13 °C Budapest

Erre futja a magyaroknak nyáron: rokonok és barátok állják a nyaralási költségeket

2019. augusztus 3. 17:33

Többen üdülnek, és a gyermekek közül is többen jutnak el táborba idén, mint tavaly - derült ki egy friss magyarországi kutatásából. A felmérés arra kereste a választ, hol terveznek nyaralni idén a megkérdezettek, és miként teremtik elő az utazásra szánt összeget: kiderült: inkább belföldi úticélt választanak és előre félreteszik a szükséges összeget a vakációzók.

Nőtt a rendszeresen nyaralók száma: tavaly a megkérdezettek 60 százaléka jelezte, hogy évente többször, évente vagy párévente eljut nyaralni, míg idén már a Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfélkörében végzett 1000 fős magyarországi kutatásában résztvevők több mint kétharmada (69%) mondhatta ezt el magáról.

A Balaton a Riviéra?

A rendszeresen üdülők több mint fele (51%) idén belföldi úticélt választ kikapcsolódásra. 2016-ban csupán a megkérdezettek 26 százaléka nyaralt itthon, tavaly ez a szám már 46 százalék volt. 2018-hoz képest kevesebben nyilatkozták, hogy idén kimarad a nyaralás. Míg tavaly az általában elutazók 39 százaléka hagyta ki a vakációt, idén csupán a válaszadók 33 százaléka jelezte ezt.

Nyaralás malacperselyből

Amikor arról kérdezték a gyakran üdülőket, hogy a nyaralás költsége mennyiben terheli meg pénztárcájukat, pozitív visszajelzést adtak. 2018-hoz képest a válaszadóknak kisebb arányban jelent gondot a nyaralásra fordított összeg. Korábban 21 százalék adta ezt a választ, míg idén csupán 13 százalék nyilatkozott így. Ezzel párhuzamosan azonban egy másik bíztató tendencia is megfigyelhető: tavalyhoz képest (24%) többen jelezték, hogy a nyaralással járó extra kiadás egyáltalán nem okoz problémát számukra (42%). A rendszeresen nyaralók több mint fele (52%) pénzügyileg tudatosan készül az utazásra, előre félretesz rá. 

Többen az idei kikapcsolódást SZÉP kártyás fizetéssel oldják meg, vagy rokonaik, barátaik állják az utazás költségeit.
A gyakran üdülők állítása szerint idén 5-6 hónap szükséges ahhoz, hogy összegyűjtsék a nyaralásra a pénzt (24%), tavaly a legtöbben 2-3 hónap alatt félretették az utazásra valót (21%). Ebből is látszik, hogy a lakosság előre gondolkodik és felkészül a nagyobb kiadással járó időszakra

- mondta el Bodó Teodóra, a Provident Pénzügyi Zrt. vállalati és kormányzati kapcsolatok igazgatóságának vezetője. A nyaralók 22 százaléka 100.000 forint alatt költ, ám eltérés mutatkozik a fiatalok és az idősebbek költekezési szokásai között. Amennyiben a fiatalabb, 40 év alatti korosztályt vizsgáljuk, úgy ők legtöbben inkább 100-200.000 forint között költenek (23%), míg a 41 és 55 év közöttiek legnagyobb arányban (23%) 100.000 forint alatti költésről nyilatkoztak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatás arra is kitért, hogy milyen arányban költenek a vakációzók a nyaralás összköltségét alkotó tételekre. A válaszok alapján a legtöbb pénzt étkezésre fordítják (5-ös skálán 3,3 pont), ezt követi a szállás (2,9 pont), az utazás és közlekedés megegyező mértékben a belépőjegyekkel (mindkettő 2,7 pont), a speciális felszerelés (2,4 pont) és végül a szuvenír (1,9 pont).

Nyári táborok

A tavalyi évhez képest 14 százalékponttal több, a szülők több mint harmada (34%) mondhatta el, hogy gyermekük nyáron táborba megy. A táborozás költsége a szülőknek jellemzően egyáltalán nem okoz gondot (46%), vagy spórolással ugyan, de belefér a költségvetésükbe (43%). A tudatos szülők aránya mérsékelten nőtt az előző évhez képest, hiszen tavaly 41 százalékuk, idén pedig 44 százalékuk nyilatkozta, hogy előre, részletekben teszi félre a szükséges pénzt. Többen jelezték, hogy gyermekük idén ingyenes iskolai táborba, vagy Erzsébet-táborba látogat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem