18 °C Budapest
Zalai luxushelyekre irigy az ország: annyi pénzt kalapoznak az utazóktól, hogy azt elkölteni is nehéz

Zalai luxushelyekre irigy az ország: annyi pénzt kalapoznak az utazóktól, hogy azt elkölteni is nehéz

2023. november 7. 05:38

A Pénzcentrum cikkében utána jártunk, hogy az idegenforgalmi adó 2021-es bevételei hogyan oszlanak meg az országban. A balatoni települések és a borvidékek abszolút térhódítása regionális és vármegyei szinten is kiugróan látványos. Települések szintjén, lakosságarányosan azonban egy merőben kisebb zalai település, Márokföld a győztes. 

A Idegenforgalmi adó (IFA) a szálláshelyek igénybevétele esetén az állam részére fizetendő összeg. AZ IFA egy helyi adónem, a kivetése és az elszámolása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Az adónemmel minden szállás bérbeadásnál, így a magánszálláshely kiadása esetén is találkozunk, amely a számlán külön tételként van feltüntetve. Az adó beszedését és elszámolását az önkormányzat felé az ingatlant bérbe adó végzi, azonban annak összege a szolgáltatást igénybe vevőt, így végső soron a fogyasztót terheli.

Ez az adónem 2003 óta létezik, akkor vetették ki először, a bevezetéskor a mértékét 300 forintban vagy a fizetendő összeg legfeljebb 4 százalékában maximalizálták. Az elmúlt 20 évben természetesen ezek az értékek magasabbak lettek, 2003 és 2019 között a növelést rendre a KSH által meghatározott fogyasztói ár-index növekedésével határozták meg, azonban a 2020-as évben a kormány egy rendeletben határozta meg, hogy nem növekedhet az IFA mértéke, ezzel is könnyítve a vendéglátósok terheit a COVID járvány idején, így a 2021-es évben sem változott a mértéke, maximum 525,5 forint lehetett éjszakánként és személyenként az elkérhető összeg.

Jelenleg (2023 január 1-től) 580 forint/vendégéjszaka a maximum kivethető IFA, azonban ez településenként eltérő lehet. A Magyar Államkincstár oldalán egy részletes lista található, ahol településenként megnézhetjük, hogy milyen adókkal kell számolni, illetve, hogy mekkora az adott adónem mértéke, így az IFA-ról is részletesen tájékozódhatunk. Cikkünkben a 2021-es év IFA bevételeit vizsgáljuk meg régiók, vármegyék és települések szintjén, az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) oldalán található adatok alapján.

Regionális és vármegyei bontás

Mind a regionális, vármegyei és településszintű adatok esetén lakosságarányos értékeket használtunk, hogy valós képet kapjunk az IFA bevételekről. Először a regionális és vármegyei adatok kiterjesztését vizsgáljuk meg, mert már ezek is nagyon szépen mutatják, hogy az adónemből származó bevételek egyértelműen bizonyos régiókra és vármegyékre csoportosulnak. Az első térképes ábrán a regionális bontás látható, és már itt igen látványos a dunántúli régiók térhódítása. A térségben található a Balaton, ami minden évben egyértelműen a legtöbb turistát fogadja be, így nem csoda, hogy azokban a régiókban a legmagasabb az érték. A másik még domináns régió, az észak-magyarországi régió, azonban ez sem ad okot meglepettségre, hiszen az itt fekvő Északi-középhegység és környezete, a híres borvidékekkel tarkított térség is sok látogatót csalogat a környékre. 

A vármegyei bontás is szépen párhuzamban van a regionális adatokkal, a Dunántúlon fekvő vármegyék közül kerülnek ki a nyertesek, a legtöbb IFA bevételt 2021-ben Veszprém vármegye szerezte, de utána nem sokkal található Zala és Somogy vármegye is. Az Észak- Magyarországi régióban Heves vármegye a legkeresettebb.  

Ezek után érdekes megnézni, hogy települések szintjén mennyire folytatódik ez, a regionális és vármegyei szinten felfedezhető dominancia az ország dunántúli és északi részét illetően. 

Top 10-es listák

A regionális és vármegyei adatok után nézzünk rá a település szintű adatokra. Először a 10 legtöbb IFA bevételt szerző településeket nézzük meg lakosságarányosan. A legtöbb bevételt a Zala vármegyei, 55 lélekszámú Márokföld tudhatja magáénak, 94 ezer forintot lakosonként. A faluházban három darab kétágyas szoba várja a turistákat, nagycsaládos és kisebb csoportos üdültetésre. Az erdőszélen szalonnasütőhely és esőbeálló házikó várja a turistákat. A településen egyébként még ezen felül is több programlehetőség található, a községben kalandpark, jurtatábor és íjászpálya is üzemel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Több a listán szereplő település nem okoz meglepetést, hiszen a legkedveltebb turista célpontok közzé tartoznak, úgy mint például Hévíz, Tihany vagy Zalakaros, de Zamárdi és Visegrád is abszolút jogosan helyezkedik el a lista ezen szakaszán. A következő táblázatban a lakosságarányos IFA bevételekkel és pontos elhelyezkedésükkel soroltuk fel a top 10 települést. 

A legkevesebb IFA bevételt szerző települések kiszűrése a listában már nehezebb dió volt. Ugyanis az adatbázisban található 3156 településből 2539 olyan van, ahol egyáltalán nem volt IFA bevétel 2021-ben. Ezek közül is a legtöbb a Dél- Dunántúlon, ott ugyanis 562 az IFA-ból 0 forint bevételt szerző település van. A második helyen a Nyugat- Dunántúl található a maga 539-es értékével. Ezek az értékek azért is érdekesek, mert vármegyei és regionális szinten is abszolút a dunántúli régió vezetése látszik, annak ellenére, hogy itt található a legtöbb 0 forint IFA bevételt szerző település is. 

Ha elvonatkoztatunk a 0 forinttól, akkor is jól látható, hogy az IFA nagyon csoportosítva jelenik meg a térképen, ugyanis egészen 0-tól 1000 forint éves bevételig összesen 2949 település található, ami az összes az adatbázisban szereplő település több, mint 93%-át jelenti. A részletes adatokat a következő táblázatban összegeztük. 

Az IFA mentesség feltételei

Idegenforgalmi adót magán- és falusi szálláshely bérbeadása esetén is be kell szednie a szállásnyújtónak. Ugyanakkor akadnak olyan feltételek is, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyos esetekbe nem kelljen IFA-t fizetni. Ilyen esetek

  • a 18. életévét be nem töltött személy,
  • a gyógyintézetben vagy szociális intézményben ellátásban részesülő személy,
  • közép- felső-, vagy szakképzés keretében szálláshelyen tartózkodó személy,
  • honvédelmi, rendvédelmi, vagy közszolgálati feladatokat ellátó személy, vagy annak hozzátartozója, amennyiben a vendégéjszakát az állományban lévő személy látogatása indokolja,
  • egyházi jogi személy tulajdonában álló építményben töltött vendégéjszaka, kizárólag az egyházi személy hitéleti tevékenységének céljából,
  • a településen székhellyel, telephellyel, vagy ideiglenes iparűzési adó alá tartozó tevékenységet végző vállalkozó vagy ezen vállalkozó munkavállalója által eltöltött vendégéjszaka, amennyiben azt a folytatott munkavégzés indokolja,
  • 2022-től azok a magánszemélyek, akik az önkormányzat illetékességi területén egészségügyi szolgálati kötelezettség okán tartózkodnak.

De fontos információ, hogy minden felmentést jogosító esetet hivatalos dokumentummal kell igazolni a szállást nyújtó számára, mert az adóbevalláskor ezt a tulajnak szintén igazolnia kell tudni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm