Ne hagyd, hogy elússzon a pénzed!

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 05:55

Ugyan a kockázatok már időtlen idők óta kísérik életünket, illetve az általunk létrehozott gazdálkodó szervezetek működését, kezelni azokat, illetve védekezni ellenük már jóval kevesebb ideje próbálunk. Pedig nem árt tudni, hogy rendkívül fontos felkészülten nekivágni a gazdálkodásnak, álmaink megvalósításának, hiszen egy vállalkozás életében kiemelt fontosságú a kiszámíthatóság, a tervezhetőség.

Miért törődjünk a kockázatokkal?

Ha már egyszer kockázatokról és váratlan eseményekről van szó, vélhetően sokaknak eszébe jut a biztosítás, mint eszköz, azonban nem árt tudni, hogy egy kockázattudatos vállalkozónak rendelkezésére állnak más lehetőségek is.

Hogy miért fontos a kockázatokkal a kisvállalkozásoknak foglalkozniuk? Azért mert számos olyan kockázati faktorral kerülnek szembe ezek a gazdálkodó szervezetek működésük során, amely életükre, működésükre hatással bír, netán a végzetbe taszíthatja őket.

Természetesen nem minden váratlan eseménytől kell tartanunk, hiszen akad olyan, melynek hatása marginális, nem éri meg az azzal való foglalkozás.

Mi történhet?

Persze elsősorban nem árt, ha először azzal ismerkedünk meg, milyen kockázatokkal kell cégünknek szembesülniük!

Először talán azt sem árt tisztázni, hogy a kockázatot az üzleti életben nem a köznyelvben elterjedt fogalommal azonosítják. Kockázatnak nevezhetjük azt, hogy valamely esemény bekövetkezése bizonytalan. Az esemény bekövetkezésének bizonytalanságából fakadó következmények lehetnek negatív és pozitív kimenetelűek egyaránt.

Igaz, általában az előbbi kimenetel megelőzésére törekednek a legtöbben. De azt sem szabad elfelejteni, hogy az esetleges pozitív kimenetelű események elszalasztása alternatív költségként jelentkezhet, így érdemes ezekre is felkészülni egy megfelelő kockázatkezelési politika létrehozatalával.

A kockázatokat több szempont alapján is lehet csoportosítani, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Legáltalánosabb formában három kockázati típust azonosíthatunk: piaci, hitelezési és működési kockázat. Ezeken belül további bontást lehet alkalmazni, illetve ezeken kívül is meg lehet határozni számos kategóriát.

Piaci kockázata abban az esetben jelentkezik egy vállalkozásnak, amennyiben például bevételei esetlegesen valamely devizában keletkeznek. Ekkor árfolyamkockázatot fut a vállalkozás, amennyiben nem alkalmaz megfelelő stratégiákat, melyekről egy korábbi cikkünkben már szót ejtettünk.

Működési kockázat jelentkezhet például egy adott létfontosságú berendezés meghibásodásakor, de a lopáskár is ide sorolható. Hitelezői kockázatot nem csupán a bankok (mint tradicionális hitelnyújtók) futnak, hanem a vállalkozások is, hiszen előfordulhat, hogy valamelyik vásárló nem képes számlájának kiegyenlítésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fő kategóriák mellett számos helyen is találkozhatunk többek között
· stratégiai,
· technológiai,
· hírnévvel kapcsolatos,
· jogi (szabályozói) kockázatokkal.

Hogyan tehetsz ellene?

Ahhoz, hogy a megfelelő kockázatkezelési politikát kiépíthessük, először is azonosítani kell, milyen kockázatokkal találkozhat vállalkozásunk működése során. A potenciális események, hatások bővebb meghatározása, vagyis kockázatelemzés szükségeltetik a megfelelő "fékek" és eszközök beépítéséhez.

Természetesen ez egyáltalán nem egyszerű feladat, komoly matematikai, valószínűségszámítási ismereteket igényel, így sokak számára egyszerűbb megoldásnak bizonyulhat valamely szakértő, vagy tanácsadó cég megbízása a kockázatkezelési politika összeállítására, s a kockázatok feltárására.

Ha azonban megbízunk valakit, annak természetesen költségvonzata is akad, így mielőtt rohannánk szerződést kötni, nem árt, ha végigszámoljuk, hogy az esetleges negatív kimenetelű eseményekből származó kár mértéke megéri-e a megbízási, tanácsadási díj kifizetését.

Milyen eszközeink lehetnek a kockázatok kezelésére? A kockázatok kezelésének egyik legegyszerűbb, s leginkább elemi módozata, hogy amennyiben lehetőségünk nyílik rá, kerüljük ki a azokat (így például valamely óvintézkedés meghozatalával növeljük meg vállalkozásunk adatainak biztonságát). Egy másik lehetőség, ha megváltoztatjuk a kárt okozó esemény bekövetkezésének valószínűségét, például megerősítjük telephelyünk fizikai védelmi rendszerét.

Számos eszköz nyílik arra is, hogy megváltoztassuk az esemény bekövetkezésekor okozott kár nagyságát. Így például, amennyiben egy kiskereskedelmi üzletünk van, amely forgalmának nyilvántartása teljes mértékben elektronizált és számítógépesített, abban az esetben például egy áramszünet esetén keletkező adatvesztés által okozott kár mértékét csökkenthetjük, ha nem hetente, hanem rövidebb időközönként mentjük külön adathordozóra adatainkat.

És természetesen a kockázat megosztása, vagyis a megfelelő biztosítás megkötése is lehetőséget ad számunkra a védekezésre.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?