számos esetben a projektgazdák megsértették a közbeszerzési törvényt, téves elszámolást nyújtottak be, vagy nem elszámolható költségeket próbáltak meg elfogadtatni.

Célkeresztbe kerültek olyan ügyek is, amelyek a büntető törvénykönyv szerint csalásnak számítottak. Előfordult, hogy a projekteket megvalósító cégeknek közös volt a tulajdonosa és saját cégei között számlázott, vagy már megvalósult beruházást az uniós források terhére próbáltak újra kifizettetni.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?