30 °C Budapest
Budapest cityscape and Liberty Statue.

Új korszak nyílik Budapest turizmusában: külföldiek helyett a magyar pénztárcákra alapoznak?

2021. június 14. 09:33

Üzleti modellváltásról szóló javaslatokat vár a kormány a szakmai szervezetektől, mivel Budapesten a turizmus szereplői évente a forgalom 90 százalékában kiszolgáltatottak a külföldről érkező turisták költéseinek, ami a pandémia időszakában rövid idő alatt jelentős, maradandó veszteségeket idézett elő az ágazatban.

Egyöntetűen támogatnák a magyar vendégek felé jobban nyitó modellváltást a szakértők - írja a Magyar Nemzet. Budapesten a határok lezárását követően a külföldi vendégek hiánya más európai fővárosokhoz képest jelentősebb mértékben kényszerítette térdre a turizmust, az erős kitettségű fővárosi kínálati piac kevéssel a határok tavaszi lezárása után összeomlott. A tömeges beutazásokra évtizedek óta berendezkedett szolgáltatói piac számára véget érni látszik a járványig jól jövedelmező időszak: Budapest rejtett sérülékenységét a külföldre fókuszált turizmus okozza.

"Budapest turizmusa nem lesz versenyképes a régi mederben, mert nem fog visszaállni olyan nemzetközi rend, amelyben bármely nagy főváros, amely pénzt akar csinálni a turizmusból, megengedheti magának, hogy mellőzze a saját polgárait" – fogalmazott Orbán Viktor a Magyarország újraindul! című konferencián. Aláhúzta, hogy az üzleti modellváltással ki kell építeni olyan turisztikai kapacitásokat is, amelyeket a vidéki magyarok vesznek igénybe. A kormányfő üzent a szakmai szervezeteknek és az iparkamaráknak, hogy tegyék le a kormány asztalára a modellváltásról szóló javaslataikat.

Magyarország és benne Budapest startpozíciói kifejezetten jók, minden adottságunk megvan ahhoz, hogy ne elszenvedői, hanem nyertesei legyünk a folyamatoknak. A rendkívüli járványhelyzet felerősítette az egyensúlytalanság problémáját a turizmusban, ami rendkívüli megoldásokat kíván. Az már kibontakozott, hogy a jövő a regionális gondolkodásnak, a hálózatosodásnak és az unortodox módszereknek kedvezhet

– mondta Kovács Balázs, a bécsi GD Consulting tanácsadó iroda szakértője a lapnak. A Magyar Turisztikai Ügynökség korábbi ausztriai képviseletének vezetője szerint akadhat még elérhető megoldás: például Budapest kifejezetten helyzeti előnybe kerülhet az újrakezdésnél, ha egy régiós együttműködés élére áll. Szavai szerint ugyanis az „újturizmus” világában természetes szövetségeink a környező nagyvárosok és fővárosok.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Bécs, Pozsony, a többi V4-es ország fővárosaival közös termékfejlesztés kölcsönösen növelheti az esélyeket, amire a fogadókészség mindegyik oldalról nagyobb, mint korábban. A közeli nagyvárosokat okos praktikákkal kell átjárhatóbbá tenni, így egymás turizmusára építkezve pótlólagos forgalom keletkezhet az összekapcsolt területeken" – vélekedett, kiemelve, hogy mindenki nyertese lehetne az ilyen összefogásnak.

Kovács Balázs úgy folytatta, hogy külföldön is elsődleges vonzerőnk kell legyen a vidéki kínálat, és további rejtett tartalék lehet Budapest beutazóforgalmának ösztönzésére a környező országok magyarsága, akiket egy „hazahívó kampányban” lehetne látogatóként vonzani. Ehhez szerinte a diaszpóraturizmust korábban sikerrel népszerűsítő akciók gyakorlatát követve hamar látványos eredményeket érhetnének el a magyar fővárosban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?