28 °C Budapest
Panorama of Naples (Napoli) sea front, the third-largest city of Italy. Full of southern Italian charm.

Földrengés Nápolyban: háborog a Vezúvval szomszédos szupervulkán, félmillió lakos aggódhat

2024. május 21. 08:45

Negyven év óta a legerősebb földrengés rázta meg az olaszországi Campi Flegrei szupervulkánt, enyhe károkat okozva Pozzuoli városában és Nápolyban - írta a CNN. A rengés része egy folyamatban lévő "szeizmikus viharnak", mely aggodalommal tölti el a térségben élő több mint félmillió embert. .

Negyven évvel ezelőtt a Campi Flegrei szupervulkánt, amely Dél-Olaszország Pozzuoli városában található, egy rendkívül erős földrengés érte. Ez a vulkán az olaszországi legnagyobb kalderáját foglalja magába, beleértve a Solfatara krátert is. A mostani, 4,4-es erősségű földrengés hétfő este következett be, és enyhe károkat okozott Pozzuoliban, valamint érezhető volt Nápolyban is, ami körülbelül 20 kilométerre helyezkedik el.

Az Olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) jelentése szerint falrepedések és leomló párkányok keletkeztek. A földrengés mélysége 3 kilométer volt. Az INGV szerint ez volt az elmúlt négy évtized legnagyobb erejű földmozgása ezen a területen. Jelenleg egy "szeizmikus vihar" zajlik, amely során az elmúlt két nap alatt több mint tizenkét 2,0-nál nagyobb erősségű rengést regisztráltak.

A 4,4-es erősségű rengést egy órával korábban egy 3,5-ös erősségű földrengés előzte meg. Az INGV adatok szerint 2024 áprilisában összesen 1252 földrengést rögzítettek ebben a régióban, melyek többsége 1,0-nál kisebb erősségű volt.

A Campi Flegrei szupervulkán utolsó jelentős kitörése 1538-ban történt, aminek következtében új öböl jött létre a dél-olasz partvidéken. Az INGV már 2022 óta figyeli a szeizmikus aktivitás növekedését ezen a területen. Ez felgyülemlett magma vagy gázok miatt következhet be.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vulkán mintegy 50 kilométerre helyezkedik el a Vezúvtól és hajlamos a bradizmus nevű jelenségre. Ez azt jelenti, hogy a felszín alatti nyomás változása miatt a talaj emelkedhet vagy süllyedhet. Az utolsó nagyobb bradizmus ciklus 1984-ben volt.

Az olasz polgári védelmi ügynökség szerint több mint félmillió ember él veszélyesen közel ehhez a területhez. Az ügynökség idén frissítette az evakuálási terveket egy esetleges nagyobb katasztrófa esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem