2020. július 2. csütörtök Ottó

Végre vonattal mehetünk ki a reptérre?

  • Portfolio
  • 2014. november 28. péntek 13:08

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a 75 millió euró feletti, úgynevezett közlekedési nagyprojektek listáját, amelyeket a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban valósulhatnak meg. A listán megtalálható többek között az a régóta rebesgetett közvetlen gyorsvasút összeköttetés a reptér és Budapest belvárosa között.


A Magyar Közlönyben megjelent a 2014-2020-as Uniós időszak országos jelentőségű közúti, vasúti és vízi közlekedési, városi és elővárosi közlekedési fejlesztéseinek listája és ezen listák között a legnagyobb fejlesztéseket tartalmazó nagyprojektek listája is.

Az egyik melléklet a vasútfejlesztési projekteket mutatja be, igaz itt nemcsak vasútvonalak fejlesztésére kell gondolni (így például a Miskolc-Nyíregyháza, illetve a Hatvan-Miskolc közötti szakaszra), hanem 200, illetve 300 férőhelyes MÁV motorvonatok beszerzésére is. A listán felbukkan a Déli Duna-híd korszerűsítése, illetve a bevezetőben is említett fejlesztés: a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér kötöttpályás kapcsolatának kialakítása. Utóbbiról már évek óta zajlott a közbeszéd, de a legutóbbi jelzések szerint a kínaiak építették volna. Úgy tűnik, hogy ehhez képest az EU pénzére épít a kormány, közben viszont lemaradt a listáról a szintén rebesgetett Budapest-Kelebia vasútvonal régóta esedékes fejlesztése.

Egy másik mellékletben a városi és elővárosi közlekedési projekteket van, és csak néhány, Budapesttel összefüggő, illetve a területén megvalósuló fejlesztést találunk közötte. Közben rákerült a listára a Szeged-Hódmezővásárhely-Békéscsaba-Gyula vonal fejlesztése is.

Nincs viszont a listán a hármas metró felújítása, illetve egyéb nagy budapesti projekteket sem. A Hungária-körút felújítása viszont felfért a listára, ami ha egyszer készen lesz, biztos sok autóst tölt majd el örömmel.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fordult a kocka: nem kell már levadászni a jó munkaerőt, kedvükre válogathatnak a cégek
Zdravka Demeter Bubaloval, a MOL-csoport HR igazgatójával beszélgettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk