11 °C Budapest

Újra borúlátóak vagyunk

Pénzcentrum
2008. július 2. 13:40

Az ECOSTAT 2008 második negyedévi konjunktúra indexe 85,4 százalékot tett ki, amely az előző negyedévi értéknél alacsonyabb. A nagyvállalatok bizalmi indexe 84,6 százalékot, a kkv-k indexe 85,3 százalékot tett ki, így az előző negydévhez képest mindegyik vállalatcsoportban gyengült a bizalom.


A nagyvállalatok harmada számolt be az elmúlt negyedévben teljesítménye bővüléséről, s közel 50 százalék a szinten maradásról. A tevékenység bővítésére vonatkozó előrejelzéseket alapvetően az exportpiacok kereslete határozta meg. Az előző hónapokhoz képest a nagyvállalatok termelésük jövőbeni feltételeit valamivel derűlátóbban ítélték meg. A vállalati létszámot a cégek 29 százaléka ítélte meg a szükségesnél magasabbnak, míg 36 százalékuk alacsonyabbnak.

A vállalatcsoport beruházási aktivitása négy hónapja gyengül, azonban a fejlesztési elkötelezettség továbbra is magas. Április és június között átlagosan 62 százalék jelzett egy éven belüli fejlesztési tevékenységet.


A kkv-k 44-46 százaléka számolt be az elmúlt három hónap során szinten maradó, 28-31 százalék pedig kis mértékben növekvő termelésről. Az év második félévére a cégek a korábbihoz hasonló üzleti lehetőségekkel kalkulálnak. Bővülő termelést 40, szinten maradást pedig 42 százalék jelez előre.

A kkv-k kiemelkedően nagy aránya véli úgy, hogy a körbetartozások volumene a következő fél év során emelkedni fog, sokan pedig adó- és járuléknövekedést és az adózás rendjében történő kedvezőtlen változást feltételeznek. A saját vállalkozásban foglalkoztatottak létszámát a vállalatok 46 százaléka a szükségessel megegyezőnek, míg 29 százalékuk azt meghaladónak ítélte.

A beruházási aktivitás az utolsó három hónapban ereszkedő, új fejlesztés egy éven belüli beindítását a kkv-k 43 százaléka tervezi. A fejlesztési aktivitás pedig alig gyengébb az előző kéthavinál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A kiemelt szektorok indexeinek alakulását figyelembe véve kedvező eredmény, hogy az építőipari vállalkozások üzleti bizalma visszatérőben van, miközben továbbra is a mezőgazdaság a legoptimistább terület.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?