Mégsem kell menniük az offshore cégeknek

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 08:30

Felmerült, hogy a kormány eltörli az offshore cégek legfontosabb kedvezményét, a jogdíj és a kamat ötven százalékos leírhatóságát. Ezek a tételek azok, amelyek még Magyarországon tartják a korábban offshore státusszal rendelkező cégeket - írja a Napi Gazdaság.

Négy évvel ezelőtt az offshore cégeknek még csupán 3 százalékos társasági adót kellett fizetniük, melyet elősz9r 2004-től emeltek fel 4 százalékra. A következő évben viszont meg kellett szüntetni ezt a státuszt, azaz megszűnt az ilyen vállalkozások 4 százalékos adója. Persze ez még nem jelentette azt, hogy ezek a cégek el is tűntek az országból, a jogszabály ugyanis rendelkezett néhány olyan adókedvezményről, melyeket kifejezetten a korábban ebbe a kategóriába sorolt vállalkozások tudtak teljes mértékben igénybe venni.

Itthon elsősorban olyan offshore vállalkozások telepedtek meg, melyek jogdíj- és kamatügyletek lebonyolítására szakosodtak, ezért kapták általános kedvezményként a fent említett tételeket. Ez összességében a korábbi offshore cégek számára 8 százalékos adófizetést jelentett.

A beterjesztett javaslat kiszivárgott verziója pedig pont ezt a kedvezményt tervezte eredetileg megszüntetni, melynek következménye várhatóan az lett volna, hogy kivonultak volna a még az országban maradt társaságok is, így kiesett volna a költségvetésből a tőlük várható adóbevétel is.

Az országgyűlés elé került verzióban azonban már szerepel a jogdíjkedvezmény, melyet Mlinarik Tamás, a KPMG szenior menedzsere pozitív lépésként értékel, hiszen az ilyen jellegű kedvezmények miatt további befektetők, ezáltal pedig pótlólagos adóbevételek jöhetnek az országba, illetve a már itt lévő ilyen jellegű cégeket is a maradásra, s a tevékenységbővítésre ösztönözheti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel az offshore státusz 2005-től megszűnt, így ma már nehéz megbecsülni, hogy a főleg csoporton belüli finanszírozással és licencbe adással foglalkozó volt offshore cégek mennyi adóbevételt hoznak Magyarországnak. Ennek ellenére annyi bizonyos, hogy több milliárd forintról van szó. A státusz megszűnése előtti adatok szerint mintegy 500 offshore cég működött itthon, s összesen 11 milliárd forint adót fizettek éves szinten.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?