17 °C Budapest
Tömegek keresik fel ezt a magyar régiót: mitől ugrott meg a népszerűsége?

Tömegek keresik fel ezt a magyar régiót: mitől ugrott meg a népszerűsége?

2021. december 16. 08:16

Debrecen, és térsége a harmadik leglátogatottabb térség a magyar vidéken, ami nem meglepő, hiszen itt terül el Közép-Európa legnagyobb füves pusztája, ahol nem csak az ősi hagyományokat őrzik, de az ország második legnépesebb városa is várja a turistákat, pezsgő egyetemvárosként, nemzetközi repülőterével pedig külföldről is csábítja a látogatókat.

A turizmus fejlődési pályája új szakaszba lépett azzal, hogy 2020 őszén megtörtént a 11 turisztikai térség kijelölése. A cél a turisztikai feladatok ellátásnak hatékonyabbá tétele, jól értelmezhető és körülhatárolható fogadóterületek létrehozása volt. Emellett fontos szempont volt, hogy a térségek a turisták számára is egymástól jól megkülönböztethetőek legyenek. Ennek köszönhetően pedig Debrecen is egyre népszerűbbé válik, egyre több magyar, és külföldi turista látogatja a magyar várost. A HelloVidék pedig felkutatta, mitől ilyen népszerű a térség.

A koronavírus-járvány 2020. márciusi hazai megjelenése és a kormány prevenciós intézkedései számos kereskedelmi szálláshelyet bezárásra kényszerítettek. 2020 első tíz hónapjában kevesebb működési egység üzemelt 2019 azonos időszakához képest, kivétel 2020. január, amikor 25-tel több volt ez a szám. A mélypont 2020. áprilisa volt. Ebben a hónapban 593 db-bal (53 százalékos visszaesés) kevesebb panzió és 517 db-bal (53 százalékos visszaesés) kevesebb szálloda működött. Legnagyobb visszaesés a kempingeknél volt megfigyelhető, ahol 2020 áprilisában mindössze a 2019 azonos időszakában mért működő egységek 18 százaléka üzemelt. Ahogy aztán a járványadatok javultak, egyre közelebb került a nyitás, viszont ehhez a szektor részvevőinek nagy segítségre volt szüksége. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program a legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja, amelynek célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye. A Program zászlóshajójaként útjára indított Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció 2017-től 2030-ig tartó futamideje alatt összesen 300 milliárd forintos keret teszi lehetővé a szálláshelyek minőségi megújulását, szintlépését. A turizmus fejlődési pályája új szakaszba lépett azzal, hogy 2020 őszén megtörtént a 11 turisztikai térség kijelölése.

Az új turisztikai térség: Debrecen

A tavalyi év során Debrecen, és térsége a harmadik leglátogatottabb régió volt tavaly, mintegy 765 ezer vendég 1,5 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. Jelentős turisztikai fejlesztések zajlanak a térségben: 3600 szálláshely újul meg és 450 új létesül.

Egyedülálló élmény az ország legnagyobb református templomának tornyai közt vezető panorámajárdán végigsétálni, ahogy szemügyre venni egy délibábot a világörökségi helyszínként jegyzett Hortobágyon, ahol hagyományőrző csikósbemutatón is részt vehet a látogató. Hajdúszoboszló népszerű fürdőkomplexumába is ellátogathat a turista, ahol egyedülálló összetételű gyógyvíz kényezteti a pihenésre vágyókat, akik sokoldalú élménymedencéket és csúszdaparkot is igénybe vehetnek. Ha pedig inkább aktív pihenésre vágyik valaki, kerékpározza körbe a gazdag élővilágáról híres, vadregényes Tisza-tavat, és pillantson be az őshonos magyar halakat is bemutató óriásakváriumba Poroszlón. A térség központja, Debrecen is számos kulturális programmal és látnivalóval várja a turistákat

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- fejtette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség, akik további látnivalókat is kiemeltek, mint a Zsuszi vonat, vagy Hajdúszoboszló. Debrecen és térsége turisztikai térség már korábban is nevesített turisztikai térségként Magyarország egyik legkomplexebb turisztikai kínálatával rendelkező területe, mely jelentőségét tovább növeli a nemzetközi repülőtér.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm