12 °C Budapest

Újra borúlátóak vagyunk

Pénzcentrum
2008. július 2. 13:40

Az ECOSTAT 2008 második negyedévi konjunktúra indexe 85,4 százalékot tett ki, amely az előző negyedévi értéknél alacsonyabb. A nagyvállalatok bizalmi indexe 84,6 százalékot, a kkv-k indexe 85,3 százalékot tett ki, így az előző negydévhez képest mindegyik vállalatcsoportban gyengült a bizalom.


A nagyvállalatok harmada számolt be az elmúlt negyedévben teljesítménye bővüléséről, s közel 50 százalék a szinten maradásról. A tevékenység bővítésére vonatkozó előrejelzéseket alapvetően az exportpiacok kereslete határozta meg. Az előző hónapokhoz képest a nagyvállalatok termelésük jövőbeni feltételeit valamivel derűlátóbban ítélték meg. A vállalati létszámot a cégek 29 százaléka ítélte meg a szükségesnél magasabbnak, míg 36 százalékuk alacsonyabbnak.

A vállalatcsoport beruházási aktivitása négy hónapja gyengül, azonban a fejlesztési elkötelezettség továbbra is magas. Április és június között átlagosan 62 százalék jelzett egy éven belüli fejlesztési tevékenységet.


A kkv-k 44-46 százaléka számolt be az elmúlt három hónap során szinten maradó, 28-31 százalék pedig kis mértékben növekvő termelésről. Az év második félévére a cégek a korábbihoz hasonló üzleti lehetőségekkel kalkulálnak. Bővülő termelést 40, szinten maradást pedig 42 százalék jelez előre.

A kkv-k kiemelkedően nagy aránya véli úgy, hogy a körbetartozások volumene a következő fél év során emelkedni fog, sokan pedig adó- és járuléknövekedést és az adózás rendjében történő kedvezőtlen változást feltételeznek. A saját vállalkozásban foglalkoztatottak létszámát a vállalatok 46 százaléka a szükségessel megegyezőnek, míg 29 százalékuk azt meghaladónak ítélte.

A beruházási aktivitás az utolsó három hónapban ereszkedő, új fejlesztés egy éven belüli beindítását a kkv-k 43 százaléka tervezi. A fejlesztési aktivitás pedig alig gyengébb az előző kéthavinál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A kiemelt szektorok indexeinek alakulását figyelembe véve kedvező eredmény, hogy az építőipari vállalkozások üzleti bizalma visszatérőben van, miközben továbbra is a mezőgazdaság a legoptimistább terület.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?